رویترز در گزارشی نوشته است: با توجه به اینکه ایران بدترین خشکسالی خود در 50 سال گذشته را تجربه می کند، بنابراین در تامین گندم و آرد با چالش روبرو است.براساس داده های ادعایی رویترز در حال حاضر گندم مورد نیاز خبازی ها 30 درصد کمتر از مصرف مورد نیاز کشور است.

رویترز در این خبر مدعی است:ایران با کمبود 8 میلیون تنی گندم روبرو است مرتضی جلیلوند یکی از تولیدکنندگان و کارشناسان حوزه آرد، در خصوص خبر منتشر شده از سوی رویترز به اقتصاد نیوز گفته است: به دلیل خشکسالی در سال جاری ایران با کمبود تولید گندم روبرو شده است.

مرتضی جلیلوند تاکید دارد:ایران سالانه به 12 میلیون تن واردات گندم نیاز دارد با این وجود در سال جاری دولت تنها اقدام به خرید 4 میلیون و 200 هزار تن گندم از تولیدکنندگان کرده و این امر موجب شد تا با 8 میلیون تن کسری گندم مواجه شویم.

به گفته جلیلوند، 12 میلیون تن گندم مورد نیاز کشور شامل مصارف خبازی و صنف و صنوف می شود و با توجه به وارداتی که در این بخش صورت گرفته با یک حساب سرانگشتی و موجودی انبارها می توان گفت که از آذر ماه با چالش کمبود آرد روبرو خواهیم شد و این روند در اسفند و فرودین به اوج خود خواهد رسید.

بنابراین برای رفع بحران ایران باید در دوره زمانی  آبان 1400 تا خرداد 1401  ماهی یک میلیون تن گندم مورد نیاز کشور را از طریق واردات تامین کند،  این نیاز به واردات در حالی است که قیمت غلات در بازار جهانی افزایش یافته است.

کاوه زرگران، رئیس انجمن تأمین غلات ایران نیز به رویترز گفته است از نیاز 8 میلیون تنی تاکنون حدود 2 میلیون تن  در بنادر کشور تخلیه شده است.براساس این گزارش صادرات گندم روسیه به ایران در دوره یکم جولای تا 27 سپتامبر به 2.4 میلیون تن رسیده است.

آغاز بحران از آذر

فعالان حوزه ارد و نان تاکید دارند:شرکت بازرگانی دولتی به دلیل کمبود گندم ، برای نیاز مصارف صنف و صنعت محدودیت هایی در نظر گرفته است و آرد سهیمه بندی شده است.

به گفته جلیلوند، در حال حاضر  برای هر استان یک سهم خاص در نظر گرفته شده است، اما این سهمیه بندی پاسخگوی نیاز اصناف نیست، اینجاست که ما با نشت آرد خبازی ها در بازار روبرو می شویم.

در حال حاضر، گندم با قیمت 2 هزار و 700 تومان در اختیار صنوف قرار می گیرد، این در حالی است که آرد مورد نیاز خبازی ها در نوع درجه یک با قیمت 900 تومان و درجه دو با قیمت 666 تومان  بین خبازی ها توزیع می شود، قیمت ها نرخ آرد بازار آزاد نیز در حدود 7هزار تومان است بنابراین  با تشدید کمبود آرد مورد نیاز کشور شاهد نشت آرد و گندم سهیمه بندی شده خواهیم بود.

 

مشکل واردات گندم

اما چه شد که واردات گندم با مشکل مواجه شد؟ سوالی که در پاسخ به آن جلیلوند می گوید: یکی از راههای تامین گندم برای کشور از طریق روسیه است که باید به واسطه دریای خزر و کشتی صورت گیرد.

او به دو مشکل اشاره دارد: نخستین مشکل به تاخیر در اقدام باز می گردد بخشی از گندم ایران از روسیه تامین می شود مسیر تردد کشتی های حمل گندم از رود ولگا است با توجه به اینکه متولیان این بخش دیر اقدام به خرید گندم کردند در حال حاضر رود ولگا (مسیر تردد کشتی) به دلیل سرما یخ زده و امکان حمل از این مسیر وجود ندارد.

جلیلوند می گوید:با توجه به یخ  زدگی رود ولگا باید گندم  تا آستاراخان و یا مخاچ قلعه با قطار حمل شود  و پس از آن از با وسایل باری گندم  وارد کشور شود که این روند هزینه مازا بسیاری ایجاد خواهد کرد.

عامل دوم نیز از نگاه جلیلوند به مشکلات حمل دریایی باز می گردد، کشتی های که از دریای خزر بارگیری می کنند 3 و 5 هزار تنی هستند که در رده کشتی های کوچک قرار دارند، ایران بخشی از کشتی مورد نیاز خود را از طریق آذربایجان تامین می کرد اما  در حال حاضر تامین نیاز از آذربایجان با مشکل مواجه شده است به همین دلیل تنها می توان از کشتی های ایرانی و روسی استفاده کرد.