به گزارش اکوایران، طرح بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل برای فردای پس از جنگ که روز پنجشنبه رونمایی شد، امکان ایفای نقش تشکیلات خودگردان فلسطین را رد نکرده و تأکید دارد که اسرائیل تنها پس از غیرنظامی‌شدن غزه اجازه بازسازی آن را می‌دهد.

به نوشته اکسیوس، این اولین‌بار است که نتانیاهو به صورت کتبی در مورد برنامه‌های خود برای فردای پس از جنگ غزه اتخاذ موضع می‌کند. اما اصولی که در سند روز پنج‌شنبه ارائه شده، فاقد جزئیات مشخص بوده و عمدتاً مبتنی بر اظهارات عمومی نتانیاهو طی چند ماه گذشته است.

دفتر نتانیاهو گفت این سند که در اختیار وزرای کابینه نیز قرار گرفته، چندین اصل را به عنوان مبنایی برای بحث در مورد این موضوع ارائه می‌کند.

یکی از دستیاران ارشد نتانیاهو گفت که هدف سند ارائه اصولی است که گسترده‌ترین اجماع ممکن را ایجاد کند؛ اما گفت که قبل از تصویب این سیاست، گفتگوهای درون کابینه احتمالاً منجر به تغییراتی خواهد شد.

اصول موجود در سند به طور گسترده به چندین حوزه کلیدی برای غزه و اسرائیل پس از جنگ می‌پردازد.

حفظ حضور نظامی اسرائیل

بر اساس این طرح، نیروهای دفاعی اسرائیل به طور نامحدود آزادی عملیات را در سراسر نوار غزه حفظ خواهند کرد؛ موضعی که نتانیاهو قبلاً نیز بر آن تأکید کرده بود.

در این طرح آمده است: «تا زمانی که نیاز باشد، اسرائیل یک «منطقه امنیتی» در داخل خاک غزه ایجاد خواهد کرد».

اسرائیل همچنین مرز بین نوار غزه و مصر را کنترل خواهد کرد و «تا حد امکان با همکاری مصر و آمریکا» در آنجا عملیات انجام خواهد داد.

غیرنظامی‌سازی

نوار غزه به جز تسلیحاتی که «برای حفظ نظم عمومی ضروری هستند»، کاملاً غیرنظامی خواهد شد. اسرائیل مسئول نظارت بر غیرنظامی‌کردن منطقه و تضمین عدم نقض آن خواهد بود.

نتانیاهو همچنین می‌خواهد طرحی برای تغییر همه نهادهای مذهبی، آموزشی و رفاهی در نوار غزه اجرا کند. در این سند آمده که این طرح «تا حد امکان با مشارکت و کمک کشورهای عربی که تجربه چنین امری را دارند»، اجرا خواهد شد.

بازسازی

این سند تأکید می‌کند که بازسازی نوار غزه تنها پس از تکمیل فرآیند غیرنظامی‌سازی و آغاز تغییرات نهادی امکان‌پذیر خواهد بود؛ موضعی که نتانیاهو قبلاً علناً به آن اشاره نکرده بود.

در این سند آمده است: «برنامه‌های بازسازی با تأمین مالی و رهبری کشورهای مورد قبول اسرائیل انجام خواهد شد».

تاکنون هیچ کشوری با تأمین مالی بازسازی غزه موافقت نکرده است و بسیاری از کشورها اعلام کرده‌اند که این کار را بدون افق سیاسی روشن برای فلسطینیان انجام نخواهند داد.

به نظر می‌رسد نتانیاهو به مشارکت عربستان سعودی و امارات متحده عربی در تلاش‌های بازسازی و تغییرات نهادی اشاره دارد. اما دو کشور خلیج به طور علنی و در پیام‌های خصوصی به نتانیاهو اعلام کرده‌اند که در هیچ طرح «پساجنگ» در غزه مشارکت نخواهند داشت، مگر اینکه این طرح شامل مسیری برای تشکیل کشور فلسطین باشد.

حکومت

این سند به وضوح بیان نکرده که نتانیاهو چه کسی را برای حکومت بر غزه مد نظر دارد، اما به مدیریت «عناصر محلی باتجربه» بر امور غیرنظامی و نظم عمومی غزه اشاره کرده است.

در این سند آمده که این عناصر «با کشورها یا نهادهایی که از مقاومت حمایت می‌کنند ارتباطی نداشته و از آن‌ها پولی دریافت نمی‌کنند».

برخلاف اظهارات قبلی نتانیاهو، این سند نقش تشکیلات خودگردان فلسطین در مدیریت غزه را رد نکرده، اگرچه صراحتاً نیز به آن ندارد.

دولت بایدن بر نقش‌آفرینی تشکیلات خودگردان فلسطینی «احیاشده» برای اداره غزه فشار می‌آورد.