به گزارش اکوایران، وال استریت ژورنال با انتشار گزارشی مدعی شد، مقامات آمریکایی و لیبیایی گفتند، در حالی که مسکو برای حفظ حضور نظامی‌اش در خاورمیانه پس از پایان دولت اسد در دمشق تلاش می‌کند، روسیه سیستم‌های دفاع هوایی پیشرفته و سایر تسلیحات پیشرفته را از پایگاه‌های سوریه خارج کرده و به لیبی منتقل می‌کند. به گفته مقامات، هواپیماهای باری روسیه حامل تجهیزات دفاع هوایی، از جمله رادارهای سامانه‌های رهگیر اس-400 و اس-300 از سوریه به پایگاه‌هایی در شرق لیبی که تحت کنترل خلیفه حفتر، فرمانده جنگ سالار لیبی تحت حمایت مسکو قرار دارد، به پرواز درآمده‌اند.

به نوشته اقتصادنیوز، روسیه همچنین نیروها، هواپیماهای نظامی و تسلیحات خود را از سوریه خارج کرده تا حضورش در این جغرافیا را کم رنگ کند. سال‌ها، مسکو در ازای حمایتش از بشار اسد، پایگاه‌های دریایی و هوایی مهمی را در شام اداره می‌کرد.

رد پای مسکو در لیبی

وال استریت ژورنال در ادامه گزارش ادعایی‌اش آورد، پایگاه‌های سوریه سنگ بنای توانایی مسکو برای قدرت‌نمایی در خاورمیانه و آفریقا بوده و به عنوان مرکزی برای انتقال نیروها، مزدوران و تسلیحات به سایر کشورها استفاده می‌شد.

علاوه بر این، پایگاه دریایی در طرطوس تنها نقطه تکمیل و تعمیر نیروی دریایی روسیه در دریای مدیترانه قلمداد می‌شد و اکنون، به نظر می‌رسد روسیه به دنبال استفاده از متحد قدیمی دیگر در لیبی به عنوان راهی برای حفظ نفوذ در منطقه و حمایت از حضور نیروی دریایی در این منطقه است؛ جایی که ایالات متحده و سایر اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی پایگاه‌ها و کشتی‌های جنگی‌شان را مستقر کرده‌اند.

در این میان میخائیل بوگدانوف معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرده که مسکو با رهبری سیاسی هیئت تحریرالشام - گروه شورشی که جنبش علیه دولت اسد را رهبری کرد - در تماس است تا درباره آینده پایگاه‌های روسیه رایزنی داشته باشد.

روسیه در حال حاضر از طریق گروه شبه نظامی واگنر در لیبی حضور دارد و روابط نزدیکی با حفتر برقرار کرده است؛ چهره‌ای که رهبری ارتش ملی لیبی و کنترل شرق این کشور جنگ زده را در اختیار دارد. جنگنده‌های واگنر از تأسیسات حفتر از جمله یک پایگاه هوایی به‌عنوان مرکز ترانزیت به دیگر کشورهای آفریقایی استفاده کرده‌اند.

وال استریت ژورنال گزارش داده که سال گذشته، مقامات ارشد روسیه با حفتر در مورد هزینه پهلوگیری طولانی مدت کشتی‌ها و جنگنده‌ها در بنادر بنغازی یا طبروک، که هر دو در کمتر از 400 مایلی یونان و ایتالیا قرار دارند، دیدار داشتند. یکی از مقامات آمریکایی گفت که مسکو در حال بررسی این گزینه است که آیا امکانات در طبرق را برای جا دادن کشتی‌های جنگی روسیه ارتقا دهد یا خیر.

حفتر سال‌ها از روسیه برای تقویت تسلط خود بر این کشور تقسیم‌ شده، پدافند هوایی خواسته است. این در حالی است که لیبی بعد از قیام سال 2019 درگیر چنگ داخلی شده و گروه‌های مسلح و قدرت‌های خارجی از آن زمان برای کسب قدرت با یکدیگر رقابت کرده‌اند؛ رقابتی که کشور را به دو جناح شرق و غرب تقسیم کرد. حال به گفته ناظران حضور روسیه از حفتر در مقابل گروه‌های تحت حمایت ترکیه مستقر در غرب لیبی محافظت می‌کند.

ارتش روسیه

اعتبار از دست رفته کرملین

با این حال و به ادعای وال استریت ژورنال، حفتر احتمالا با فشار غرب مواجه خواهد شد تا اجازه ندهد روسیه حضور خود را در لیبی گسترش دهد. ایالات متحده، از جمله در جریان سفر ویلیام برنز، مدیر سیا در سال گذشته، مکررا به حفتر هشدار داده که نیروهای روسیه را از این کشور اخراج کند.

یک مقام آمریکایی در این باره گفت: مشخص نیست که آیا سیستم‌های تسلیحاتی از جمله اجزای اس-400 در لیبی باقی ‌مانند یا به روسیه بازگردانده می‌شوند. به گفته تحلیلگران، دسترسی به پایگاه‌های هوایی و دریایی در لیبی به طور کامل چیزی را که روسیه در سوریه از دست داده را جبران نخواهد کرد.

به گفته گلب ایریسف، افسر سابق نیروی هوایی روسیه که زمانی در پایگاه حمیمیم روسیه در سوریه خدمت می‌کرد، داشتن لیبی به عنوان ایستگاه سوخت رسانی به آفریقا، وزن تجهیزاتی را که مسکو می‌تواند حمل کند، به شدت محدود می‌کند.

در حال حاضر، به نظر می‌رسد هواپیماهای روسی به طور منظم در لیبی توقف می‌کنند. یک هواپیمای باری متعلق به وزارت شرایط اضطراری روسیه - که در مأموریت‌های نظامی و بشردوستانه شرکت دارد - در شرق لیبی در مسیر روسیه به مالی، -جایی که کرملین حضور نظامی دارد- در 16 دسامبر، برای دومین بار در یک هفته، متوقف شد.

به گزارش وب سایت ردیابی پرواز AirNav Radar. مشخص نیست این هواپیما چه چیزی را حمل می‌کرد. به گزارش ردیاب هوایی Flightradar24، یک هواپیمای باری متعلق به روبیستار، شرکتی که به گفته ایالات متحده پرسنل و هلیکوپترهای روسی را به آفریقا تحویل داده است، 13 دسامبر از مینسک در بلاروس به شرق لیبی پرواز کرد. مقامات لیبیایی گفتند که این کشور تجهیزات لجستیکی مانند وسایل نقلیه و تجهیزات مخابراتی را حمل می‌کند. به گفته گروه مدافع سیاست The Sentry، احتمالاً این پرواز مهمات را نیز تحویل داده است.