بریکس برابر دلار؛ بلندپروازی یا آغاز یک تغییر؟
برخی رسانه های غربی اعتقاد دارند: بریکس بیش از آنکه یک بدیل منسجم برای نظم جهانی باشد، یک آرزو است؛ اما آرزویی که در خلأ شکل نگرفته، بلکه محصول بحران اعتماد جهانی به دلار است. همین بیاعتمادی، تلاش کشورهای بریکس برای ساخت نظم مالی چندقطبی را از رؤیایی دستنیافتنی، به ایدهای قابلبحث بدل کرده است.
بریکس، گروهی از کشورهای جهان است که در سالهای جدید، مسیر رشد اقتصادی را طی کردهاند. کشورهایی که نظم جهانی را به چالش میکشند و نهادهای اقتصادی جدیدی برای تعامل برابر با کشورهای توسعهیافته ایجاد میکنند.
کشورهای عضو بریکس، از جمله چین، روسیه، هند، برزیل و آفریقای جنوبی، رویای شکلدهی به نظمی نوین در جهان را در سر دارند؛ نظمی که در آن، سلطه تاریخی دلار آمریکا در مبادلات بینالمللی کاهش یابد. این کشورها تلاش میکنند با ایجاد نظامهای پرداخت جایگزین، استفاده از ارزهای محلی در تجارت دوجانبه، و حتی بحثهایی درباره ایجاد یک ارز مشترک، قدرت اقتصادی و سیاسی دلار را به چالش بکشند.
نشریه اکونومیست در تحلیلی با عنوان «The Brics and the dream of dethroning the dollar» (بریکس و رویای کنار زدن دلار) این تلاشها را بیشتر آرمانگرایانه توصیف میکند. به باور این نشریه، کشورهای بریکس در اهداف سیاسی همراستا نیستند و اختلافات درونگروهی، آنها را از ساختارهایی مانند اتحادیه اروپا یا حتی ناتو دور میکند.
با این حال، اکونومیست تأکید میکند که نارضایتی جهانی از دلار، واقعیتی جدی است و اگر آمریکا از ابزار مالی خود همچون تحریم، بیرویه استفاده کند، ممکن است این تلاشها روزی به ثمر برسند.
در نهایت، بریکس بیش از آنکه جایگزینی فوری برای نظم موجود باشد، نشانهای از بحران اعتماد به دلار و تمایل جنوب جهانی برای تجدید توازن قدرت است.
در این ویدئو، به این گروه میپردازیم که توسط چین، روسیه، هند و برزیل ایجاد شد و آفریقای جنوبی بعدا به آن پیوست و در سالیان اخیر، ایران هم به آن دعوت شده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
سیگنالهای مشهود ترامپ به مذاکرات با تهران؛ تنها گزینهای که دریچه دیپلماسی را تا پایان تابستان باز نگه میدارد
-
از چرخش ناو ترومن تا پایان تاب ترامپ؛ چرا آمریکا ناگهان از جنگ با یمن دست کشید؟
-
غافلگیری در تلآویو، تشویش در تهران؛ سفر به جایی که حال ترامپ را خوب میکند
-
اولین واکنش ترامپ به دور چهارم مذاکرات با ایران
-
کشورهای عربی خواهان نزدیکی ایران و آمریکا نیستند
-
اسامی 2 فرد ایرانی و شرکتی که توسط آمریکا تحریم شدند
-
ایلان ماسک با تسلا در راه ایران؟
-
بیبی خشم ویتکاف را بر انگیخت/ نتانیاهو جنگ غزه را طولانی کرد
-
گاردین: عراقچی برگ جدید هستهای رو کرد/ پیشنهاد تشکیل کنسرسیوم غنیسازی به ریاض و ابوظبی