از برخورد سخت تا کارگروه ویژه؛ گره کور مسمومیتها باز شد؟
اکوایران: بیش از سه ماه است که دانشآموزان مدارس در نقاط زیادی از کشور با علائم مسمومیت راهی بیمارستان میشوند و هنوز علت دقیقی برای آن اعلام نشده است؛ هرچند وزارت کشور در اطلاعیههای خود عملا عبارت «مسمومیت» را حذف کرده و از «مسایل پیشآمده» و «ابراز ناراحتی دانشآموزان» یاد کرده و گفته بیش از 90 درصد موارد بخاطر «اضطراب» بوده است. این روزها از قوه قضائیه گرفته تا دولت و مجلس با و دستگاههای امنیتی و انتظامی از ایجاد کارگروههای ویژه برای بررسی موضوع مسمومیتها خبر میدهند و هنوز مردم نگرانند.
به گزارش اکوایران، مسمومیت سریالی و مبهم دانشآموزان از سه ماه پیش و برای اولینبار در قم آغاز شد اما اخیرا این مسمومیت به بسیاری از استانها و شهرها رسیده است؛ مسمومیتی که تاکنون علتهای متفاوتی درباره آن بیان شده است. برخی خود دانشآموزان را مقصر این اتفاق میدانند و برخی دیگر از وجود گاز N2 خبر میدهند و برخی هم میگویند اساسا سمی در کار نبوده و صرفا مواد «محرک» استفاده شده است.
علیرضا منادی سفیدان - رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس - گفته است: «بر اساس پیگیریهای صورت گرفته از جانب نمایندگان و اعزام گروهی از نمایندگان مجلس به قم و نتیجه آزمایشهای انجامشده، مشخص شد که گاز N2 در سم منتشرشده در مدارس وجود داشته است.»
خبرگزاری اصولگرای فارس اما در مطلبی با عنوان «شیطنت نوجوانانه، پررنگترین فرضیه» نوشت: «کارشناسان و متخصصان تاکنون دو فرضیه را در این خصوص پررنگتر میدانند؛ یکی احتمال شیطنت نوجوانانه در داخل مدارس و دیگری ترس جمعی که متخصصانی مانند جهانپور سخنگوی اسبق وزارت بهداشت بر آن تاکید دارند.»
وزارت کشور در اطلاعیههای خود درباره مسمومیتهای اخیر، اعلام کرده که تاکنون «مواد سمی و خطرناک در هیچیک از دانشآموزان مراجعهکننده به مراکز درمانی یافت نشده است» و «بیش از ۹۰ درصد ابراز ناراحتی دانشآموزان ناشی از اضطراب و نگرانیهای ایجاد شده در فضای کلاس و مدرسه بوده است.»
عاملان مسمومیتها عفو نخواهند شد
در این میان، تاکنون نهادها و افراد زیادی به ماجرای مسمومیتهای سریالی وارد شدند تا علت این مساله را پیدا و اعلام کنند. در همین راستا رهبر انقلاب هم در پی مسمومیتهای سریالی دانشآموزان در چند ماه اخیر، پانزدهم اسفند تاکید کردند: «مسئولین باید موضوع مسمومیت دانشآموزان را با جدیت دنبال کنند. این یک جنایت بزرگ و غیر قابل اغماض است. اگر مسمومیت دانشآموزان اثبات شود، باید عوامل این جنایت به اشد مجازات برسند. در مورد این افراد هیچ عفوی نخواهد بود.»
غلامحسین اژهای - رئیس قوه قضائیه - هم در این باره گفت: «واضح است که این اقدام یکی از مصادیق روشن افساد فیالارض در قانون است و یقینا قوه قضائیه بهصورت کاملا ویژه، خارج از وقت در صورت دستگیری به مسأله رسیدگی میکند و عناصر دخیل را به اشد مجازاتی که قانون پیشبینی کرده خواهد رساند.»
افراد و نهادهای پیگیریکننده
اول اسفند بود که دادستان کل کشور در پی وقوع چندین مورد مسمومیت در مدارس قم و نگرانیهای به وجود آمده در این زمینه به دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان قم ماموریت داد تا به پیگیری ویژه و برخورد قاطع با مقصران احتمالی ورود کند.
در پی این ماموریت، 8 اسفندماه، محمد مصدق - معاون اول قوه قضائیه - با اشاره به مسمومیت سریالی دانش آموزان گفت که «با توجه به اهمیت موضوع دادستان قم با جدیت به این موضوع ورود پیدا کرده و این مسأله در حال پیگیری بوده اما تاکنون نتیجهای گرفته نشده است.»
ابراهیم رئیسی - رئیسجمهور - هم در 12 اسفند، با اشاره به موضوع مسمومیت دانشآموزان گفت: «در موضوع پیشآمده در مدارس، وزیر اطلاعات و وزیر کشور را مامور کردم در اسرع وقت پیگیری کنند و گزارشات را به طور کامل در اختیار مردم قرار دهند.»
همچنین به دستور رئیسجمهور کارگروه تحقیق، بررسی و ارزیابی وقایع مربوط به سلامت دانشآموزان تشکیل شد.
علاوه بر این، یک کارگروه ویژه برای بررسی علت مسمومیت دانشآموزان در مجلس تشکیل شده و همچنین سازمان بازرسی کشور هم به این موضوع ورود کرده است.
حالا چند روزی است که به نظر میرسد مسیر پیگیریها عوض شده است؛ وزارت کشور مساله را نه مسمومیت، بلکه ابراز ناراحتی تعدادی از دانشآموزان عنوان میکند و میگوید بخش اعظم ماجرا به اضطراب دانشآموزان برمیگردد، معاون وزیر کشور از دخیل بودن عوامل «غیرمعاندانه» سخن میگوید و قوه قضائیه با بازداشت، تشکیل پرونده و اعلام جرم علیه چند رسانه و چهره فرهنگی و رسانهای و سیاسی نشان داده که بر برخورد با عوامل نشردهنده اخبار و گزارشهای این مسمومیتها متمرکز شده و البته در این بین، چند نفری هم در شش استان بازداشت شدهاند که هیچ جزئیاتی از این افراد و انگیزههایشان منتشر نشده است. با وجود این مسائل و تشکیل کارگروهها و تیمهای ویژه بررسی موضوع مسمومیتهای سریالی، همچنان نمیتوان ادعا کرد که گره کور این پرونده باز شده است و با نگاه به واکنشهای جامعه به این موضوع، میتوان ادعا کرد که هنوز پاسخ دقیقی به نگرانی دانشآموزان و والدینشان در این رابطه داده نشده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم