به گزارش اکوایران، معاون نخست‌وزیر چین در رأس هیأتی، روز سه شنبه، 13 آذر 1403، به تهران سفر می‌کند. گفته می‌شود دیدار با محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری، و تبادل‌نظر پیرامون همکاری دو کشور از جمله برنامه‌های سفر هیئت چینی به ایران است.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره سفر معاون نخست‌وزیر چین به تهران گفت: رفت‌وآمد‌ها و مراودات دیپلماتیک بین دو کشور امر رایج و متداولی است؛ با چین رابطه بسیار حسنه و مفیدی داریم. این سفر هم در چارچوب اجرای بخش‌های ذیربط برنامه جامع راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین صورت می‌گیرد.

او در پاسخ به سؤالی درباره انتظار ایران از روسیه و چین در خصوص اوضاع سوریه، مقابله با تروریسم را تکلیف عام خواند و افزود: همه کشور‌هایی که نسبت به صلح و ثبات منطقه دغدغه‌مند هستند از هیچ کمکی برای مقابله با تروریسم فروگذار نخواهند کرد. کشور‌هایی که همیشه در سوریه به عنوان کمک و همکاری با دولت سوریه در مقابله با تروریسم فعال بودند حتما به مسئولیت‌های خود واقفند و عمل خواهند کرد.

همکاری‌های جدید در افق دیدار معاون نخست‌وزیر

سفر معاون نخست‌وزیر چین به تهران در شرایطی انجام می‌شود که جهان آبسته اتفاق‌های جدیدی است؛ اکنون با پیروزی دونالد ترامپ، در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده، انتظار می‌رود که روابط بین‌الملل دست‌خوش تغییرات گسترده‌ای شود که در این میان ایران در امان نخواهد بود.

این تغییرات در حالی روی می‌دهد که دولت چهاردهم، به ریاست مسعود پزشکیان از زمان آغاز به‌کارش تاکید فراوانی بر گسترش روابط بین‌الملل داشت و رابطه بین تهران و پکن از این قضیه مستثنی نبوده و نیست؛چراکه با وجود فشارهای فراوان اتحادیه اروپا در هفته‌های اخیر، چین می‌تواند مانند گذشته شریک مناسب و راهبردی برای ایران باشد تا تهران بتواند تحریم‌ها و فشارهای احتمالی دولت دوم ترامپ را دفع کند.

در چنین شرایطی ضروری است که ایران و چین همکاری نزدیک‌تری بایکدیگر داشته باشند، زیرا اروپایی‌ها نیز اکنون به آمریکایی‌ها نزدیک شده‌اند و تلاش می‌کنند تا با دولت دوم ترامپ هماهنگ‌تر باشند. بنابراین سفر معاون نخست‌وزیر چین به تهران، پیش از روی کار آمدن مجدد ترامپ هم از نظر اقتصادی و هم سیاسی بسیار مهم و استراتژیک است.

گسترش روابط تجاری تهران-پکن

آبان ماه سال جاری بود که  نمایندگانی از تجار ایرانی به چین سفر کردند و در دیدارهایشان با طرف‌های چینی درخواست‌هایی مبنی بر گسترش روابط تجاری مطرح کردند؛ درخواست‌هایی که بخشی از آن‌ها مورد توجه طرف چینی هم قرار گرفت.

خبر مرتبط
درخواست‌های تجاری تهران از پکن

اکوایران: به تازگی نمایندگانی از تجار ایرانی به چین سفر کرده‌اند و دیدارهایشان با طرف‌های چینی درخواست‌هایی مبنی بر گسترش روابط تجاری مطرح کردند. درخواست‌هایی که بخشی از آنها مورد توجه طرف چینی هم قرار گرفت.

در همان روزها نیز بود که مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم در سخنرانی خود اعلام کرد: «تبادل هیئت‌ها میان ایران با چین و روسیه در جریان است و تلاش داریم موانع پیش‌روی اجرای توافقات را برطرف کنیم.» در این میان باید اشاره کرد که در مهرماه نیز پزشکیان در سفر خود به نیویورک با وزیر خارجه چین دیدار و گفت‌وگو کرده بود. 

آخرین وضعیت روابط ایران و چین از نگاه سفیر

در همین حال، زونگ پی‌وو، سفیر جمهوری خلق چین در تهران، در گفت‌وگویی با تسنیم در مورد روابط بین دو کشور در آذرماه سال جاری گفته بود: «چین و ایران از روابط عمیق و چشم‌اندازهای روشن و همکاری‌های عملی برخوردارند.  روابط اقتصادی و تجاری دو کشور به‌طور مداوم توسعه یافته است. چین برای سال‌های متوالی جایگاه بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران را حفظ کرده است و همچنین مهم‌ترین بازار صادراتی کالاهای ایران است.

شی‌جین پینگ، رئیس‌جمهوری چین نیز در ملاقات با پزشکیان در حاشیه اجلاس سران بریکس در سال جاری گفت که ایران کشوری مهم و دارای تاثیر منطقه‌ای و بین‌المللی است، همچنین دوست و شریک خوب چین است. بنابراین، در صحنه تسریع تغییرات عظیم جهان که طی یک قرن گذشته دیده نشده، اهمیت راهبردی روابط چین و ایران برجسته‌تر شده است. هر طور که وضعیت بین‌المللی و منطقه‌ای تغییر یابد، چین همواره به‌طور تزلزل‌ناپذیری همکاری‌های دوستانه خود با ایران را توسعه می‌دهد.»

او توضیح داد: «در مورد وضعیت خاورمیانه، مایلم تاکید کنم که چین همواره متعهد به حفظ صلح و ثبات در خاورمیانه و ارتقای توسعه و رفاه این منطقه بوده است. سال گذشته، چین، آشتی میان ایران و عربستان سعودی را تسهیل کرد و از این طریق، موجی از آشتی را در منطقه خاورمیانه به راه انداخت که تجلی متداول از سیاست‌خارجی چین است.»

سفیر چین در ایران هم گفت: «اخیراً دو کشور تعاملات خوبی در همه سطوح انجام داده‌اند که نه تنها شتاب آشتی بین ایران و عربستان سعودی را تحکیم کرده است، بلکه کمک‌های مهمی به ارتقای صلح و ثبات منطقه‌ای کرده است. چین به حفظ روحیه ابتکار امنیت جهانی ادامه خواهد داد و از کشورهای خاورمیانه در تقویت استقلال استراتژیک، اتحاد و همکاری برای حل مسائل امنیتی منطقه حمایت خواهد کرد تا ساختار امنیتی جدید مشترک، جامع، بر پایه همکاری و پایدار برای خاورمیانه بسازد.

ابتکار کمربند و جاده 

البته اهمیت رابطه ایران برای چین، تنها در عرصه روابط سیاسی محدود نمی‌شود؛‌ ابتکار کمربند و جاده که توسط چین در سال 2013 معرفی شد، یکی از مهم‌ترین پروژه‌های این کشور برای افزایش همکاری‌های اقتصادی و تجاری میان کشورهای آسیا، اروپا و آفریقا است؛ و ایران با داشتن موقعیت جغرافیایی استراتژیک و مرزهای مشترک با چندین کشور، از جمله کشورهای همسایه در خاورمیانه و آسیای میانه، می‌تواند به‌عنوان پلی ارتباطی در این پروژه عمل کند.

بنابراین ابتکار کمربند و جاده می‌تواند بر همکاری ایران و چین تاثیرات بسیاری داشته باشد. افزایش تجارت دوجانبه از جمله این موارد است؛ چرا که از زمان آغاز ابتکار کمربند و جاده، حجم تجارت دوجانبه میان ایران و چین افزایش یافته است. بر اساس آمارها، در سال 2021، میزان تجارت ایران و چین به حدود 15 میلیارد دلار رسید که نسبت به سال‌های گذشته آن رشد چشمگیری داشته است.