محمدرضا عارف به قزاقستان میرود
معاون بینالملل و همکاریهای منطقهای معاون اول رئیسجمهوری از سفر هیاتی از جمهوری اسلامی ایران به ریاست محمدرضا عارف به قزاقستان خبر داد.

به گزارش اکوایران، معاون بینالملل و همکاریهای منطقهای معاون اول رئیسجمهوری از سفر هیاتی از جمهوری اسلامی ایران به ریاست محمدرضا عارف؛ معاون اول رئیسجمهوری به قزاقستان جهت شرکت در اجلاس نخستوزیران اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همزمان شرکت در همایش دیجیتال آلماتی ۲۰۲۵ خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، علی نجفی با بیان اینکه دکتر عارف و هیأت همراه، صبح پنجشنبه این هفته عازم آلماتی قزاقستان میشوند، گفت: این سفر به دعوت نخست وزیر قزاقستان انجام میشود و معاون اول رئیسجمهور علاوه بر شرکت و سخنرانی در دو نشست نخست وزیران اتحادیه اوراسیا و همایش دیجیتال آلماتی، با مقامات قزاقستان و برخی از نخست وزیران کشورهای عضو اتحادیه مذکور دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
معاون بینالملل و همکاریهای منطقهای معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه ایران اخیرا به عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در آمده است، تصریح کرد: این اولین حضور یک مقام بلند پایه ایران در نشست اتحادیه به عنوان عضو ناظر است.
او ابراز امیدواری کرد که با اجرایی شدن موافقتنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اوراسیا که اخیرا به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، شاهد جهش محسوس در مبادلات تجاری ایران و کشورهای عضو این اتحادیه باشیم.
نجفی با اشاره به اینکه با اجرایی شدن موافقتنامه مذکور، حدود ۸۷ درصد از کد تعرفهها برای صادرات به این منطقه صفر میشود، تاکید کرد: این اتفاق فرصت بسیار مناسبی برای گسترش همکاری اقتصادی و تجاری ایران با این کشورها و توسعه صادرات ایران به وجود میآورد.
سود منفی ایران از تجارت با قزاقستان
مرور روند تجارت تهران با آستانه در 10 سال منتهی به سال 2022 نشان میدهد که همواره تراز تجاری 2 کشور به نفع ایران تمام شده است. در سال 2022 نیز 2 کشور شاهد رشد قابل توجه تجارت بودند. در آن مقطع کل تجارت میان دو کشور با رشد 26.4 درصدی مواجه شده که بخش عمدهای از این افزایش به دلیل رشد 89 درصدی واردات از قزاقستان بوده است.
واردات به تنهایی 26 واحددرصد از این رشد را به خود اختصاص داده، در حالی که صادرات ایران به قزاقستان در رشد کلی تجارت تنها 0.4 واحد درصد سهم داشته است. با وجود این، تراز تجاری ایران همچنان مثبت باقی مانده، اما با تضعیف قابل توجهی همراه بوده است. این تراز نسبت به سال قبل 62 درصد کاهش یافته و نشاندهنده کاهش سود حاصل از تعاملات تجاری با قزاقستان است.
براساس دادههای معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران، در سال 2022 پنج فصل مهم وارداتی ایران از قزاقستان شامل غلات، وسایل نقلیه زمینی غیر از نواقل روی خط آهن، چربی ها و روغنهای حیوانی یا نباتی، راکتورهای هستهای و دیگ های بخار آب گرم و آخال و تفاله منابع خوراکی بوده اند که در مجموع 98 درصد از کل ارزش واردات ایران از قزاقستان را به خود اختصاص دادهاند.
در سوی دیگر، پنج فصل نخست صادرات ایران به قزاقستان شامل میوههای خوراکی، مواد پلاستیکی و اشیاء ساخته شده از این مواد، سبزیجات و نباتات ریشه ای، شیر و محصوالت لبنی و نمک و سیمان، در مجموع 64 درصد از کل ارزش صادرات ایران به قزاقستان را تشکیل میدهند.
از نگاه تحلیلگران اتاق تهران، این آمار نشان دهنده وابستگی واردات و صادرات دو کشور به تعداد محدودی از فص های تجاری است که نیازمند توجه به تنوع بخشی در سبد کالاهای صادراتی و وارداتی بین ایران و قزاقستان است.
اکوایران: مرور یک دهه تجارت ایران و قزاقستان نشان میدهد، در تمام این مدت تراز تجاری دو کشور به نفع ایران بوده است. اما سود حاصل از تعاملات تجاری با قزاقستان کاهشی بود. درضمن کماکان فاصله زیادی بین تجارت 300 میلیون دلاری تهران و آستانه با هدف 3 میلیارد دلاری وجود دارد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فرزین: در آینده ۶ نوع بانک داریم/ اساسنامه بانکها تغییرات اساسی میکند
-
غافلگیری در تلآویو، تشویش در تهران؛ سفر به جایی که حال ترامپ را خوب میکند
-
کشورهای عربی خواهان نزدیکی ایران و آمریکا نیستند
-
ایلان ماسک با تسلا در راه ایران؟
-
بیبی خشم ویتکاف را بر انگیخت/ نتانیاهو جنگ غزه را طولانی کرد
-
آتشی که زیر خاکستر نخواهد ماند؛ چرا آتشبس ترامپ دهلی را غافلگیر کرد؟
-
تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران یک روز پس از دور چهارم مذاکرات
-
سریال واکنشها پس از دور چهارم مذاکرات/ تکذیب اهدای فرش نفیس به ویتکاف
-
ایران خودرو، سایپا را مات کرد / رژه تارا جلوی چشمان شاهین