توافق در قرهباغ: کریدور لاچین بازگشایی میشود
اکوایران: دولت آذربایجان و جداییطلبان ارمنی قرهباغ کوهستانی توافقی برای بازگشایی دو مسیر حملونقل از جمله کریدور لاچین را منعقد کردهاند.
به گزارش اکوایران، دولت آذربایجان و جداییطلبان ارمنی قرهباغ کوهستانی توافقی برای بازگشایی دو مسیر حملونقل از جمله کریدور لاچین را منعقد کردهاند.
به نوشته گاردین، این توافق که ابتدا توسط خبرگزاری دولتی اَرمَنپرس ارمنستان گزارش شد و آذربایجان نیز آن را تأیید کرد، برآوردکننده درخواست چنددههای آذربایجان برای بازگرداندن خطوط حملونقل بین اراضی تحت کنترل دولت آذربایجان و قرهباغ کوهستانی، جایی که ارمنیان کنترل آن را در دهه ۱۹۹۰ به دست گرفتند، است.
جامعه بینالملل قرهباغ را بخشی از آذربایجان میداند، اما از زمان جنگ مصادف با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰، توسط جمعیت حدود ۱۲۰ هزارنفری ارمنیتبار آن کنترل میشود. آذربایجان بخشهای زیادی از قرهباغ کوهستانی را در جنگ ۲۰۲۰ باز پسگرفت و در ۹ ماه گذشته با محدودکردن دسترسی ارمنستان از طریق کریدور لاچین، فشار آورده است.
به گزارش اَرمَنپرس، مقامات قرهباغ با اشاره به یکی از شهرهای قرهباغ در نزدیکی خط مقدم با جمهوری آذربایجان، گفتهاند که آنها «تصمیم گرفتهاند اجازه دسترسی به کالاهای روسیه از طریق شهر عسکران به قرهباغ را بدهند».
اَرمَنپرس در این گزارش با اشاره به منطقهای که از طریق آن جاده قرهباغ به ارمنستان میرسد، گفت: «همزمان توافقی برای بازگرداندن محمولههای بشردوستانه توسط نیروهای حافظ صلح روسیه و کمیته بینالمللی صلیب سرخ در امتداد کریدور لاچین حاصل شده است». این خبرگزاری گفت که این اقدام به دلیل «مشکلات انسانی شدید» در منطقه محاصرهشده انجام شده است.
حکمت حاجیاف، مشاور سیاست خارجی الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان در روز شنبه به رویترز گفت که توافقی برای بازکردن جادههای بین ارمنستان و آذربایجان منعقد شده است. او با تأکید بر اینکه این راهها به طور همزمان باز میشوند، افزود: «در کریدور لاچین به ارمنستان، یک ایست بازرسی آذربایجان باقی خواهد ماند».
آذربایجان قبلاً ارمنستان را متهم کرده که از این کریدور برای قاچاق سلاح استفاده کرده و پیشنهاد بازگشایی همزمان راهها را رد کرده بود.
این توافق در روزی انجام شد که پارلمان قرهباغ رئیسجمهور جدید جمهوری مستقل خودخوانده خود را انتخاب کرد؛ اقدامی که آذربایجان در بحبوحه تشدید تنشها بین باکو و ایروان آن را غیرقانونی خوانده است.
آذربایجان رابطه نزدیکی با ترکیه دارد، در حالی که ارمنستان از لحاظ تاریخی روابط نزدیکی با روسیه داشته و مسکو نیروهای حافظ صلح خود را به منطقه اعزام کرده است و قول داده که کریدور لاچین را به عنوان بخشی از توافق صلحی که به جنگ ۲۰۲۰ پایان داد، باز نگه دارد. ارمنستان اخیراً شکایت کرده که مسکو به تضمینهای خود عمل نکرده است که باعث شد ایروان به و او را به دنبال جلب حمایت بینالمللی برود.
آذربایجان در روز شنبه اعلام کرد که نیروهای ارمنستان در طول شب به سوی نیروهای این کشور تیراندازی کرده و یگانهای ارتش آذربایجان آن را تلافی کردند. ارمنستان این حادثه را تکذیب کرد.
دولت ارمنستان اعلام کرد نیکول پاشینیان، نخستوزیر این کشور در روز شنبه با رهبران فرانسه، آلمان، ایران و گرجستان و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا تلفنی گفتوگو کرد. آذربایجان گفت که وزیر امور خارجه این کشور نیز با یوری کیم، یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا در مورد این وضعیت گفتگو کرده است. به گفته دولت ارمنستان، پاشینیان به رهبران خارجی گفته که تنشها در مرز افزایش یافته است و آذربایجان نیروهای خود را در آنجا و اطراف قرهباغ کوهستانی متمرکز کرده است. آذربایجان با رد این موضوع، ارمنستان را به اقدامات مشابه متهم کرده است.
روز شنبه، پارلمان جداییطلب قرهباغ ساموئل شهرامانیان، یک افسر نظامی و رئیس سابق سرویس امنیتی این منطقه را به عنوان رئیسجمهور جدید خود انتخاب کرد. شهرامانیان در سخنرانی خود در پارلمان خواستار مذاکره مستقیم با آذربایجان و احیای مسیرهای حملونقل به ارمنستان شد.
وزارت امور خارجه آذربایجان، حکومت ارمنیتبار قرهباغ را «رژیم جداییطلب دستنشانده» خواند و گفت که این انتخابات غیرقانونی است و اعلام کرد: «تنها راه دستیابی به صلح و ثبات در منطقه، خروج بیقیدوشرط و کامل نیروهای مسلح ارمنستان از منطقه قرهباغ آذربایجان و انحلال این رژیم دستنشانده است».
اوکراین و ترکیه هر دو این انتخابات را محکوم کردند و از ادعای آذربایجان در مورد قرهباغ حمایت کردند. اتحادیه اروپا اعلام کرد که این انتخابات را به رسمیت نشناخته، اما ساکنان قرهباغ باید در گفتوگو با ارمنستان «حول رهبری غیررسمی متحد شوند».
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پیش بینی بورس فردا 5 آذر ماه 1403/ شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران کمی بالاتر از سقف اردیبهشت ماه
-
شرق و غرب بار دیگر علیه برنامه هستهای ایران متحد میشوند؟
-
آمریکا آس رو کرد؛ 3 تصمیم حیاتی واشنگتن برای سبقت از اروپا/ چرا قاره سبز در بهرهوری از ایالات متحده جا ماند؟
-
دوچرخه در ایران سیاسی شده است؟
-
پیشبینی قیمت طلا جهانی در هفته آتی: همه خرسها به غار بازگشتند
-
حس بورس به مذاکرات هستهای
-
پرونده انتخاب استانداران در سکانس آخر؛ تکلیف سمنان، مازندران و قزوین هم مشخص شد
-
بازی بدون توپ علی لاریجانی: ضلع جدید دیپلماسی ایران
-
بمب خبرگزاری ژاپن در بازار دلار تهران