توضیحات ظریف درباره «انتخاب» جنجالیاش بعد از پنج سال
اکوایران: محمدجواد ظریف با انتشار پستی در حساب کاربری خود در اینستاگرام، نوشت: «ما مردم انتخاب کردهایم آنان را که به دنبال آرزوهایمان بودهاند بستاییم، هرچند برای خود و کشور خسارات فراوان به بار آورده باشند؛ و آنان را که در حد امکانات کوشیدهاند تا از گستره خسارات ناشی از حرکات آرزومندانه بکاهند، سازشکار و حتی خائن بنامیم.». این بخشی از توضیحات ظریف درباره یک اظهارنظر جنجالی است که چند سال قبل مطرح کرده بود.

به گزارش اکوایران، محمدجواد ظریف - وزیر خارجه پیشین ایران - در یادداشتی اینستاگرامی نوشت: «سلام؛ چند سال پیش در برابر پرسشی سخت، پاسخ دادم: «خودمان انتخاب کردیم». بسیاری از آن سخن رنجیدند. با پوزش از اینکه شاید پاسخگویی با بیان روشنتر به رنجش افزونتر بیانجامد:
مرحوم پروفسور روحالله رمضانی، متخصص برجسته سیاست خارجی ایران در آمریکا، سیاست خارجی پانصد سال گذشته ایران را چنین آسیبشناسی میکند: «ایران در پی به دست آوردن دوباره قلمروی بود که زمانی در تصرف داشت و اغلب نمیتوانست فاصله میان این اهداف و امکانات در دسترس برای تحقق آنها را درک کند».
ما در طول تاریخ اهدافمان را بر اساس آرزوهایمان چیدهایم و به تواناییهایمان توجهی نکردهایم.
گرایش تاریخی ما برای رسیدن به آرزوها بدون در نظر گرفتن امکانات، نه تنها در سیاست خارجی نمایان است، بلکه در شکلگیری خطوط متراکم خودرو پشت هر تونل کمعرض نیز دیدنی است.
در ۷۵ سال برنامهریزی توسعه ما، منابع ملی نابود شده و توسعه نیز حاصل نشده، چون بیشتر برنامهها به جای ترسیم مسیر جبران عقبماندگیها متناسب با امکانات و فرصتها، حدیث آرزومندی رهبران کشور بودهاند.
آگاهانه یا ناخودآگاه ما مردم انتخاب کردهایم آنان را که به دنبال آرزوهایمان بودهاند بستاییم، هرچند برای خود و کشور خسارات فراوان به بار آورده باشند؛ و آنان را که در حد امکانات کوشیدهاند تا از گستره خسارات ناشی از حرکات آرزومندانه بکاهند، «سازشکار» و حتی «خائن» بنامیم.
راستی نه تنها ما مردم بلکه نخبگان ما کدامیک را بیشتر نکوهش میکنند: آنها که با آرزوی بازپسگرفتن سرزمین از دست رفته در قرارداد گلستان، بخشهای بیشتری از سرزمین و حتی استقلال ایران را به باد دادند، یا آنها که با قرارداد ترکمانچای دستکم قسمتی از سرزمین تازه از دست رفته را بازپس گرفتند؟
برای پیشگیری از ترکمانچایها باید «انتخاب کنیم» که آرزوهایمان را در چارچوب امکانات دنبال کنیم.
ولی حتی در واژههایمان هم توجه به امکانات را ناشایست میدانیم.
چرا «سازشکار» منفی، و «سازشناپذیر» مثبت است؟
مگر سازش جز به معنی دستیابی به نقطه اشتراک و توازن برای حرکت به سوی آرمانهاست؟
مگر میتوان از روش دیگری به آرمانها رسید؟
داشتن آرزو به زندگی جهت میدهد، اما توجه به تواناییها حرکت به سمت آرمانها را ممکن میسازد.
نیاز امروز ما درک درست و «انتخاب» هوشمندانه است. «کنشگریِ مرزی». چشم به آرمانها و استوار بر تواناییها».
به گزارش اکوایران، حدود پنج سال قبل یعنی در شهریور 1397 محمدجواد ظریف - وزیر وقت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران - در یک گفتوگوی تلویزیونی در برابر این پرسش که چرا ایران همیشه باید با کشورهای دیگر دنیا مشکل داشته باشد؟ گفته بود: «ما خودمان انتخاب کردیم که جور دیگری زندگی کنیم»؛ جملهای که همان زمان واکنشهای منفی زیادی در بین کاربران شبکههای اجتماعی پیدا کرد و بسیاری از کاربران، مشکلات اقتصادی، تحریم، فشارهای بینالمللی، مساله حجاب اجباری و موضوعاتی از این دست را با هشتگ «من انتخاب نکردم» یادآوری کردند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
سفر قریبالوقوع پزشکیان به آذربایجان؛ یخ ها آب می شود؟
-
آغاز تحریم های جدید علیه ایران
-
فایننشال تایمز: محاسبات فعلی ایران و آمریکا به نفع تقابل است یا توافق؟
-
برنامههای آلمان برای خاورمیانه؛ برلین فشار بر تهران را بیشتر میکند؟
-
اعزام 2 ناو هواپیمابر آمریکایی؛ حمله موشکی انصارالله به ناو ترومن در دریا سرخ
-
ترامپ گزینه مذاکرات غیرمستقیم را رد نکرده است/ او با نقشآفرینی عمان مخالفتی ندارد
-
اولین پیشبینی از مسکن 1404
-
کوچ نیروی کار از کشاورزی به بزرگترین بخش اقتصاد ایران
-
کاخ سفید بهدنبال مذاکرات غیرمستقیم با ایران درباره برنامه هستهای