به گزارش اکوایران؛ ایران با داشتن یکی از بزرگترین ذخایر گازی جهان، بخشی از درآمدهای صادراتی خود را از طریق محصولات گازی، مانند گاز طبیعی و فرآورده‌های گازی، به دست می‌آورد. علاوه بر این، صادرات محصولات پتروشیمی، که از گاز طبیعی به‌دست می‌آید، نیز سهم قابل توجهی از صادرات غیر نفتی ایران را تشکیل می‌دهد، با این شرایط پیشتاز بودن ایران در صادرات گاز مایع امری طبیعی است.

 آمارهای گمرکی نشان می‌دهد در 9 ماهه سال جاری، حجم تجارت غیرنفتی ایران به 144 میلیون و 289 هزار تن به ارزش 94 میلیارد و 29 میلیون دلار رسیده است. با توجه به این رقم، این سوال مطرح می‌شود که سهم تجار ایرانی در این حجم صادرات چقدر بوده است؟ داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد در این مدت صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی(، بالغ بر ۱16 میلیون و 348 هزار تن به ارزش 43 میلیارد و 140میلیون دلار بوده است. که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایشی 13.77 درصدی در وزن و 18.03 درصدی در ارزش دلاری داشته است.

براساس داده‌های اعلام شده از سوی گمرک این سوال مطرح می شود که در مدت زمان مورد بررسی کالاهای صادراتی ایران به چه کشورهای صادر شده است؟ ارزیابی های صورت گرفته نشان می دهد در بازه زمانی مورد بررسی «چین»، «عراق»، «امارات متحده عربی»، «ترکیه»، «افغانستان»، «پاکستان»، «هند»، «عمان»، «فدراسیون روسیه» و «جمهوری آذربایجان» عمده مقاصد صادراتی کشور بوده اند.

عمده اقلام صادراتی

طبق داده‌های اعلام شده در بازه زمانی مورد بررسی «گاز طبیعی مایع شده در ظروف یک هزار سانتی متر مکعب و بیشتر» بیشترین میزان صادرات را به خود اختصاص داده است. ارزش دلاری صادرات این کالا در بازه زمانی مورد بررسی کمی بیش از 6 میلیارد دلار اعلام شده است.

در جایگاه بعدی «پروپان مایع شده در ظروف یک هزار سانتی متر مکعب و بیشتر» قرار گرفت  که ارزش صادراتی آن برابر با 2 میلیارد و 500 میلیون دلار بوده است. رتبه سوم صادرات کالاهای غیرنفتی کشور هم مربوط به کالای «متانول» بوده که ارزش صادرات آن یک میلیارد و 888 میلیون دلار برآورد شده است. «قیرنفت» هم در جایگاه چهارم کالاهای صادراتی قرار دارد، صادرات این محصول در این مدت یک میلیارد و 630 میلیون دلار برآورد شده است.

صادرات ««بوتان مایع شده در ظروف یک هزار سانتی متر مکعب و بیشتر» هم براساس آمار گمرک برابر با یک میلیارد و 569 میلیون دلار بوده و با این شرایط این کالا در جایگاه پنجم محصولات صادراتی قرار گرفته است. در جایگاه بعدی هم «سایر گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی» با ارزش یک میلیارد و 472 میلیون دلار قرار دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد در بازه زمانی مورد بررسی‌ یک میلیارد و 317 میلیون دلار «سایر اوره حتی به صورت محلول در آب» از کشور صادر شده است.

از سوی دیگر داده‌های گمرک نشان می‌دهد ارزش صادرات «شمش از آهن و فولاد غیر ممزوج و...» هم در این مدت یک میلیارد دلار و 125 میلیون بوده است. داده‌های اعلام شده همچنین نشان دهنده آن است که ارزش صادرات «میله‌های آهنی یا فولادی، گرم نورد شده دارای دندانه،برآمدگی گودی ...» هم برابر با 809 میلیون دلار بوده است و ارزش صادرات «پلی اتیلین گرید فیلیم با وزن مخصوص» هم به 802 میلیون دلار رسید.

صادرات ایران در آذر