به گزارش اکوایران،  اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار اکو ایران در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر این که در جریان مذاکرات مربوط به معاهده جامع راهبردی بین بین ایران و روسیه، روس‌ها از ایران خواسته‌اند که هرچه زودتر به FATF بپیوند و در این معاهده به FATF اشاره شود، گفت: غیرطبیعی نیست در یک روند مذاکراتی که حدود چهار سال طول کشیده است، طرف‌های زیر ربط مباحث و نکاتی را مطرح کنند و این چیز غریبی نیست.

بقائی گفت: آنچه که مهم است، محصول این مذاکرات است. در حال حاضر متن کامل این معاهده منتشر شده است و شما می‌توانید ببینید که در این معاهده به چه چیزهایی اشاره شده است.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال خبرنگار اکوایران که شاهد موضع‌گیری‌های ایلان ماسک در مورد آزادی خبرنگار ایتالیایی از ایران و تایید او مبنی بر نقش آفرینی‌اش در این زمینه بودیم، در حالی که ایران و ایتالیایی این موضوع را تکذیب کرده‌اند، ولی چرا ایلان ماسک چنین موضعی را گرفته است، گفت: چرایی این موضوع را از خود ایشان بپرسید.

او گفت: موضع ما روشن است، ما این موضوع را تکذیب کردیم و دیگرانی هم که موضع گرفتند، موضع‌شان در راستای تایید مواضع ما بود.

او همچنین در پاسخ به سوالی درباره خبرهای منتشرشده توسط رسانه‌های غربی مبنی بر اینکه اروپا در مذاکرات ژنو خواستار مذاکره درباره موشک‌های بالستیک ایران شده است، گفت که «جمهوری اسلامی ایران درباره توانمندی‌های دفاعی و نظامی خود با هیچ طرفی مذاکره نکرده و نخواهد کرد و اساسا ملت ایران اجازه چنین دادوستدی را به هیچ فرد یا گروهی نمی‌دهد. این مباحث اگر هم طرح شده، پاسخ خود را دریافت کرده و موضع ما روشن است».

بقائی درباره خبرها مبنی بر اینکه ایران در پاسخ به تهدید اروپایی‌ها درباره اجرای مکانیسم ماشه، تهدید کرده از ان‌پی‌تی خارج خواهد شد، گفت: این موضوع تازه‌ای نیست. از همان زمان که بحث آن در دولت دوازدهم مطرح شد، ما مشخص کردیم که اگر بخواهند از این اهرم برای فشار یا امتیازگیری سوءاستفاده شود، واکنش ما هم متناسب و متقابل خواهد بود و یکی از مواردی که صریح گفته شده، با سوءاستفاده از این سازوکار اساسا توجیه و دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقتنامه‌های مربوطه وجود ندارد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه در روزهای اخیر برخی از رسانه‌ها مدعی شده‌اند که ورود کالاها و اتباع ایرانی به سوریه ممنوع شده است، گفت: من تردید دارم که اصل خبر صحت داشته باشد و نیازمند راستی‌آزمایی است.

او در این ارتباط افزود: در مورد سفر اتباع ایرانی به سوریه حدود چند هفته پیش من در همین جا و در بحبوحه تحولات سوریه تاکید کردم که توصیه نمی‌کنیم که در این شرایط اتباع ایرانی سفری به سوریه داشته باشند، بنابراین خودمان توصیه کردیم و داریم که فعلا اتباع ما سفری به این کشور با توجه به شرایط موجود در آن نداشته باشند. همانطور که در ابتدا گفتم فکر نمی‌کنم اصل خبر صحت داشته باشد و نیازمند راستی‌آزمایی است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به تازگی یکی از مشاوران رئیس‌جمهور صحبت از ضرورت مذاکره مستقیم با آمریکا کرده و اینکه این موضوع به زودی انجام خواهد شد. آیا این موضع وزارت خارجه نیز هست، گفت: موضع وزارت خارجه و دولت در ارتباط با مباحث سیاست خارجی توسط سخنگوهای رسمی آن‌ها بیان می‌شود.

او ادامه داد: مطالبی که بیان شده حتماً هیچ نسبتی با موضع رسمی ما ندارد و حدس می‌زنم که نظر شخصی گوینده بوده است. باید در نظر داشت که موضوع سیاست خارجی، یک موضوع  تخصصی است و هرگونه ساده سازی و ساده انگاری موضوعات سیاست خارجی و لو با نیت خیر مفید نیست.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به این سوال آیا از ایران مقاماتی در اجلاس داووس شرکت می‌کنند و دعوتی در این زمینه از مقامات تهران صورت گرفته است، گفت: برای شرکت در اجلاس داووس از وزیر خارجه و معاون راهبردی رئیس‌جمهور دعوت به عمل آمده است و همانطور که امروز در اخبار دیدید، آقای ظریف برای شرکت در این اجلاس به داووس سفر کرده‌اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا در نشست داووس آقای ظریف شرکت کرده‌اند و آقای عراقچی در این اجلاس شرکت نکرده‌اند، در حالی که به صورت معمول روال است که وزیر خارجه در این اجلاس شرکت کند، گفت: در سنوات مختلف، مقامات مختلف از کشور در این اجلاس شرکت کرده‌اند و جایگاه آقای دکتر ظریف نیز در ساختار دولت کاملا مشخص و روشن است و حضور ایشان قطعا موثر و مفید خواهد بود.

او خطاب به خبرنگار پرسش‌کننده گفت: البته به این موضوع نیز توجه کنید که آقای عراقچی قرار بود که برای اجلاس شورای امنیت به نیویورک سفر کنند.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر این که در جریان مذاکرات مربوط به معاهده جامع راهبردی بین بین ایران و روسیه، روس‌ها از ایران خواسته‌اند که هرچه زودتر به FATF بپیوند و در این معاهده به FATF اشاره شود، گفت: غیرطبیعی نیست در یک روند مذاکراتی که حدود چهار سال طول کشیده است، طرف‌های زیر ربط مباحث و نکاتی را مطرح کنند و این چیز غریبی نیست.

بقائی گفت: آنچه که مهم است، محصول این مذاکرات است. در حال حاضر متن کامل این معاهده منتشر شده است و شما می‌توانید ببینید که در این معاهده به چه چیزهایی اشاره شده است.

بقائی درباره فواید انعقاد معاهده میان ایران و روسه برای تهران گفت: موافقتنامه ایران و روسیه شامل طیفی از موضوعات می‌شود. بخش قابل توجه این موافقتامه درباره گسترش همکاری‌های اقتصادی است. بیش از ۳۰ حوزه اقتصادی است که قرار است همکاری‌ها گسترش یابد. این موافقتنامه هم برای ما و روسیه آورده‌های زیادی خواهد داشت.

او تصریح کرد: موافقتامه یک مبنا فراهم می‌کند برای اینکه ۲ کشور و بخش‌های خصوصی بتوانند همکاری‌ها را گسترش دهند. یکی از نقاط قوت این موافقتامه این است که به صورت یک اقدام آغازین نبوده، در ادامه یک فرآیند طولانی ۲۰-۳۰ ساله است و مصمم هستیم هم فرآیند تصویب و اجرایی‌شدن آن از حیث روندهای داخلی را به پیش ببریم و هم برای اجرای آن سازوکارهای مشخصی را تدبیر کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بعد اینکه به نظر او تحریم‌ها می‌تواند مانع اجرای معاهده امضا شده بین ایران و روسیه شود، گفت: وجود تحریم‌ها هیچ وقت مانعی برای گسترش روابط ما با کشورها نبوده و در واقع یکی از روش‌ها برای فائق‌آمدن بر تحریم‌ها این بوده که ما از ظرفیت‌های مختلف استفاده کنیم، که از جمله این ظرفیت‌ها گسترش روابط با کشورهای مختلف است

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع حق‌آبه ایران از هیرمند تصریح کرد: موضوع حق‌آبه ایران از هیرمند و حق‌آبه‌هایی که از سایر رودخانه‌های جاری به سمت ایران وجود دارد، همواره مورد پیگیری ما بوده و و در دستور کار ثابت مذاکرات بین ایران و افغانستان بوده و خواهد بود.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران گفت: من فکر می‌کنم که همکاری در مورد آب می‌تواند یکی از نقاط قوت و همکاری بین دو کشور ایران و افغانستان باشد.

بقائی تصریح کرد: سیاست حسن همجواری و همسایگی و روابط تاریخی، فرهنگی و تمدنی و پیوندهای مختلف بین دو ملت ایجاب می‌کند که هر دو طرف به توافق دست پیدا کنند و این امر دور از دسترسی نیست. با توجه به بارش‌های مناسبی که در سال جاری وجود داشته انشالله موضوع آب یکی از نقاط قوت در مباحث دوجانبه بین ایران و افغانستان باشد.

او در ادامه این نشست خبری گفت: ما با سه کشور اروپایی درباره موضوعات مختلف که مورد نظر هر یک از طرفین باشد، گفت‌وگو می‌کنیم. درباره مسائل منطقه ما انتقادات جدی درباره رویکرد کشورهای اروپایی داریم، نمونه خیلی روشن آن حمایت هر یکی از سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) از رژیم صهیونیستی در ۱۶ ماه گذشته است. این موارد را بسیار صریح و شفاف بیان کردیم، یا درباره مسائل مرتبط با سوریه و اوکراین.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران با بیان اینکه «این مسائلی است که در هر گفت‌وگویی با طرف‌های اروپایی مطرح می‌شود و ما نظرات خود را بیان می‌کنیم»، گفت: اما آن‌چیزی که مشخص است، این است که مذاکره به معنای گفت‌وگو درباره دادوستد امتیاز یا تصمیم‌گیری درباره موضوعات مشخص در معنای شناخته‌شده آن، تنها درباره موضوع هسته‌ای بوده، بنابراین تناقضی درباره موضع وزارت خارجه وجود ندارد.

بقائی تصریح کرد: درباره سایر طرف‌هایی که زمانی عضو برجام بودند، موضع ما کاملا روشن بوده است، ما در چهار سال گذشته حتی زمانی‌که آمریکا خارج از برجام بود، مذاکرات به‌صورت غیرمستقیم ادامه و در دولت دموکرات جریان داشت و روند مسقط را داشتیم، بنابراین موضع ما درباره مذاکره و گفت‌وگو درباره موضوعات مختلف، موضوعی مستمر و کاملا روشن بوده است.

او درباره هدف نهایی گفت‌وگوهای ایران و اروپا گفت: مذاکره درباره موضوع هسته‌ای ایران مبنای روشنی دارد. طرف‌های برجام هم مشخص هستند. همه طرف‌هایی که شکل‌گیری برجام حضور داشتند، در این روند هم باید مشارکت داشته باشند.