به گزارش اکوایران، فناوری‌های جدید باعث افزایش رفاه می‌شوند یا قرار است، موقعیت‌های شغلی توسط این فناوری‌ها از دست بروند، بیکاری افزایش پیدا کند و تجمع ثروت به نفع گروهی خاص شکل بگیرد؟ آیا باید نسبت به توسعه این فناوری‌ها نگران باشیم؟ مواجهه بشر با توسعه فناوری‌ها در طول تاریخ چگونه بود؟

فاطمه نجفی اقتصاددان در گفت‌وگو با اکوایران با مروری بر انقلاب‌های صنعتی، توضیح داده که در طول این انقلاب‌ها، بشر نگرانی‌ها و حتی مواجه‌هایی با پیشرفت تکنولوژی داشته است.

نجفی معتقد است که تمام تجربه‌ زیستی ما و تمام نشانگر‌های اقتصادی نشان‌ می‌دهند که باید نگران باشیم و باید به این موضوع عکس‌العمل نشان دهیم، اما هنوز در بخشی از این دوره هستیم که انسان‌ها توانایی مهارت‌اندوزی و توانایی تطبیق دارند.

او با اشاره به اینکه اگر به صورت تاریخی نگاه کنیم، اینچنین نبوده که تمام افراد جامعه به صورت یکسان از شوک تکنولوژی بهره‌مند شوند، یادآوری کرد که ما به صورت کاملا نامتقارن از پیشرفت تکنولوژی بهره‌مند یا متضرر می‌شویم، همین موضوع باعث شد که مثلا در انقلاب صنعتی اول، جنبش‌های از سوی کارگران انگلیسی شکل گرفت و کارگران علیه ماشین‌ها قیام کردند.  

او ادامه داد که در انقلاب صنعتی سوم، اتفاق مشابه انقلاب صنعتی اول افتاد، خصوصا برای مشاغل مرتبط با فعالیت‌های کم مهارت و مهارت‌های متوسط. زمانی که سوییچ‌های مخابرات آمد بسیاری از کارمندان مخابرات بیکار شدند.

نجفی در ادامه با یادآوری اینکه در انقلاب صنعتی چهارم یعنی از سال ۲۰۰۰ به بعد، توسعه شدید تکنولوژی اتفاق افتاد، توضیح داد که ماهیت‌ تکنولوژی‌هایی که در انقلاب صنعتی چهارم مشاهده می‌کنیم از جنس تکنولوژی‌هایی هستند که قرار است اتوماسیون ایجاد کنند و قرار نیست به نیروی کار کمک کنند، حتی با ایجاد امکان انتقال سرمایه، می‌توانند به رشد‌های نامتقارن در جهان منجر شوند.