به گزارش اکوایران، در سال‌های اخیر همسایگان ایران به دنبال گسترش امضای موافقتنامه‌های نسل جدید بوده و هستند، اما ایران هنوز به دنبال هضم موافقتنامه‌های سنتی پیشین. بر اساس داده‌های رسمی، ایران در پنج دهه گذشته بیش از 160 موافقتنامه امضا کرده است؛ توافقنامه‌هایی که کاربردش بیش از یک سند حقوقی صرف در پرونده عملکرد مقامات دولتی نبوده و در این سال‌ها تجارت خارجی کشور از این بستر حقوقی کمترین بهره را برده‌‌‌‌‌‌‌‌ است. حتی امضای موافقتنامه تجارت ترجیحی ایران با اوراسیا نیز  تاکنون نتوانسته اثر مثبت پیش‌بینی‌شده را در تجارت بگذارد و تراز تجاری به سمت مثبت حرکت دهد.

 این در حالی است که امضای موافقتنامه‌های تجاری در دنیا یکی از مهم‌ترین ابزار‌هایی است که دولت‌ها برای توسعه روابط تجاری خود استفاده می‌کنند؛ ابزاری که در ایران به سطح یک سند حقوقی صِرف در وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مختلف تقلیل پیدا کرده است. 

بررسی آمار گمرک نشان می‌دهد تراز تجاری کشور در 9 ماهه سال جاری بدون احتساب صادرات نفت منفی 11.9 میلیارد دلار بوده است. این رقم در سال گذشته تقریبا در همین رنج بود.  امسال همچون سال 1402 کشور در تمام ماه‌ها شاهد تراز تجاری منفی بود. مجموع تراز تجاری سال گذشته منفی 16 میلیارد و 700 میلیون دلار گزارش شده است. پیش بینی میشود این رقم امسال بیش از سال گذشته باشد. این موضوع را چندی پیش محمود نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی تهران به « اکوایران » گفته بود.