به گزارش اکوایران، احمد فیروزی، مدیرکل دفتر اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت، ونزوئلا را یکی از مقاصد اصلی توسعه تجارت در حوزه صادرات غیرنفتی به آمریکای لاتین معرفی کرد.

به گفته او، این کشور یکی از نخستین کشورهایی بوده که موافقت‌نامه تجاری با آن در سال ۱۳۸۳ امضا شده است، اما به دلایل مختلف این موافقت‌نامه تاکنون اجرایی نشده است.

عملیاتی‌سازی موافقت‌نامه تجارت آزاد

فیروزی با اشاره به اینکه در ۱۰ سال اخیر حجم تبادلات تجاری با ونزوئلا به‌طور قابل قبولی بوده است، افزود: عملیاتی‌سازی موافقت‌نامه تجارت آزاد، دسترسی تجار به بازار ونزوئلا و دیگر کشورهای آمریکای لاتین را تسهیل کرده و هزینه‌های ورود به این بازار را کاهش خواهد داد.

همچنین این موافقت‌نامه به متنوع‌تر شدن سبد صادراتی و تثبیت حضور تجاری در بازار این کشور کمک خواهد کرد. اجرایی‌شدن این موافقت‌نامه به کاهش هزینه‌های صادراتی و افزایش توان رقابتی محصولات ایرانی در برابر کشورهایی مانند چین و ترکیه که در این بازار حضور دارند، منجر خواهد شد.

مذاکرات و تبادل لیست کالایی

فیروزی همچنین تأکید کرد که تهیه لیست کالایی بخش اصلی این موافقت‌نامه است.او توضیح داد که بیش از ۱۷ سال این موافقت‌نامه مسکوت مانده بود، اما دولت قبلی آغازگر احیای آن بود و اکنون در دولت فعلی این موضوع با جدیت دنبال می‌شود و به‌زودی به نتیجه خواهد رسید.

در حال حاضر، لیست کالایی تبادل شده و بیش از ۲۰ جلسه مجازی و ۳ دوره مذاکرات حضوری با مسئولان ونزوئلا برگزار شده است تا مشخص شود کدام تعرفه‌های کالاها کاهش یا آزاد می‌شوند.

او امیدوار است که در سه ماه آینده، مذاکرات نهایی انجام شده و فرآیند عملیاتی شدن موافقت‌نامه در ساختار اجرایی و قانونی دو کشور نهایی شود تا از سال آینده تجار از مزایای آن بهره‌برداری کنند. در حال حاضر، مذاکرات در سرفصل‌های کشاورزی، دارویی و صنعتی در جریان است.

حجم تجارت ایران و ونزوئلا

در پاسخ به سوالی درباره حجم تجارت ایران با ونزوئلا، فیروزی گفت که تراز تجاری در سال‌های اخیر به نفع ایران بوده، چرا که سبد کالاهای صادراتی ایران بیشتر است.

او افزود که در ۹ ماهه سال جاری، حجم صادرات ایران به ونزوئلا ۴۰ میلیون دلار بوده است؛ در حالی که واردات از این کشور در گمرک ایران ثبت نشده است. با این حال، فیروزی تاکید کرد که بخشی از تبادلات تجاری به دلیل صادرات از کشورهای ثالث در آمار رسمی گمرک ایران به‌صورت مستقل ثبت نمی‌شود.