چالشآفرینی بزرگ ترکیه برای ترانزیت ایران؛ تنش مرزی آنکارا با تهران کلید خورد؟
لغو معافیت مالیاتی سوخت برای کامیونهای ایرانی توسط ترکیه باعث توقف بیش از هزار کامیون در مرز بازرگان شده است؛ مقامات ایران و ترکیه در تلاش برای یافتن راهحلهایی برای این مشکل هستند و مذاکرات برای تسهیل عبور کامیونها ادامه دارد.
به گزارش اکوایران، ترکیه هفته گذشته معافیت مالیاتی سوخت برای کامیونهای ایرانی را لغو کرد؛ تصمیمی که موجب توقف بیش از هزار کامیون در مرز بازرگان شده است. این مرز که روزانه نزدیک به 300 کامیون از آن وارد خاک ترکیه میشد، اکنون شاهد توقف کامل عبور و مرور کامیونها است.
آغاز دریافت مالیات از کامیونها از 8 دی ماه
۸ دیماه، گمرک ترکیه اعلام کرد که کامیونهای تجاری ایران هنگام ورود به خاک این کشور باید به ازای ظرفیت هر لیتر باک خود ۲۸ لیر مالیات پرداخت کنند. این تصمیم موجب شده رانندگان به دلیل هزینههای بالا از عبور خودداری کنند. به گفته مقامات، هر کامیون به طور متوسط باید حدود ۶۰ میلیون تومان بابت این مالیات پرداخت کند.
فردا، مقامات گمرکی ایران و ترکیه جلسهای برای بررسی این مشکل برگزار میکنند. خضری، معاون حمل و نقل سازمان راهداری ایران، در این باره گفت: «در جلسهای که در سازمان راهداری برگزار شد، تصمیماتی برای جبران مالیات اخذشده از رانندگان اتخاذ شد. قرار است با عرضه سوخت لیتری ۳۰۰ تومان به رانندگان، مابهالتفاوت ۵۵ هزار تومانی از آنان اخذ نشود.»
تأثیر بر اهداف ترانزیتی
براساس برنامه راهبردی رشد ترانزیت، ایران قصد دارد تا پایان سال به ترانزیت ۲۰ میلیون تنی دست یابد. اما مشکلات اخیر در مرز بازرگان این هدف را تهدید میکند.
اروجعلی علیزاده، مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای آذربایجان شرقی، در این باره گفت: «ترکیه با اقدامی متقابل از روز جمعه گذشته، کامیونهای ایرانی را ملزم به پرداخت مالیات بر سوخت کرده است. این موضوع هزینههای رانندگان را به شدت افزایش داده و عبور آنها را مختل کرده است.»
رانندگان میگویند توان پرداخت هزینههای تحمیلشده را ندارند، زیرا این مالیات از درآمد آنها بیشتر است. به گفته مقامات، مذاکرات برای حل این مشکل در جریان است و انتظار میرود به زودی راهکاری برای تسهیل عبور و مرور کامیونها ارائه شود.
به گزارش ایران، جواد هدایتی، مدیرکل دفتر ترانزیت سازمان راهداری، درباره طرح «باک پر» برای کامیونهای خروجی از کشور گفت: طبق این طرح، کامیونهای ایرانی و غیرایرانی باید باک سوخت خود را پر کرده یا معادل هزینه آن را پرداخت کنند. این اقدام با هدف مقابله با قاچاق سوخت و کنترل سوخترسانی مرزی اجرا شده است و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و سوخت مسئول اجرای آن است.
واکنش ترکیه به طرح ایران
هدایتی افزود: «چون ایران این طرح را اجرا کرده، کشور ترکیه نیز اقدام متقابلی انجام داده است.»
او تأکید کرد که سازمان راهداری نقشی در اجرای این طرح ندارد و آن را تنها در چارچوب سیاستهای مقابله با قاچاق سوخت پیگیری میکند.
با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد ترانزیت و جابهجایی کالا از مسیرهای جادهای انجام میشود، هدایتی هشدار داد که ممکن است هدفگذاری ترانزیت تا پایان سال، همانند ۹ ماهه ابتدایی، پیش نرود. مسیرهای فعلی کریدور شمال-جنوب، شامل مسیرهای ریلی، جادهای و دریایی، از ظرفیت ۲۰ میلیون تنی ترانزیت برخوردار است که باید فعال شود.
فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی، در نشست مشترک با رمان استاراویت، وزیر حملونقل فدراسیون روسیه، اشاره کرد که دستیابی به هدف ترانزیت ۱۰ میلیون تن بار در مسیر کریدور شمال-جنوب طبق توافقات پیشین دو کشور، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دولت ترکیه از هفته گذشته با حذف معافیت مالیاتی سوخت برای رانندگان ایرانی، باعث توقف بیش از ۱۰۰۰ کامیون ایرانی در مرز ترکیه شده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
شرط مذاکره مستقیم با آمریکا از زبان سخنگوی وزارت خارجه
-
پاتک موقت ایران به ترکیه؛ جزییات تازه از تامین سوخت کامیونداران گرفتار در مرز
-
حمله زودهنگام مجلس به دولت؛ رکوردی که به نام مسعود پزشکیان ثبت شد/ ترینهای استیضاح بعد از انقلاب
-
موافقت ترامپ با توقف استرداد شهروند ایران از ایتالیا
-
قطعی درگاه های صرافی رمز ارز 260 ساعته شد/ سکوت بانک مرکزی ادامه دارد
-
زنگ خطر کاهش رشد جمعیت به صدا در آمد؛ خودروسازان متهم جدید
-
اولین چراغ سبز ترامپ به تهران از ایتالیا؟
-
بازگشت داعش با شمایلی جدید؟/ پشت پرده ادعای جنجالی روزنامه آمریکایی
-
رقیب تهران در پایتخت