به گزارش اکوایران؛ با توجه به بهبود اندک عدد شامخ کل این سوال مطرح می‌شود که چه عواملی موجب شده تا فعالان اقتصاد همچنان نگران آینده باشند. ارزیابی‌های صورت گرفته از نشان دهنده آن است که فعالان این بخش همچنان نگران نرخ ارز، کمبود مواد اولیه و قطعی برق و گاز هستند، نگرانی‌های که تداوم آنها می‌تواند به بازگشت اقتصاد به رکود منجر شود.

در جریان استخراج شاخص مدیران خرید، اگر عدد شاخص بیش از ۵۰ باشد، نشان دهنده این است که اقتصاد به سمت توسعه در حرکت است؛ اما اگر رقم کمتر از ۵۰ باشد، به معنی قرار گرفتن اقتصاد در مسیر انقباض و رکود است.

با بررسی‌ها صورت گرفته فعالان اقتصادی از 8 چالش عمده برای تداوم رشد اقتصاد یاد کرده اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد عدم وجود نقدینگی، عدم ارائه تسهیلات از سوی بانک‌ها و عدم تخصیص ارز، شرکت‌ها را به‌شدت با کمبود منابع مالی برای ادامه فعالیت‌ها روبرو کرده است. همچنین نقدینگی محدود در بازار، علاوه بر اینکه سفارشات را کاهش داده، در بسیاری از موارد موجب عدم وصول مطالبات شده است.  

از سوی دیگر افزایش نرخ ارز تهیه مواد اولیه را دشوار کرده و مواد اولیه با قیمت‌های بالایی به دست تولیدکننده می‌رسد،  به‌طوری‌که شرایط بازار بسیار ملتهب است. از طرفی به دلیل اختلال در ثبت سفارش واردات مواد اولیه، شرکت‌ها با کمبود مواد اولیه و درنتیجه کاهش تولید روبرو هستند.

با توجه به بررسی‌های صورت گرفته می‌توان گفت، فعالین اقتصادی، مشکلات مرتبط با رفع تعهد ارزی را یکی از دلایل اصلی کاهش و حتی توقف صادرات در بسیاری از شرکت‌ها می‌دانند. بطوریکه پیچیدگی‌ها و طولانی شدن روند رفع تعهدات ارزی، انگیزه صادرکنندگان را کاهش داده و به این ترتیب به صادرات کشور لطمه زده است.

یکی دیگر از موارد نگران کننده به افزایش قیمت مواد اولیه بعضا تا 30 درصد باز می‌گردد، پیش‌بینی تولیدکننده‌هایی که تامین‌کننده نهاده‌ها برای صنایع وابسته خود هستند، از افزایش قیمت این صنایع در ماه‌های آینده حکایت دارد. بنابراین افزایش قیمت‌ها طی ماه‌های آتی در زنجیره صنایع بالادستی و پایین‌دستی تأثیرگذار خواهند بود.

اما از تمام مشکلات بنگاه‌های اقتصادی که بگذریم، می رسیم به کمبود انرژی. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد قطعی برق و گاز در برخی از شرکت‌ها، فعالیت آن‌ها را مختل کرده و همچنین نگرانی و نااطمینانی نسبت به وضعیت کمبود انرژی و احتمال کمبود منابع انرژی و قطعی‌های بیشتر طی ماه آینده بسیاری از شرکت‌ها را با نااطمینانی نسبت به شرایط ماه‌های آینده روبرو می‌کند.

کاهش میزان سفارشات یکی دیگر از مشکلاتی است که فعالان بخش خصوص به آن اشاره می‌کنند، برخی از شرکت‌ها تعداد روزهای نسبتاً کمی در آبان فعالیت مفید داشته‌اند و بقیه ماه را تقریباً نیمه تعطیل بوده‌اند.

از سوی دیگر فعالان اقتصادی که انتظارات مثبتی نسبت به تغییرات داشتند با اتفاقات اخیر و شرایط تورمی نرخ ارز، نااطمینانی و ناامیدی بیشتری نسبت به آینده دارند. همچنین برخی از شرکت‌ها در واردات مواد اولیه در گمرک برای ترخیص مشکلات زیادی دارند.