هشدار اتاق فکر اتاق ایران درباره تورم تولید
اکوایران: اتاق فکر اتاق بازرگانی ایران، نسبت به رشد تورم تولید در ماههای آتی هشدار داد. رشدی که پس لرزههای آن در دادههای مرداد شاخص مدیران خرید یا به تعبیر دیگر شامخ به خوبی دیده میشود. رشدی که در کمین تورم مصرف کننده است.
به گزارش اکوایران، طبق اعلام مرکز پژوهشهای اتاق ایران ، مرداد 1402، شاخص ترکیبی مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) برای کل اقتصاد ایران برای چهارمین ماه پیاپی در روند کاهشی قرار داشته و به 49.97 رسیده که در مقایسه با تیرماه (50.63) اندکی کمتر است. این رقم، کمترین مقدار هفت ماه اخیر شامخ (بهغیراز فروردین) محسوب میشود.
برمبنای این نظرسنجی، اگر عدد به دست آمده از نظرات فعالان اقتصادی زیر 50 باشد به معنای بدتر شدن وضعیت نسبت به ماه قبل است. در ضمن اگر عدد محاسبه شده زیر 50، از عدد محاسبه شده ماه قبل بیشتر باشد، نشان میدهد که سرعت بدتر شدن وضعیت، کاهش یافته است.
بنابراین اگرچه سرعت بدتر شدن وضعیت از نگاه فعالان اقتصادی کمتر شده است اما کماکان وضعیت نامساعد است. به دنبال سقوط این شاخص به زیر 50 کارشناسان مرکز پژوهشهای اتاق ایران، نسبت به تداوم مشکل تأمین مواد اولیه و رشد فزاینده قیمت آن، نسبت به رشد تورم تولید در ماههای آتی هشدار میدهند.
افول سه شاخص تولید
طبق اعلام مرکز پژوهشهای اتاق ایران، در مردادماه شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان در مردادماه به کمترین مقدار هفتماهه اخیر (بهغیراز فروردینماه) رسیده، شاخص موجودی مواد اولیه هم برای سومین ماه پیاپی کاهشی بوده و شاخص میزان فروش کالا و خدمات نیز برای دومین ماه پیاپی مقدار کمتر از 50 را نشان میدهد.
از نگاهی دیگر، در این ماه شاخص قیمت مواد اولیه برای چندمین ماه متوالی، مقدار بالاتر از 70 را ثبت کرده و شاخص موجودی محصول نهایی در انبار نیز نسبت به تیرماه افزایش داشته است.
بر اساس اطلاعات شامخ کل اقتصاد در مرداد 1402، میتوان گفت که در شرایط فعلی، مشکل تأمین مواد اولیه و رشد فزاینده قیمت مواد اولیه طی ماههای گذشته، مسئله مهم بخش تولید بوده و تداوم این شرایط میتواند در ماههای آینده روند افزایشی شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) را تشدید کند.
مقایسه شامخ کل اقتصاد
شاخص کارهای معوق 51.01
آخرین نظرسنجی گردآوری شده، نشان میدهد که علیرغم افزایش شاخص میزان فعالیت کسبوکارها در مردادماه، کاهش شدید شاخص میزان سفارشات جدید در کاهش شاخص کل تأثیرگذار بوده است. بدیهی است پس از تعطیلات تابستانی برخی از شرکتها در مردادماه، میزان خوشبینی نسبت به چشمانداز فعالیتها برای شهریورماه بهتر شده است.
شاخص میزان فعالیتهای کسبوکارها در مردادماه با ثبت مقدار 54.60 در مقایسه با ماه قبل (50.97) افزایش داشته است. این در حالی است که شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان (44.84) کمترین مقدار هفتماهه اخیر (بهغیراز فروردینماه) را به ثبت رسانده است.
درنتیجه با توجه به پیشی گرفتن میزان فعالیتهای کسبوکار از میزان سفارشات، عدم تعادل به وجود آمده در عرضه و تقاضا بهصورت افزایش در موجودی انبار بهویژه در بخش صنعت گزارش شده است، بهطوریکه شاخص موجودی محصول در انبار یا کارهای معوق با عدد 51.01، دومین بیشترین مقدار خود را در 10 ماه اخیر از آبان 1401 به ثبت رسانده است.
کاهش تقاضا در صنعت و خدمات
در میان بخشهای اقتصادی، تقاضای مشتریان در بخشهای صنعت و خدمات کاهش داشته و در بخش تقاضای خارجی نیز شاخص میزان صادرات کالا یا خدمات با مقدار 48.89، برای دومین ماه پیاپی کاهشی بوده اگرچه شیب کاهش در مقایسه با ماه گذشته اندکی ملایمتر بوده است. بر همین اساس به دلیل کاهش در تقاضای داخلی و خارجی، شاخص میزان فروش با مقدار 49.13، برای دومین ماه پیاپی کاهش داشته است اما شدت کاهش در مقایسه با ماه گذشته کمتر است.
مواد اولیه تجهیزات تامین نشد
در مردادماه شرکتها همچنان در تأمین مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خود با مشکل روبرو بودهاند بهطوریکه شاخص موجودی مواد اولیه و لوازم مورد نیاز (47.88) برای سومین ماه پیاپی کاهشی است، اگرچه شدت کاهش آن در مقایسه با تیرماه (44.56) کمتر بوده است.
در همین حال، شاخص قیمت خرید مواد اولیه و لوازم مورد نیاز و تورم قیمت نهادهها با شتاب کمتری افزایش داشته و به کمترین میزان 11 ماه اخیر از مهرماه 1401 رسیده است، اما مشکلات مربوط به کمبود نقدینگی و عدم تخصیص ارز و تسهیلات از سوی بانکها به همراه محدودیتهای مربوط به واردات مواد اولیه و ترخیص کالا از گمرک، باعث شده تا علیرغم کاهش سرعت افزایش قیمت، شاخص موجودی مواد اولیه و لوازم مورد نیاز همچنان کاهشی باشد.
شامخ مدیران خرید مرداد 1402
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
از قطع روابط تا دیدار ژنرالها؛ واکاوی تلاشهای ریاض برای نزدیکی به تهران
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق
-
پشت پرده معامله قرن بن سلمان با پوتین
-
چرا غرب از گروسی ناامید شد؟/ واکنش تهران به صدور قطعنامه احتمالی چه خواهد بود؟