حرکت کاخ سفید به سوی یک استراتژی بازدارنده در خاورمیانه
سیگنال رزمایش مشترک اسرائیل و آمریکا برای احیای برجام
اکوایران: در حالی که ایران برای خرید جتهای سوخو به جناح روسیه متمایل شده است، واشنگتن همچنان به دنبال محدود کردن برنامه اتمی تهران است. رزمایش مشترک آمریکا و اسراییل از این منظر قابل اهمیت مینماید.
به گزارش اکوایران، ایالات متحده و اسرائیل از روز دوشنبه بزرگترین تمرین نظامی مشترک را آغاز کردهاند. در همین حال، تلاشهای بایدن برای احیای توافق هستهای بیثمر مانده و تهران برای تقویت ظرفیتهای دفاعیاش به روسیه رو آورده است.
بنا بر گزارشی از المانیتور، چهار بمبافکن یواسبی ۵۲ با قابلیت حمل بمب اتمی، جنگندههای اف ۳۵، اف ۱۵ و اف ۱۸ و گروه ضربتی ناو هواپیمابر به جلوداری کشتی یواساس جورج اچ. دبلیو. بوش و ۱۴۲ هواپیما و ۱۲ کشتی اسرائیلی و آمریکایی برای این رویداد یک هفتهای به نام «جونیپر اوک ۲۳.۲» (Juniper Oak 23.2) حضور دارند.
به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، حدود ۶۴۰۰ پرسنل آمریکایی و ۱۱۰۰ نیروی دفاع ملی اسرائیل مشارکت میکنند. او به المانیتور گفته که یک فرماندهی مشترک اسرائیل و آمریکا بر هماهنگی هوایی فراز مدیترانه نظارت خواهند کرد. این عملیات شامل سوختگیری هوایی، جنگ الکترونیک و اجرای یک تمرین درگیری زنده است که به هدف سرکوب دفاع هوایی دشمن و حملات همزمان به اهداف استراتژیک خواهد بود.
همچنین این مانورها شامل نیروهای عملیات ویژه و زمینی آمریکا، تیمهای رزمی جستجو و نجات و امکانات نیروی فضایی میشود. حدود ۸۱ تن مهمات از جمله بمبها و موشکهای هدایتشونده با لیز چهار سیستم هیمارس نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
مایکل کوریلا، فرمانده نیروهای ایالات متحده در خاورمیانه، درباره این رویداد روز دوشنبه در بیانیهای گفته: «این یک تمرین مشترک همهجانبه برای بهبود همکاریها در زمین، هوا، دریا، فضا، فضای سایبری بوده تا تواناییمان برای پاسخگویی به خطرات احتمالی افزایش یابد». او مدعی شده: «ما متعهد به تقویت روابط نظامی در سراسر منطقه هستیم».
کوریلا، فرماندهی مرکزی (سنتکام)، این رزمایش را به تمرینات دیگری تشبیه کرد که ایالات متحده به طور معمولاً با کشورهای منطقه انجام میدهد. اما یک مقام ارشد دفاعی ایالات متحده که به شرط ناشناس ماندن با المانیتور مصاحبه کرد، گفت که اهمیت و دلیل آن فراتر از این است.این مقام گفت: این مهمترین رزمایش ایالات متحده و اسرائیل تا به امروز خواهد بود و چیزی مشابه آن تا کنون اتفاق نیفتاده است.
این مقام ارشد تأکید کرد که هدف این رزمایش به طور خاص ایران نیست، بلکه برای آزمایش توانایی ارتش آمریکا برای افزایش سریع نیروها در خاورمیانه و هماهنگی با ارتش اسرائیل برای پاسخگویی به تهدیدات بزرگ طراحی شده است.
با این وجود، مقامات پنتاگون مدعی شدهاند که انتظار دارند ایران و دیگر دشمنان ایالات متحده متوجه پیام رزمایش باشند. این مقام ارشد دفاعی آمریکا ادعا کرد: «این یک سیگنال برای رقبا و دشمنان است که فقط ایالات متحده یا اسرائیل تنها نبوده؛ بلکه در واقع این ائتلافی است که با آن روبرو خواهند شد و این ائتلاف توان و قابلیت تعامل بالایی درون خود دارد».
این نمایش بیسابقه قدرت در حالی رخ میدهد که بیش از دو سال تلاش دیپلماتیک دولت بایدن برای مذاکره در مورد بازگشت متقابل به توافق ۲۰۱۵ اتمی ایران، ناکام ماند.
این رزمایش که مقامات پنتاگون و سنتکام در طی تنها چند هفته با هماهنگی کابینه قبلی اسرائیل سازماندهی کردند، در بحبوحه نشانههایی از رنجش ائتلاف جدید به رهبری بنیامین نتانیاهو حکایت دارد؛ چرا که گزارشهایی رسیده است که آمریکا همچنان دنبال مذاکره با ایران است.
این مقام ارشد دفاعی آمریکا گفته ترجیح ما [برای برنامه هستهای ایران] حلوفصل دیپلماتیک آن است. هر چند این کار دشوار است؛ زیرا اجرای برجام متوقف شده است.
یک دهه پیش، فشار اعضای کابینه قبلی نتانیاهو برای حملات متعارف دوربرد علیه سایتهای هستهای ایران، زنگ خطر را در واشنگتن به صدا درآورد و به پیگیری مذاکرات دیپلماتیک دولت اوباما با تهران که در نهایت به توافق 2015 منجر شد، سرعت بخشید.توافق هستهای متعاقباً توسط دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا کنار گذاشته شد و ایران را به افزایش غنیسازی سوق داد.
از زمان روی کار آمدن جو بایدن در ژانویه 2021، وی به دنبال هماهنگی نزدیکی با مقامات اسرائیلی بود تا از نمایشدادن اختلاف نظر در مورد چگونگی مواجهه با پیشرفت برنامه هستهای ایران جلوگیری کند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید هفته گذشته برای هماهنگی در مورد این موضوع با مقامات ارشد امنیتی کابینه نتانیاهو دیدار کرد. سالیوان قبلاً گفته بود که این سفر دو طرف را قادر میسازد تا هرگونه اختلافی را که در تاکتیکها داریم، به همان روشی که در طول دو سال گذشته داشتیم، حل کنیم.
ماه گذشته، کاخ سفید ایران را به ایجاد یک همکاری دفاعی تمامعیار با روسیه در بحبوحه جنگ اوکراین متهم کرده [امری که بارها و صریحا از سوی ایران تکذیب شده] و گفته شده تهران احتمالاً تا پایان سال جاری، جنگندههای سوخو ۳۵ و احتمالاً سامانههای دفاع هوایی را دریافت خواهد کرد. در این حین نیز ایران به غنیسازی اورانیوم در سایتهای زیرزمینی ادامه داده است.
مقامات اسرائیلی سالها است که به دنبال تمرینهایی مانند «جونیپر اوک» هستند؛ اما مقامات آمریکایی میگویند که این تمرینها تنها از زمان پیوستن اسرائیل به منطقه تحت مسئولیت سنتکام آمریکا در سال 2021 امکانپذیر شده است.این مقام دفاعی گفت که برنامهریزی این رزمایش پس از آن بود که کوریلا استدلال اقناعکنندهای برای انجام آن ارائه داد.
دن شیپرو، سفیر دولت اوباما در سرزمینهای اشغالی در گفتگو با المانیتور مدعی شده که گسترش هماهنگی نظامی به ایران، کشورهای خلیجفارس و اسرائیل سیگنال میدهد که وقتی بایدن میگوید به ایران اجازه دستیابی به سلاح هستهای را نمیدهد، کاملاً جدی است [این در حالی است که تهران هر گونه تلاشی را برای دسترسی به تسلیحات هستهای بارها و صریحا تکذیب کرده است].
شپیرو که اکنون یکی از اعضای ارشد شورای آتلانتیک است، گفت «جونیپر اوک» نشاندهنده تغییر به سوی یک استراتژی بازدارنده است که ممکن است در صورت عدم هرگونه محدودیتی بر برنامه هستهای ایران، به کار گرفته شود. او مدعی شده که این مسئله اهرم مهمی است که میتواند بازگشت نهایی به دیپلماسی را تسهیل کند.
او همچنین متذکر شده که عمق همکاری مورد نیاز در این رزمایش بزرگ میتواند این احتمال را کاهش دهد که یکی بدون هماهنگی نزدیک با دیگری بهطور مستقل عمل کند.
مقامات پنتاگون میگویند که از اهداف «جونیپر اوک» متقاعدکردن رهبران عرب است که ایالات متحده میتواند به سرعت تجهیزات نظامی اصلی خود را در خاورمیانه و در مدت کوتاهی مستقر کند، حتی در شرایطی که بخش عمدهای از نیروهای واشنگتن در اروپا و اقیانوس آرام متمرکز شدهاند تا مقابل چین و روسیه بایستند.
مقام ارشد دفاعی مذکور به المانیتور گفته که تنها 30 تا ۳۵ هزار سرباز آمریکایی در خاورمیانه باقی ماندهاند که در مقایسه با بیش از 200 هزار نفر اوج جنگهای آمریکا در عراق و افغانستان بسیار کمتر است. دولت بایدن تلاش کرده است تا نگرانیهای رهبران منطقه مبنی بر شانه خالیکردن آمریکا همراه با خروج از منطقه را از بین ببرد.
برخی تحلیلگران و مقامات سابق میگویند تصویری که دولت بایدن از یک ائتلاف منطقهای نهفته به رهبری ایالات متحده ارائه میکند، نابهجا است.
دو مقام دفاعی آمریکا به المانیتور گفتند که از مقامات نظامی عرب برای مشاهده یا شرکت در رزمایش دعوت نشده است که آخرین نشانه از حساسیت واشنگتن به احتیاط رهبران خاورمیانه در مورد تلقیشدن آنها به عنوان بخشی از بلوک تحت رهبری آمریکا و اسرائیل علیه ایران است.
این مقام ارشد دفاعی گفت که مقامات نظامی کشورهای شورای همکاری خلیجفارس، مصر، عراق و اردن از جمله کشورهایی هستند که در جریان جزئیات رزمایش قرار خواهند گرفت.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق
-
زنگ خطر برای دریای خزر/ کاهش تراز آب و پیامدهای آن