به گزارش اکوایران، امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه گفته که کشورش سفیر و نیروهای خود را از نیجر پسا کودتای جولای که به سرنگونی محمد بازوم، رئیس‌جمهور منتخب دموکراتیک انجامید، خارج می‌کند.

به نوشته الجزیره، فرانسه تصمیم گرفته که سفیر خود در نیجر را به کشور برگرداند. مکرون در روز یکشنبه در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفت: «طی ساعات آینده سفیر ما و چندین دیپلمات به فرانسه بازخواهند گشت». او افزود که همکاری نظامی با نیجر پایان یافته و ۱۵۰۰ نیروی فرانسوی مستقر در این کشور «در ماه‌ها و هفته‌های آینده» کاملا خارج خواهند شد.

خروج فرانسه پس از هفته‌ها فشار از سوی ارتش نیجر و تظاهرات مردمی صورت می‌گیرد. در هفته‌های اخیر، هزاران نفر در نیامی، پایتخت نیجر از جمله بیرون یک پایگاه نظامی که سربازان فرانسوی در آن مستقر هستند، تظاهرات کردند. حاکمان جدید نیجر که پس از امتناع مکرون از به رسمیت‌شناختن کودتای ۲۶ جولای خواستار خروج فرانسه از این کشور بودند، از اعلامیه رئیس‌جمهور فرانسه استقبال کردند. آن‌ها در بیانیه‌ای گفتند: «امروز ما گامی جدید به سوی حاکمیت نیجر را جشن می‌گیریم. این لحظه‌ای تاریخیست که حاکی از عزم و اراده مردم نیجریه است».

230924151656-niger-french-soldiers-demo-090223

این تحول در حالی صورت می‌گیرد که از فرانسه خواسته شده که از مستعمرات سابق خود، یعنی مالی و بورکینافاسو نیز خارج شوند.

نیکلاس هاک، خبرنگار الجزیره از داکار، پایتخت سنگال گزارش داد: «این قطعاً یک پیروزی کوچک برای دولت در حال گذار نیجر است و شاید مایه شرمساری برای فرانسه‌ای است که مالی، بورکینافاسو و اکنون سومین کشور منطقه ساحل آفریقا را ترک می‌کنند. سفیر فرانسه اساساً در داخل سفارت گروگان گرفته شده است. نیروهای امنیتی نیجر به کسی اجازه ورود و خروج نمی‌دادند. او با جیره غذایی داخل سفارت زنده مانده است».

در پی کودتای جولای، بلوک منطقه‌ای جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) تحریم‌هایی را علیه نیجر اعمال کرد و هشدار داد که در صورت شکست تلاش‌های دیپلماتیک برای بازگرداندن بازوم به قدرت و به عنوان آخرین راه، مداخله نظامی خواهد کرد. اما از آنجایی که کشورهای منطقه پشت حاکمان نظامی جدید نیجر درآمدند، ECOWAS از لفاظی‌های خود عقب‌نشینی کرد. سه کشور منطقه ساحل یعنی نیجر، مالی و بورکینافاسو که همگی در سال‌های اخیر شاهد کودتا بوده‌اند، در ۱۶ سپتامبر یک پیمان دفاعی متقابل علیه تهدیدات احتمالی شورش مسلحانه یا تهاجم خارجی تشکیل دادند.

با افزایش تنش‌ها، مکرون اعلام کرد که او در روز یکشنبه به بازوم گفته که «فرانسه تصمیم گرفته که سفیر خود را باز گرداند و در ساعات آتی، سفیر و چندین دیپلمات به فرانسه باز خواهند گشت». مکرون بر موضع فرانسه مبنی بر اینکه بازوم «گروگان» بوده و «تنها حاکم مشروع» کشور است، تأکید کرد. او گفت: «بازوم هدف این کودتا قرار گرفت؛ زیرا در حال انجام اصلاحات شجاعانه‌ای بود و تسویه‌حساب عمدتاً قومی و بزدلی سیاسی زیادی در آنجا وجود داشت». مکرون خاطرنشان کرد که حضور نظامی فرانسه در نیجر در پاسخ به درخواست دولت نیجر در آن زمان بود.

حاکمان نظامی نیجر پس از کودتا به همکاری نظامی خود با فرانسه پایان دادند و مدعی شدند که دولت بازوم به اندازه کافی برای محافظت از کشور در برابر شورش مسلحانه در غرب این کشور که بخشی از منطقه نیمه‌خشک ساحل است، انجام نداده است. در دهه گذشته، منطقه ساحل که تا مرکز مالی، شمال بورکینافاسو و غرب نیجر امتداد دارد، به کانون خشونت‌های گروه‌های مسلح مرتبط با القاعده و داعش تبدیل شده است. کشورهای غربی برای مقابله با نفوذ فزاینده گروه‌های مسلح با بازوم همکاری می‌کردند و میلیون‌ها دلار کمک نظامی و کمک برای تقویت نیروهای نیجر پرداخت کردند.

در همین حال، دولت نظامی نیجر در روز جمعه آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد را متهم کرد که به منظور راضی‌کردن فرانسه و متحدانش، مانع از مشارکت کامل این کشور غرب آفریقا در نشست سالانه رهبران جهان در سازمان ملل شده است.