به گزارش اکو ایران به نقل از ایلنا، حسن میرشفیع، نماینده ویژه وزیر راه و شهرسازی در امور افغانستان، تأکید کرد که کریدور لاجورد از نظر اقتصادی به‌صرفه‌تر از مسیر ایران نیست؛ زیرا تغییر مدهای حمل‌و‌نقل هزینه‌ها را افزایش می‌دهد. در حال حاضر، کریدور ایران برای افغانستان آماده‌تر و عملی‌تر از هر کریدور دیگری است.

به گفته او، افغانستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و نداشتن دسترسی دریایی، به مسیرهای حمل‌ونقل مناسب برای صادرات نیاز دارد و ایران به‌دلیل موقعیت استراتژیک و زیرساخت‌های آماده، بهترین گزینه برای ترانزیت افغانستان است و سایر کریدورها، به‌ویژه کریدور لاجورد، از نظر اقتصادی کمتر مقرون به‌صرفه هستند.

او ادامه داد که همچنین به دلیل هم‌زبانی و پیوندهای تجاری قوی، مسیر ایران همچنان اولویت تاجران افغان محسوب می‌شود و ایران می‌تواند با تقویت سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های حمل‌ونقل افغانستان، جایگاه خود را تثبیت کند. 

 سرمایه‌گذاری 6 میلیارد دلاری ایران در پروژه‌های افغانستان 

میرشفیع با اشاره به سرمایه‌گذاری ایران در پروژه‌های زیرساختی افغانستان نیز گفت: میزان رسمی سرمایه‌گذاری ایران در این پروژه‌ها تاکنون ۶ میلیارد دلار است، اما این مبلغ قابل افزایش است. او افزود که اخیراً با یک سرمایه‌گذار ایرانی که تمایل به حضور در بازار افغانستان دارد، مذاکره شده و این سرمایه‌گذار آماده است تا سقف ۱۲ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کند.

او تصریح کرد که ایران در سه کریدور زابل-زرنج-قندهار- کابل و هرات-کابل-چین یعنی کریدور واخان و کریدور هرات- مزار شریف-شیرخان بندر به سمت چین، آمادگی همکاری سرمایه‌گذاری با افغانستان در حوزه ریلی را دارد. ایران همچنین می‌تواند تأمین مالی را به‌صورت انفرادی یا با همکاری سایر کشورها انجام دهد.

جایگاه ویژه چابهار برای افغانستان 

با توجه به اهمیت بندر چابهار برای افغانستان، در سفر اخیر رئیس راه‌آهن افغانستان به ایران، بازدیدی از این بندر چابهار صورت گرفت و امکان تحویل محموله‌های افغانستان از بندر چابهار یا بندر عباس به بنادر بین‌المللی بررسی شد.

اوافزود: تحریم‌های کشتیرانی ایران تنها از سوی آمریکا اعمال می‌شود و سایر کشورها مطابق منافع خود با ایران همکاری می‌کنند. همچنین محموله‌های افغانستان معاف از تحریم‌های آمریکا هستند و به بنادر مختلف منتقل می‌شوند.

میرشفیع درباره امکان تحویل بارهای افغانستان به بنادر خارجی باوجود تحریم‌ها اینگونه توضیح داد که تحریم‌های کشتیرانی تنها از سوی آمریکا اعمال می‌شود و بسیاری از کشورها همچنان با ایران همکاری می‌کنند. ایران به طور قانونی تحت تحریم هیچ کشور دیگری نیست و می‌تواند از بنادر مختلف استفاده کند. بارهای افغانستان نیز از تحریم‌های آمریکا معاف هستند، بنابراین امکان انتقال آن‌ها به بنادر جهانی وجود دارد.