به گزارش اکوایران، فروش احتمالی باشگاه فوتبال معروف منچستریونایتد به یکی از اعضای خانواده حاکم قطر می‌تواند دربی منچستر را به سطح جدیدی ببرد. این قرارداد همچنین احتمال تبدیل‌شدن لیگ برتر انگلیس، پربیننده‌ترین لیگ جهان به محلی برای رقابت‌های کشورهای حاشیه خلیج فارس را افزایش دهد.

به نوشته مدرن پالیسی، مشخص نیست که آیا جاسم بن حمد آل ثانی، رئیس بانک اسلامی قطر و پسر نخست‌وزیر سابق، شخصاً به منچستریونایتد علاقه داشته یا پیشنهاد ۹.۱۵ میلیارد دلاری او برای این باشگاه بخشی از تلاش قطر برای گسترش حضور خود در اقتصاد اروپا است. آنچه واضح است این است که این فروش به این معنی است که سه بازیگر اصلی خلیج فارس، یعنی عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر هر کدام صاحب یک باشگاه لیگ برتر خواهند شد.

یکی از اعضای ارشد خانواده حاکم امارات در سال ۲۰۰۸ منچسترسیتی را خرید. در حالی که صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی (پی‌آی‌اف) نیوکاسل یونایتد را در سال ۲۰۲۱ خریداری کرد. در سایر نقاط اروپا نیز قطر مالک پاری سن-ژرمن فرانسه است.

تنش بین سه کشور خلیج فارس به زمین‌های فوتبال سرایت می‌کند. امارات متحده عربی یک دهه تلاش کرد تا قطر را از حق میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ محروم کند که طی تحریم اقتصادی و دیپلماتیک ۳.۵ ساله امارات و عربستان سعودی علیه کشور خلیج فارس به اوج خود رسید.

از آن زمان، پویایی سیاسی خلیج فارس تغییر کرده است. عربستان سعودی با لغو تحریم در اوایل سال ۲۰۲۱ به سرعت از قطر استقبال کرد. امارات و بحرین که به تحریم ملحق شده بودند نیز مدتی بعد روابطشان را برقرار کردند.

محمد بن زاید، رئیس‌جمهور امارات متحده عربی که مدت‌ها درگیر تهدید اخوان‌المسلمین علیه پادشاهی‌های خلیج فارس بود، مصمم بود قطر را وادار کند که به حمایت خود از شورش‌های تندورهای عرب پایان دهد. پس از پایان تحریم، قطر روابط خود با اخوان‌المسلمین و سایر گروه‌های این‌چنینی را کمرنگ کرد.

علاوه بر این، افزایش رقابت با عربستان سعودی و تیره‌شدن روابط شخصی محمد بن سلمان و بن زاید، به گرم‌شدن روابط بین امارات و قطر کمک کرده است. خریدهای پی‌درپی فوتبالی بن سلمان آخرین نشانه از عزم او برای تضمین جایگاه عربستان به عنوان ابرقدرت خلیج فارس است. همچنین بن سلمان با استفاده از این قراردادها، جایگاه پادشاهی به عنوان رهبر مسلمانان جهان و چراغ راه اسلام میانه‌رو و مداراگر را تقویت کند که حتی بازیکن‌های مسلمانی که به تیم‌های عربستانی ملحق شدند نیز تعلق دینی را یکی از علل پیوستنشان به تیم‌های سعودی توصیف کردند.

تا زمانی که این کشورها اختلافات خود را به خوبی مدیریت کنند، ممکن است تأثیر رقابت‌های سیاسیشان بر لیگ برتر و فوتبال اروپا به حداقل برسد. علاوه بر این، نگرش هواداران نیز احتمالاً از سرایت این رقابت‌ها به زمین فوتبال، جلوگیری می‌کند.

ممکن است حامیان باشگاه‌های متعلق به کشورهای خلیج فارس در اکثر موارد نگران سوابق حقوق بشری مالکان باشگاه‌های خود نباشند و ممکن است بخواهند از کشیده‌شدن به رقابت‌های منطقه‌ای خودداری کنند. با این وجود، سیاست و ورزش، به ویژه فوتبال و به ویژه در خاورمیانه، دوقلوهای به هم چسبیده‌ای با تلاقی‌های داخلی و ژئوپلیتیکی هستند.

در ایالات متحده، سیاست در راه ادغام PGA Tour، برگزارکننده قدیمی رویدادهای شاخص گلف با LIV Golf، رقیب ۴۰۵ میلیون‌دلاری آن که از حمایت صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی برخوردار است، سنگ‌اندازی کرد.

مانند خرید نیوکاسل، عربستان سعودی سعی کرد نقش دولت عربستان در ادغام گلف را کمرنگ کند. در ایالات متحده، سناتورهایی که در مورد ادغام تحقیق می‌کنند، تلاش عربستان را به چالش کشیده‌اند. یاسر الرمیان، رئیس صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان ابتدا از شهادت در دادگاه کالیفرنیا که با اعلام ادغام تعطیل شد، خودداری کرد. اخیراً نیز الرمیان به دنبال اجتناب از حضور در کمیته تحقیقات سنا بوده است. سناتور ریچارد بلومنتال، رئیس کمیته فرعی دائمی تحقیقات سنا به الرمیان هشدار داد که در صورت عدم حضور در مجلس در ۱۳ سپتامبر یا عدم پیشنهاد تاریخی دیگر برای این جلسه، کمیته «مجبور خواهد شد تا روش‌های قانونی دیگری را برای ملزم‌کردن صندوق پیدا کند».

صندوق ادعا می‌کند که الرمیان از مصونیت حاکمیتی برخوردار است. علاوه بر این، این صندوق استدلال کرد که الرمیان به عنوان «وزیری که به قوانین پادشاهی در خصوص محرمانه‌بودن برخی اطلاعات ملزم است»، «شاهد نامناسبی» برای استماع عمومی در مورد سرمایه‌گذاری‌های تجاری سعودی و تلاش‌های آن برای استفاده از آن‌ها برای نفوذ بین‌المللی خواهد بود.

عربستان سعودی نگران است که از الرمیان در مجلس در مورد دست‌داشتن او در تصرف قدرت بن سلمان در سال ۲۰۱۷ پرسیده شود که در آن تعداد زیادی از تجار برجسته سعودی و اعضای خانواده حاکم در هتل ریتز کارلتون در ریاض بازداشت و مجبور شدند که بخش قابل توجهی از دارایی‌های خود، از جمله شرکت‌ها را به صندوق سرمایه‌گذاری واگذار کنند.

Sky Prime Aviation Services، یک شرکت جت چارتر مستقر در ریاض از جمله دارایی‌های منتقل شده بود. اگنس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد اعدام‌های غیرقانونی، اجباری یا خودسرانه گزارش داد که یکی از هواپیماهای این شرکت اعضای گروهی که مسئول قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار واشنگتن‌پست در سال ۲۰۱۸ بودند را جابه‌جا کرده بود. هیچ شاهدی مبنی بر اینکه الرومیان هیچ‌گونه اطلاع یا دخالت شخصی در این موضوع داشته باشد، وجود ندارد. سناتور بلومنتال گفت: «اگر صندوق با ایالات متحده تعامل تجاری داشته باشد، باید تحت نظارت و قانون ایالات متحده قرار بگیرد».