به گزارش اکوایران، ۲۴ آبان، علی لاریجانی، نماینده رهبری، در رأس هیأتی رسمی و به‌منظور گفت‌وگو با مقامات ارشد سوریه به دمشق سفر کرد و یک روز بعد راهی لبنان شد.

 لاریجانی که سفرش به سوریه با خطراتی همراه شد، اعلام کرد که حامل پیام ویژه‌ای از سوی رهبری برای بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، و نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، بوده است.

این اولین بار نیست که فرستاده ویژه رهبری برای رساندن پیامی به مقامات کشوری دیگر وارد عمل می‎شود.

در سال‌های اخیر، بیشترین سفرهای این‌چنینی به روسیه و کشورهای منطقه انجام شده است.

البته این دومین بار است که لاریجانی در موضوعی نماینده منتخب رهبری می‌شود. پس از پایان دوره ریاست لاریجانی بر مجلس، خبرهایی آمد مبنی بر اینکه لاریجانی از سوی رهبر انقلاب برای پیگیری پرونده راهبردی ایران و چین منصوب شده است.

کمال خرازی، مشاور رهبری و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در این خصوص ادعا کرد: «دولت چین، تاکید داشت که نماینده‌ای از نظام نیز در این کار دخالت داشته باشد، لذا آقای لاریجانی به عنوان مشاور مقام معظم رهبری چنین نقشی را ایفا کرد».

 با این حال در سالهای اخیر دو سفر نمایندگان رهبری به روسیه داشتند که پیامی به همراه داشتند.

در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ و اعمال تحریم‌های سنگین علیه ایران، علی اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل پیامی از طرف رهبری به روسیه برد.

همچنین در سال ۱۳۹۹، محمدباقر قالیباف، رئیس وقت مجلس، سفری پرحاشیه به مسکو انجام داد و نامه‌ای از سوی رهبری را به رئیس دومای روسیه تحویل داد. سفری که ادعا شد پوتین قرار بوده با قالیباف دیدار کند، اما در نهایت این اتفاق رخ نداده است.

محتوای نامه منتشر نشد اما آقای قالیباف پس از دیدار خود با رئیس مجلس روسیه در توییتر نوشت پیام رهبری فصل جدیدی در روابط راهبردی ایران و روسیه و نقشه راه نگاه به شرق در دیپلماسی ایران خواهد بود.

این پیام در زمانی به مسکو برده شد که ایران در حال آماده شدن برای انتخابات ۱۴۰۰ در ایران بود.

آخرین پیام علنی رهبری به روسیه، توسط محمد مخبر، سرپرست وقت ریاست‌جمهوری، در نشست سازمان همکاری شانگهای داده شد. مخبر اعلام کرد که رهبری به پوتین گفته‌اند: «مسائل بین ایران و روسیه عمیق هستند و با تغییر دولت‌ها تغییر نخواهند کرد.»

طبق روندی که بررسی می‎شود در شرایط خاص منطقه‌ای و حتی جهانی گاهی افرادی برای رساندن پیام از طریق رهبری انتخاب می‎شوند.

به‌طور کلی، فرستادگان ویژه رهبری زمانی فعال می‌شوند که سیاست خارجی ایران به سطح حاکمیتی ارتقا یافته و فراتر از اختیارات دولت و رئیس‌جمهور باشد.

این مأموریت‌ها اغلب در شرایط خاص منطقه‌ای یا بین‌المللی انجام می‌شوند و نمایانگر رایزنی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها در عالی‌ترین سطوح نظام هستند.

سفر اخیر علی لاریجانی به دمشق و بیروت نیز در همین چارچوب قابل تحلیل است.