به گزارش اکوایران، سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در رأس هیاتی متشکل از مسئولان دولتی و تعدادی از تجار، بازرگانان و تولیدکنندگان بخش خصوصی، سوم بهمن‌ماه برای شرکت در بیست و یکمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و عمان به این کشور سفر خواهد کرد.

در حاشیه این اجلاس، اتابک با برخی از مسئولان کابینه عمان دیدار و در خصوص مقدمات توافقات میان تهران و مسقط رایزنی خواهد کرد. همچنین، ملاقات با تجار و سرمایه‌گذاران دو کشور و ارائه دستاوردهای دولت سیزدهم در زمینه‌های مختلف اقتصادی و تجاری از دیگر برنامه‌های وزیر صنعت در مسقط خواهد بود.

بر اساس این گزارش، ارتقاء حجم تبادلات تجاری و بازرگانی، فراهم کردن تسهیلات گمرکی و روادید برای تجار دو کشور، توسعه ترانزیت دریایی، استفاده از کریدور ایران به عنوان هاب محصولات کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای انتقال به بازارهای عمان و معرفی توانمندی‌های دو طرف برای افزایش تجارت از جمله اهداف محوری این نشست خواهد بود.

سهم اندک ایران در بازار پررونق عمان

در این میان، ارزیابی بازار صادراتی عمان در سال ٢٠٢٢ نشان می‌دهد این کشور در ١٨ گروه کالایی مرتبط با واردات مواد غذایی، بیش از ٤.٧ میلیارد دلار واردات داشته است. با این حال، کل صادرات ایران به عمان در بازه زمانی مورد بررسی تنها به ٧٢.٥ میلیون دلار رسید که سهم بسیار کوچکی از این بازار ارزشمند به حساب می‌آید.

گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی تهران نیز نشان می‌دهد که دلیل اصلی پایین بودن سهم ایران از واردات عمان، رقابت شدید در این بازار است. صادرکنندگان ایرانی در دو جنبه با رقابت روبه‌رو هستند؛ اولین جنبه، رقابت با تأمین‌کنندگان اصلی محصولات غذایی است که عمدتاً از برترین کشورهای تولیدکننده در جهان محسوب می‌شوند. در این حوزه، تولیدکنندگان ایرانی باید محصولاتی رقابتی با برترین محصولات جهانی و با سطح استانداردهای بین‌المللی تولید کنند.

دومین جنبه رقابت نیز مربوط به توان رقابت‌پذیری ایران در سایر قسمت‌های زنجیره ارزش محصولات غذایی است. به عنوان مثال، ارائه خدمات بازاریابی و توسعه برند از جمله این موارد است.

در بازاری که کشورهایی مانند امارات متحده عربی و برندهای جهانی به عنوان رقبای اصلی ایران حضور دارند، دستیابی به سهم بازار قابل توجه بدون تمرکز بر افزایش ارزش افزوده صادراتی از طریق چنین فعالیت‌هایی دشوار خواهد بود. همچنین، اهمیت فعالیت‌های تحقیق و توسعه در این مسیر نباید نادیده گرفته شود.