به گزارش اکو ایران، کاهش تقاضا برای خودرو در بازارهای جهانی سبب شد تا بار دیگر فولکس واگن در پیش بینی سود خود برای سال جاری بازنگری کرده و آن را کاهش دهد.

این دومین بار است که این غول خودروسازی آلمان طی حدود 10 ماهی که از سال جاری می گذرد مجبور شود تا در سود دهی خود بار دیگر تجدید نظر کند.

البته این کاهش تقاضا برای خودرو در بازار جهانی سبب نشده تا مدیران فولکس واگن برنامه های برای تعدیل نیروی انسانی خود و همچنین تعطیلی خطوط تولید خود را در دستورکار قرار دهند.

غول خودروسازی آلمان با هماهنگی اتحادیه ها مخالفت خود را با کاهش احتمالی و تعطیلی بی شابقه کارخانه ها اعلام کرده است.  

بررسی های مدیران فولکس واگن نشان می دهد این خودروساز در حال حاضر سود عملیاتی حدود 5.6 درصدی را در دسترس خود می بیند. اما این غول خودروسازی در پایان نیمه اول سال جاری میلادی (پایان ماه June و اوایل ماه July) پیش بینی کرده بود که سود عملیاتی در پایان سال جاری حدود 7 درصد خواهد بود.

البته پیش بینی سود عملیاتی در جولای نیز در شرایطی رقم خورده بود که این خودروساز به دلیل هزینه های مورد انتظار ناشی از تعطیلی کارخانه آئودی در بلژیک انتظار سودآوری خود را برای سال 2024 پایین آورده بود.

اطلاعات منتشر شده توسط بلومبرگ نشان می دهد سال گذشته خودروساز آلمانی تولید حدود 9 میلیون و 200 هزار دستگاهی را تجربه کرد اما در سال جاری با توجه به فرار متقاضیان از بازار خودرو قصد دارد تا با کاهش حدود 200 هزار دستگاهی تولید خود را حول و حوش 9 میلیون دستگاه کاهش دهد.

البته این تنها فولکس واگن نیست که نسبت به کاهش سود خود در ماه های اخیر هشدار داده است. دو خودروساز دیگر آلمانی یعنی مرسدس بنز و بی‌ام و نیز در سودهای خود در بازه زمانی مورد اشاره بازنگری کردند. بنابراین سه غول خودروساز آلمانی چشم انداز بازار خودرو را در ماههای منتهی به پایان سال 2024 چندان مثبت نمی بینند.

این پیش بینی کمک می کند تا فولکس واگن درباره هزینه های مازاد خود در آلمان بازنگری کند.

این گمانه وجود دارد که کاهش تقاضا برای خودرو در ماههای پیش رو تا پیان سال 2024 به دلیل استقبال متقاضیان از خودروهای برقی باشد.

خودروسازان بزرگ از جمله فولکس واگن برنامه های برای تولید تمام برقی محصولات خود در دست دارند اما آنچه مشخص هست این تغییر زمانبر خواهد بود و همچنان تیراژ محصولاتی که با سوخت فسیلی حرکت می کنند به نسبت محصولات برقی بیشتر است.

افزایش قیمت خودرو در بازار جهانی و کاهش درآمد متقاضیان نیز می تواند از دیگر دلایلی باشد که غول های خودروسازی جهانی را وادار کرده تا در تیراژ تولید، فروش و سوددهی خود تجدید نظر کنند.