به گزارش اکوایران، شرکت ایرباس با الهام از چگونگی پرواز «V شکل» غازها برای حفظ انرژی، پروژه fello'fly را در سال 2019 آغاز کرد. این طرح ابتکاری موجب ایجاد تکنیکی به‌نام «بازیابی انرژی جریان هوای پشت» شد که به هواپیماهای دنباله‌رو اجازه می‌دهد به‌طور بهینه در جریان هوای پشت هواپیمای پیشرو قرار بگیرند و در نتیجه صرفه‌جویی سوخت 5 تا 10 درصدی حاصل شود.

به نوشته بی‌بی‌سی، این پروژه در سال 2023 به «طرح ابتکاری غازها» تبدیل شد و توانست 10 میلیون دلار بودجه از بخش تحقیقاتی مدیریت ترافیک هوایی اتحادیه اروپا دریافت کند.

شرکت هواپیمایی آمریکایی دلتا ایرلاینز و ایرباس قصد دارند این مفهوم را در دنیای واقعی و در پروازهای بین آمریکا و اروپا آزمایش کنند، به این شکل که هواپیماها در حالیکه استانداردهای ایمنی را رعایت می‌کنند، در فاصله‌ای نزدیک‌تر از حد معمول در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. اگر این طرح موفق باشد، باعث می‌شود مصرف سوخت در پروازهای طولانی‌مدت به‌شکل قابل توجهی کاهش یابد.

آملیا دِلوکا، مدیر ارشد پایداری (پایداری محیط زیستی) شرکت دلتا، معتقد است راه‌حل‌های سازگار با محیط زیست برای هواپیماهای بزرگ، محدود هستند و حتی کاهش 5 درصدی مصرف سوخت، یک اتفاق قابل توجه تلقی می‌شود.

شرکت هواپیمایی دلتا پیش از این و در سال 2024 توانست با اقدامات مختلفی نظیر مسیرهای پروازی بهینه‌شده، از مصرف 41 میلیون گالن سوخت جت جلوگیری کند.

الهام از طبیعت

به غیر از شکل پرواز هواپیماها، شرکت‌های هواپیمایی در حال سرمایه‌گذاری در فناوری‌های الهام‌گرفته از طبیعت هستند. آزمایشگاه UpNext شرکت بوئینگ در حال توسعه بال‌های فوق‌العاده انعطاف‌پذیر با الهام از عقاب‌ها است، شرکت بوئینگ در حال آزمایش پوشش‌هایی با الهام از برگ‌های نیلوفر آبی است که هدف آن کاهش نیروی مقاومت هوا است و شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزا در همکاری با شرکت صنایع شیمیایی ب‌آاس‌اف آلمان، AeroShark را توسعه داده که یک لایه سطحی الهام‌گرفته از پوست کوسه برای بهبود آیرودینامیک است.

در حالیکه سوخت زیستی جت یک استراتژی کلیدی دیگر محسوب می‌شود، محدودیت‌های زنجیره تأمین و هزینه‌های بالا، استفاده از آن را چالش‌برانگیز کرده است. شرکت دلتا استفاده از سوخت زیستی جت را افزایش داده است، اما همچنان برای 99 درصد از پروازهای خود به سوخت معمولی جت متکی است.

همچنین شرکت ایرباس متعهد شده است از سال 2025 میلیون‌ها گالن سوخت زیستی جت خریداری کند؛ امری که باعث می‌شود سرمایه‌گذاری در تولید سوخت‌های تجدیدپذیر با شتاب پیش برود.

با یادگیری از طبیعت، شرکت‌های هواپیمایی قصد دارند پروازهای خود را بیش از پیش بهینه کنند و آسیب کمتری برای محیط زیست داشته باشند. در این میان، پرندگان همچنان به‌عنوان الهام‌بخش‌ترین گونه‌های جانوری برای پیشرفت در صنعت هوانوردی به حساب می‌آیند.