به گزارش اکوایران؛ صبح امروز 29 بهمن 1402، محمدامین آقامیری دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی،  مصوبات جلسه نود و ششم شورای عالی فضای مجازی را ابلاغ کرد. براساس یکی از مصوبات شورا امکان دسترسی به سکوهای خارجی پرکاربرد برای عموم مردم فراهم شد. 

از شهریور 1401 تمام تصمیمات مربوط فضای مجازی و شبکه های اجتماعی از سوی دولت و شورای عالی فضای مجازی گرفته می‌شد. 

3 اسفند 1400 که کمیسیون مشترک طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی کلیات طرح صیانت را به تصویب رساند؛ مصوبه برای طرح به صحن مجلس رفت. اما جزئیات طرح صیانت در مجلس تصویب نشد. پس از اینکه مجلس مصوبه صیانت را به دولت برگرداند تا ویرایش کنند. دیگر این مصوبه به مجلس برنگشت و دولت تمام تصمیمات در مورد پلتفرم های خارجی برعهده شورای عالی فضای مجازی گذاشت. 

برهمین اساس شهریور 1401، پلتفرم های اینستاگرام، واتس آپ به رغم اعتراض فعالان اقتصادی فیلتر شد. دولت روحانی هم پیش‌تر در سال 97 تلگرام و در سال 98 فیس بوک و توئیتر( ایکس) را فیلتر کرده بود. 

دولت معتقد بود پیام رسان های داخلی می توانند جای پلتفرم های خارجی را بگیرند. اما این اتفاق بر اساس آمارهای منتشر شده نیفتاد. چون پیام رسان های داخلی توانایی پوشش نیاز جامعه را نداشتند. فقط هفته گذشته دو بار پلتفروم ایتا دچار چالش شد و از دسترس خارج شد. 

بدین ترتیب فیلتر شدن پلتفرم های خارجی برای مردم و فعالان بخش خصوصی دردسرهای زیادی ایجاد کرد. دردسرهایی که ظاهرا قرار نیست به پایان برسد. امروز خبر رسید، پلتفرم پرکاربرد در ایران می‌توانند باتوجه به پذیرش قوانین ایران فعالیت کنند. 

به نقل از تسنیم در مصوبه جدید  شورای عالی فضای مجازی آمده است، تنظیم گران بخشی موظف هستند تا برای ایجاد تنوع در سبد مصرف کاربران با سازوکارهای حکمرانی پذیر و با هدف رفع نیاز مردم، سکوها و خدمات پرکاربرد خارجی را که امکان ارایه خدمات در قالب پوسته برای آنها وجود دارد، شناسایی و شرایط فعالیت آنها را در داخل کشور فراهم کنند.

این مصوبه اعلام کرده که تنظیم گران بخشی موظفند در حوزه تنظیم گری خود ظرف مدت یک ماه، خدمات و سکوهای پرکاربرد خارجی را شناسایی و امکان فنی برای دسترسی کاربران به خدمات مفید خارجی را در قالب های حکمرانی پذیر مورد بررسی قرار داده و ضوابط ارایه خدمات یاد شده را به مرکز ملی فضای مجازی ارایه کنند.

مطابق این مصوبه، مرکز ملی فضای مجازی نیز موظف است پس از بررسی، مجوز لازم جهت فعالیت بخش خصوصی را به تنظیم گران بخشی بدهد.

در بخش دیگری از این ابلاغیه مقرر شده تا سیاست ها و اقدامات ساماندهی پیام رسان های اجتماعی در خصوص مرجع صدور مجوز شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها برای تصویب در شورای معین شورای عالی فضای مجازی مطرح شود.

همچنین براساس مصوبه سوم جلسه شورای عالی فضای مجازی، مرکز ملی فضای مجازی موظف شده است تا سامانه ملی سنجش و پایش داده ای فضای مجازی را در تمامی لایه های فضای مجازی ظرف مدت سه ماه ایجاد کند و تمامی دستگاه ها، سازمان ها، نهادها و تنظیم گران بخشی نیز موظف هستند تا دسترسی به داده ها و سامانه های مرتبط با فضای مجازی را برای مرکز ملی فضای مجازی فراهم کنند.