سرنوشت ناترازی سوخت و خودرو
در حاشیه رویداد ایران اکسپو 2024، پنلی با موضوع جایگاه خودروی ایران در بازارهای جهانی برگزار شد. سخنرانان در این پنل به وضعیت صنعت خودرو در کشور و برقی سازی خودرو، صادرات و چالش های آن پرداختند.
حسن کریمی سنجری مدیر طرح خودروهای برقی وزارت صمت در خصوص سیاست های کشور در زمینه برقی سازی خودرو می گوید: مهم ترین حرکت سیاستگذار به سمت برقی سازی خودرو، بحث ناترازی سوخت و غلبه بر این قضیه است. به نظر می رسد در مصرف بنزل و و گازوییل مجبور هستیم در سال جاری بالغ بر ۷ میلیارد دلار صرف واردات بنزین کنیم.
فرشاد فاطمی امین استادیار دانشگاه صنعتی شریف می گوید: صنعت خودرو در وضعیت مناسبی قرار ندارد. از نظر تعداد تولید ما در ۱۰ سال گذشته ۱۴ تا بیستمین تولید کننده در دنیا بودیم. همان صنعتی که در خودروی بنزینی ما نیاز به ۷ میلیارد دلار واردات بنزین ایجاد کرده می تواند در زمینه خودروی برقی نیز ایجاد شود.
یوسف حجت استاد دانشگاه تربیت مدرس می گوید: خودروسازی در کشور ما به شدت سیاسی شده است و جنبه های بسیاری از صنعت خودرو در جامعه مطرح نمی شود و توانمندی هایی که در صنعت خودروی کشور داریم آنطور که باید شناخته شده نیست.
محمدصادق قاضی زاده استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز در خصوص خودروهای برقی و ملاحظات برای تولید خودروهای برقی توضیحاتی را مطرح می کند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پیشنهاد آمریکا به تهران: برنامه هستهای غیرنظامی با سوخت وارداتی
-
رئیس صداوسیما زیر تیغ انتقاد؛ موج اعتراضات به برنامه جنجالی شبکه یک/ امام جمعه اهل سنت ارومیه بیانیه داد
-
گام مهم دانشمندان برای نابینایان/ درمان نابینایی با طلا
-
درخواست ایران برای خروج فوری تمامی نیروهای خارجی از خاک سوریه
-
اخراج پژو ۲۰۷ از باشگاه میلیاردیها؛ هایما سقوط کرد
-
واکنش تند امام جمعه تهران به توهین به مقدسات اهل تسنن در صداوسیما/ ماجرا چه بود؟
-
بزرگترین نقطه اختلاف در مذاکرات هستهای ایران و آمریکا
-
ادعای اکسیوس درباره توافق موقت میان ایران و آمریکا
-
احمد الشرع: سوریه مایل به پیوستن به پیمان ابراهیم است