تشریح جزئیات معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه
سفیر ایران در روسیه در خصوص با بیان اینکه معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه ۴۷ ماده دارد، گفت: در این سند توازن و حفظ استقلال و احترام به تمامیت ارضی کشورها مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش اکوایران، کاخ کرملین از رایزنی روز جمعه رؤسای جمهور ایران و روسیه خبر داد و اعلام کرد سران ۲ کشور توافقنامه همکاری راهبردی را امضا خواهند کرد.
کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه در آستانه سفر مسعود پزشکیان؛ رئیس جمهور کشور به مسکو و امضاء «معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه»، جزییاتی از این سند راهبردی را تشریح کرد.
جلالی با بیان اینکه این موافقتنامه دارای یک مقدمه و 47 ماده است، افزود: با امضاء و اجرای این موافقتنامه، در تمام حوزههای مناسبات شاهد رشد و ارتقاء سطح همکاریها خواهیم بود.
سفیر ایران تأکید کرد: در نگارش این سند که اساس روابط دوکشور را در بر خواهد گرفت، توازن و حفظ استقلال و احترام به تمامیت ارضی کشورها مورد توجه قرار گرفته است.
بهروزرسانی معاهده ایران و روسیه
او درباره روند نگارش و تأیید این معاهده افزود: پیش از این، ایران و روسیه توافقنامه جامع همکاریها را امضا کردند که در سال 2001 در مجلس شورای اسلامی نیز تصویب شد. این موافقتنامه عملاً 20ساله بود و در سال 2021 میلادی، مدت زمان اجرای آن به پایان رسید.
جلالی اضافه کرد: در این معاهده، فرایند تمدید خودکار بهمدت پنج سال پیشبینی شده بود که اگر طرفین قبل از اتمام مهلت پایان اجرای آن نقطهنظری نداشتند، خود به خود، تمدید میشود و بنابراین، این موافقتنامه تا 2026 تمدید شده است.
سفیر ایران در گفتگو با صداوسیما گفت: با وجود این، رهبران دو کشور به این نظر رسیدند که موافقتنامه کنونی بِروز نیست و مسائل امروز روابط را نمیتواند پوشش دهد؛ روابط امروز ما نسبت به 24 سال پیش خیلی گسترش پیدا کرده است و ازاینرو، مقرر شد که با توافق رهبران، این موافقتنامه را بِروزرسانی کنیم.
جلالی گفت: برای بِروزرسانی و نگارش موافقتنامه جدید نیز وزیران خارجه دو کشور از قبل توافق کرده بودند که جمهوری اسلامی ایران، پیشنویس را تهیه کند. پیشنویس این سند راهبردی از سوی ایران تهیه شد و در اختیار طرف روس قرار گرفت.
سفیر ایران درباره جزییات این معاهده گفت: این معاهده همه جوانب حوزههای روابط دوجانبه را در بر میگیرد؛ از جمله روابط سیاسی، اینکه در ساختار قدرت، دیدگاههایمان چگونه است و چگونه باید حرکت کنیم، در مجامع بینالمللی، چگونه باید حرکت داشته باشیم، تا برسد به حوزه اقتصادی و اینکه همکاریهای استانی، انجام پروژهها و همکاریها در قالب دو و چند جانبه چگونه باید باشد.
گسترش همکاری دو کشور در حوزه انرژی
او ادامه داد: با توجه به اینکه ایران و روسیه دارای منابع انرژی هستند، همکاری دو کشور در حوزههای تجارت بینالمللی و انرژی نیز پیشبینی شده است.
جلالی با بیان اینکه همکاری در حوزه فناوری بهویژه فناوریهای نوین، امنیت اطلاعات و سایبری نیز در موافقتنامه جامع ایران و روسیه آمده است، گفت: همکاری در بخش انرژی صلحآمیز هستهای، مسائل دفاعی و نظامی و همکاری در مبارزه با تروریسم، مسائل محیط زیست و دریای خزر، مقابله با پولشویی و جرائم سازمانیافته، برخی دیگر از مفاد این موافقتنامه را تشکیل میدهند.
او درباره بندهای امنیتی و دفاعی موافقتنامه نیز گفت: استقلال، خوداتکایی و امنیت کشور، برای جمهوری اسلامی ایران، مقوله بسیار مهمی است و ما 45 سال است برای آن هزینه پرداخت کردهایم.
تمایل مسکو به همکاری امنیتی با تهران
پیش از این سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیزدر مصاحبهای اختصاصی با خبرگزاری «نووستی»، اعلام کرده بود که در توافقنامه جدید میان روسیه و ایران، تمایل مسکو و تهران به همکاری در حوزه امنیت و دفاع تثبیت خواهد شد.
وی اینگونه توضیح داده بود: «بدیهی است که چنین سند جامع و فراگیری دارای ابعاد بینالمللی نیز خواهد بود. در این توافقنامه، از جمله، توجه ویژهای به تقویت همکاری دو کشور در جهت تقویت صلح و امنیت در سطوح منطقهای و جهانی شده است، همچنین تمایل مسکو و تهران به همکاری نزدیکتر در حوزههای امنیت، دفاع، مبارزه با تروریسم و افراطگرایی و مقابله با بسیاری دیگر از چالشها و تهدیدات مشترک تثبیت شده است.»
لاوروف افزود: این همکاری در زمان حاضر نیز بهشکلی انجام میشود، اما امضای این توافقنامه (که بهگفته وی؛ روسیه امیدوار است در جریان تماسهای سطحبالا در آینده نزدیک انجام شود) فرصتهای بیشتری برای گسترش مشارکت روسیه و ایران در اولویتهای مشترک فراهم خواهد کرد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
واکنشها به اظهارات کوچکزاده؛ روزگار طوری چرخید که تو روی آن صندلی نشستی
-
خبر الجولانی برای آوارگان سوری/ جنگ سوریه چند میلیون آواره به دنبال داشت؟
-
تذکر غیرمتمندانه مهدی کوچکزاده + پاسخ قالیباف
-
قیمت مسکن در مکران؛ هزینه خانه دار شدن در رقیب تهران
-
اسماعیل بقایی: مذکرات ایران و اروپا امروز و فردا در جریان است/ درباره مذاکره با آمریکا تصمیم میگیریم
-
فلاکت در سایه نفت؛ خوزستان در جمع صدرنشینان+ اینفوگرافیک
-
افزایش قیمت روغن نباتی همزمان با خروج صافولا از بازار ایران
-
بیپولی دولت به داروخانهها رسید
-
روز شلوغ هلدینگ خلیج فارس در پتروکم ٢٠٢۵