به گزارش اکوایران؛ به تازگی حسن عباس‌ زاده معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در جمع فعالان حوزه پتروشیمی در اتاق بازرگانی تهران حاضر شد و  از  چالش های صنعت پتروشیمی و صنایع وابسته صحبت کرد.  

به باور عباس زاده یکی از چالش های اصلی سالهای اخیر صنعت پتروشیمی ایران تامین انرژی گاز است. او با اشاره به اینکه در حال حاضر، گاز یکی از منابع اصلی برای تأمین انرژی در پتروشیمی‌ها محسوب می‌شود؛ گفت: هر گونه اختلال در تأمین منبع گاز می‌تواند به طور مستقیم بر تولیدات این صنایع تأثیر بگذارد. از این نظر اهمیت بهینه‌سازی مصرف گاز و راهکارهای مدیریتی برای کاهش بحران‌ها بسیار زیاد است.

معاون وزیر نفت اشاره کرد که در سال‌های اخیر میزان مصرف گاز در ایران افزایش یافته است و در فصول سرد سال که مصرف خانگی گاز بیشتر می‌شود، تولید صنایع پایین‌دستی مانند پتروشیمی با مشکل مواجه می‌شود. او گفت: به‌ویژه در سال ۱۴۰۳، بحران گاز به دلیل کاهش تولید گاز طبیعی و فشار زیاد در شبکه توزیع، مشکلاتی را برای صنایع مختلف ایجاد کرده است. از این رو طرح‌های مختلفی برای بهینه‌سازی مصرف گاز در صنایع پتروشیمی از جمله طرح‌های بهینه‌سازی در پتروشیمی‌های مختلف در حال پیگیری است که این اقدامات می‌تواند به کاهش میزان مصرف گاز و افزایش بهره‌وری این صنایع کمک کند.

عباس‌زاده همچنین به مشکل کاهش تولید گاز و تأثیر آن بر صنعت پتروشیمی اشاره کرد و از لزوم تغییر در رویکردها برای مدیریت بحران گاز سخن گفت. به گفته او، مصرف گاز در کشور به طور کلی در حال افزایش است و نیاز است تا در سیاست‌گذاری‌ها بهینه‌سازی مصرف گاز در صنایع مختلف و استفاده از فناوری‌های نوین در این صنعت مورد توجه بیشتری قرار گیرد. او همچنین بر ضرورت توسعه پروژه‌های جدید در زمینه ذخیره‌سازی و انتقال گاز تأکید کرد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران همچنین به نقش بخش خصوصی در توسعه این صنعت اشاره و بیان کرد که واگذاری امور به بخش خصوصی می‌تواند باعث بهبود عملکرد صنایع پتروشیمی و استفاده بهینه‌تر از منابع موجود شود اما فرآیند واگذاری باید به دقت و با بررسی‌های کارشناسی صورت گیرد تا از بروز مشکلات آینده جلوگیری شود.

حسن عباس‌زاده افزود: بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند که بهبود بهره‌وری صنایع پتروشیمی نیازمند تغییرات ساختاری و مشارکت بیشتر بخش خصوصی است. این در حالی است که بسیاری از واحدهای پتروشیمی در ایران هنوز تحت مدیریت دولتی قرار دارند و باید به سمت خصوصی‌سازی و افزایش رقابت‌پذیری حرکت کنند.

سهم ایران در بازار هند به شدت آب رفت

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران هم‌چنین به چالش‌هایی که صنعت پتروشیمی ایران در بازارهای جهانی با آن روبه‌رو است، اشاره کرد و گفت: در سال‌های اخیر سهم ایران در بازارهای جهانی، به ویژه در بازار هند، کاهش یافته است. ایران در گذشته حدود ۱۷ درصد از بازار هند را در اختیار داشت، اما اکنون این سهم به کمتر از 5درصد کاهش یافته است. این کاهش سهم بازار به دلیل تحریم‌ها، مشکلات مالی و رقابت شدید با سایر تولیدکنندگان بین‌المللی بوده است. در نتیجه ما باید به دنبال کشف بازارهای جدید برای محصولات پتروشیمی خود باشیم. به عنوان مثال، آفریقا به عنوان یک بازار جدید برای صادرات محصولات پتروشیمی ایران معرفی شده است. از طرفی برای افزایش سهم ایران در بازارهای جهانی، باید کیفیت محصولات و استفاده از فناوری‌های نوین در تولید را افزایش داد.

او ادامه داد: یکی از چالش‌های بزرگ دیگر در صنعت پتروشیمی ایران، تحریم‌ها هستند که تأثیرات گسترده‌ای بر این صنعت گذاشته‌اند. تحریم‌های بین‌المللی باعث شده‌ است که برخی از شرکت‌های پتروشیمی ایران نتوانند به راحتی مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خود را تأمین کنند. در همین راستا، پروژه‌های پتروشیمی با تأخیر مواجه شده‌ و برخی از شرکت‌ها مجبور شده‌اند به دنبال تأمین منابع جدید و پیدا کردن راهکارهایی برای دور زدن تحریم‌ها باشند. با این حال صنعت پتروشیمی ایران با وجود تحریم‌ها همچنان توانسته است جایگاه خود را حفظ کند و با استفاده از ظرفیت‌های داخلی و همکاری‌های بین‌المللی، به تولید و صادرات خود ادامه دهد.

معاون وزیر نفت همچنین به لزوم توجه به فرآیندهای زیست‌محیطی در صنعت پتروشیمی و حفظ محیط زیست باید در کنار توسعه صنعتی اشاره کرد و گفت: یکی از چالش‌های عمده صنعت پتروشیمی در ایران، تأثیرات منفی زیست‌محیطی فعالیت‌های پتروشیمی است. تولید محصولات پتروشیمی معمولاً با مصرف زیاد منابع طبیعی و تولید آلودگی‌های محیطی همراه است. در این راستا، استفاده از فناوری‌های سبز و بهینه‌سازی فرآیندهای تولید برای کاهش آلاینده‌ها یک ضرورت است. با توجه به رشد تقاضا برای محصولات پتروشیمی در جهان، استفاده از تکنولوژی‌های پاک و کاهش آلایندگی‌های صنعتی می‌تواند به ارتقاء اعتبار ایران در بازارهای جهانی کمک کند.

الزامات صنعت پتروشیمی از نگاه معاون وزیر نفت

حسن عباس‌زاده در خصوص برنامه‌های بلندمدت پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی کشور باید به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر حرکت کند. در حالی که تولید محصولات اولیه مانند متانول و اوره بخش بزرگی از تولیدات پتروشیمی ایران را تشکیل می‌دهند، ولی باید توجه بیشتری به تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر مانند پلی‌اتیلن، پلی‌پروپیلن و سایر محصولات خاص معطوف شود. این حرکت می‌تواند به افزایش درآمدهای صادراتی و ارتقاء رقابت‌پذیری صنایع پتروشیمی ایران در بازار جهانی کمک کند.

او هم‌چنین به لزوم جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی در صنعت پتروشیمی اشاره کرد و افزود: جذب سرمایه‌های خارجی می‌تواند به توسعه پروژه‌های جدید و افزایش ظرفیت تولید این صنعت کمک کند. دولت باید سیاست‌های حمایتی را برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی به این صنعت پیاده‌سازی کند. در عین حال، باید از سیاست‌های تجاری مناسبی برای ایجاد یک فضای رقابتی استفاده شود تا پتروشیمی ایران بتواند به رشد و توسعه پایدار خود ادامه دهد.