به گزارش اکوایران،‌ مسعود برهمن، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا، به مشکلات تجارت ایران با این قاره اشاره کرد و گفت که چالش‌هایی مانند مسائل کشتیرانی، مراودات مالی و نبود خطوط منظم حمل و نقل دریایی، مانع از توسعه تجارت با آفریقا شده است.

او افزود که به دلیل نبود کشتی‌های منظم، بازرگانان ایرانی برای ارسال کالا مجبور به استفاده از بندر مرسین ترکیه هستند که هزینه‌ها را افزایش می‌دهد. همچنین، کشتیرانی ایران حاضر به اعزام کشتی‌ها با ظرفیت ناقص نیست و این باعث اختلال در اجرای تعهدات صادراتی می‌شود.

برهمن در گفت‌وگو با ایلنا، همچنین اشاره کرد که تجارت ایران با آفریقا در سال گذشته ۱.۳ میلیارد دلار بوده .ارزش صادرات غیرنفتی ایران سالانه حدود ۵۰ میلیارد دلار است در حالی که ظرفیت احصاشده برای صادرات کشور ۳۵۰ میلیارد دلار است و این به معناست که تنها یک هفتم آن بالفعل شده است.

او همچنین بر پتانسیل‌های تجاری با کشورهای آفریقایی مانند اتیوپی و آفریقای جنوبی تأکید کرد و به نبود پروازهای منظم به این قاره و عدم هماهنگی بین دستگاه‌های ایرانی در تجارت با آفریقا اشاره کرد.

او همچنین گفت که آفریقا به عنوان یک بازار بزرگ برای کالاهای ایرانی و مواد معدنی مورد نیاز صنایع ایران، فرصت‌های زیادی برای تجارت دارد و در سال گذشته ۳۰ تن طلا از آفریقا به ایران وارد شده است.

حجم تجارت ایران و آفریقا

تجارت سالانه ایران با آفریقا حدود ۱.۲ میلیارد دلار است که ۱.۱ میلیارد دلار آن صادرات ایران به این قاره می‌باشد. بیشترین میزان تجارت ایران و آفریقا در سال ۱۴۰۱ ثبت شده که ارزش آن به حدود ۱.۲ میلیارد دلار رسید.

در سال گذشته، حجم کلی تبادلات تجاری آفریقا حدود ۱۲۰۰ میلیارد دلار بود که سهم ایران از این تجارت بسیار کم بوده است.

آمار گمرک نشان می‌دهد که ۵۱ درصد صادرات ایران به آفریقا شامل مشتقات نفتی مانند کود اوره، قیر، گاز مایع و روغن‌های صنعتی است. پس از آن، ۳۷ درصد صادرات ایران به آفریقا به محصولات فولادی و آهنی اختصاص دارد.

سایر کالاهای صادراتی شامل مواد غذایی، مصالح ساختمانی، فرش، کف‌پوش، شوینده‌ها، لوازم بهداشتی، لوازم خانگی، دارو، تجهیزات پزشکی، قطعات خودرو، لاستیک، مواد معدنی و لوازم الکتریکی هستند.

در مقابل، ۶۶ درصد واردات ایران از آفریقا شامل مواد غذایی و کشاورزی مانند چای، ذرت، قهوه، توتون و حبوبات است. همچنین، ۲۱ درصد واردات ایران از این قاره به مواد معدنی مانند سنگ منگنز، سنگ و خاک روی و کنسانتره اختصاص دارد، و ۱۳ درصد دیگر شامل روغن صنعتی، ماشین‌آلات، مواد شیمیایی و لوازم یدکی است.