به گزارش اکوایران؛ براساس تسهیلات پیش‌بینی شده و به منظور اجرای قانون جهش تولید شرکت‌های دانش‌بنیان، دستورالعمل تسهیل فرآیند اخذ ضمانت‌نامه، تعهد ذیحسابی و بیمه‌نامه برای این شرکت‌ها در دستور کار قرار گرفته است.

این تسهیلات شامل تسهیل اخذ ضمانت‌نامه، تعهد ذیحسابی و بیمه‌نامه می‌شود و قدمی مهم در راستای اجرای قانون جهش تولید دانش‌بنیان است.

تورج امرایی معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، با اعلام این خبر افزود: این اقدام مشترک با همکاری گمرک ایران، گامی موثر جهت تحقق ماده ۴ قانون جهش تولید دانش‌بنیان است.

بر اساس این دستورالعمل، شرکت‌های دانش‌بنیان منتخب که در سال ۱۴۰۳ دستاوردهای برجسته و عملکرد قانون‌مدار در تجارت خارجی داشته‌اند، می‌توانند از حداکثر تسهیلات گمرکی بهره‌مند شوند.

تسهیلات ویژه دانش‌بنیان

در بخش نخست دستورالعمل جدید گمرک ایران، تسهیلات ویژه‌ای برای شرکت‌های دانش‌بنیان منتخب در نظر گرفته شده است. این تسهیلات با هدف حمایت هدفمند از این شرکت‌ها ارائه می‌شود و بر اساس آن، گمرک ایران در سال ۱۴۰۴ حداکثر تسهیلات گمرکی را به شرکت‌هایی ارائه خواهد داد که از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری معرفی شده‌اند.

این شرکت‌ها باید در سال ۱۴۰۳ دستاوردهای برجسته‌ای را در چارچوب مولفه‌های معاونت علمی کسب کرده و در تجارت خارجی نیز عملکرد قانون‌مدار و سرآمدی داشته باشند.

بر اساس این دستورالعمل، شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند با استناد به ماده (۴) قانون جهش تولید دانش‌بنیان، ضمانت‌نامه‌های صادره از صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق ضمانت صادرات و صندوق‌های غیردولتی پژوهش و فناوری را پس از اعتبارسنجی و رتبه‌بندی اعتباری نزد گمرک ارائه کنند.

این ضمانت‌نامه‌ها برای تضمین پرداخت به‌موقع تعهدات گمرکی مرتبط با واردات کالا (شامل اجزا، قطعات، ابزار، تجهیزات آزمایشگاهی، تست و کنترل کیفیت، مهندسی معکوس، ماشین‌آلات خط تولید محصولات دانش‌بنیان و غیره) قابل قبول خواهد بود.

ملاک شناسایی شرکت‌های دانش‌بنیان

این دستورالعمل گامی مهم در راستای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و تقویت تولید داخلی محسوب می‌شود و انتظار می‌رود با اجرای آن، فرآیندهای گمرکی برای این شرکت‌ها روان‌تر و کارآمدتر شود.

ملاک شناسایی شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان تولیدی برای بهره‌مندی از این تسهیلات، مبتنی بر نامه  مورخ 18 فرودین سال 1404 معاونت توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری است، در این نامه، تاکید شده که ضمانت‌نامه‌های صادره توسط صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق ضمانت صادرات و صندوق‌های غیردولتی پژوهش و فناوری برای شرکت‌های دانش‌بنیان جهت تضمین تعهدات گمرکی پذیرفته شود.

این ضمانت‌نامه‌ها باید با رعایت اعتبارسنجی، رتبه‌بندی اعتباری و همراه با بیمه‌نامه معتبر ارائه شوند تا الزامات مقررات گمرکی را برآورده کنند، گمرکات اجرایی موظفند پس از اظهار کالا، با بررسی و تایید نام شرکت در سامانه pub.daneshbonyan.ir نسبت به پذیرش ضمانت‌نامه‌ها اقدام کنند.