به گزارش اکوایران، کاخ سفید جمعه شب به وقت محلی با انتشار بیانیه ای به نقل از دونالد ترامپ، این فرمان اجرایی را اعلام کرد و یکی دیگر از دلایل قطع کمک های مالی واشنگتن به آفریقای جنوبی را سیاست های مالکیت زمین در آن کشور بیان کرد.

کشور آفریقای جنوبی در فرمان اجرایی ترامپ بدون اشاره به مستندات، به «مصادره زمین» متهم شده است. رئیس جمهوری آمریکا مدعی شد در آفریقای جنوبی برخوردهای «بسیار بدی» با «برخی طبقات» جامعه صورت می‌گیرد. 

جزئیات فرمان اجرایی ترامپ

در فرمان اجرایی ترامپ آمده است: علاوه بر این، آفریقای جنوبی مواضع تهاجمی در قبال ایالات متحده و متحدانش اتخاذ کرده است، از جمله متهم کردن اسرائیل، و نه حماس، به نسل کشی در دادگاه بین المللی دادگستری، و تقویت روابط خود با ایران برای توسعه ترتیبات تجاری، نظامی و هسته ای.

ترامپ در فرمان خود آورده است: ایالات‌متحده نمی‌تواند از نقض حقوق بشر توسط دولت آفریقای جنوبی در کشور خود یا تضعیف سیاست خارجی ایالات‌متحده که تهدیدات امنیت ملی برای کشور ما، متحدان ما، شرکای آفریقایی ما و منافع ما به‌وجود می‌آورد، حمایت کند.

رئیس جمهوری آمریکا در بخشی از این فرمان اجرایی گفته است: تمام ادارات و آژانس‌های اجرایی، از جمله آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده، باید تا حد ممکن، کمک‌های خارجی یا کمک‌های ارائه شده یا ارائه شده به آفریقای جنوبی را متوقف و فورا از تمام اختیارات و اختیارات موجود برای توقف این کمک‌ها یا کمک‌ها استفاده کنند.

علت قطع کمک‌های مالی آمریکا به آفریقای جنوبی

کاخ سفید شامگاه پنجشنبه به وقت محلی در بیانیه ای به نقل از دونالد ترامپ اعلام کرد: من، دونالد ج. ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا، اعلام می‌کنم که دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) که بر اساس اساسنامه رم تأسیس شده است، اقداماتی غیرقانونی و بی‌اساس علیه آمریکا و متحد نزدیک ما، اسرائیل، انجام داده است.

در این بیانیه آمده است: دیوان کیفری بین‌المللی بدون مبنای قانونی، صلاحیت قضایی خود را در مورد کارکنال ایالات متحده و برخی از متحدانش از جمله اسرائیل و تحقیقات مقدماتی را آغاز کرده است و با صدور احکام بازداشت بی‌اساس علیه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق، از قدرت خود بیشتر سوء استفاده کرده است.

۷۹ کشور جهان از جمله کانادا، آلمان، فرانسه، آفریقای جنوبی و مکزیک در بیانیه ای مشترک اعلام کردند که اقدام ترامپ در اعمال تحریم دیوان کیفری بین المللی، حاکمیت قانون بین المللی را از بین می برد.

این کشورها افزودند: چنین اقداماتی خطر مصونیت از مجازات برای جرم های سنگین را افزایش می دهد و  تحریم های واشنگتن علیه دیوان کیفری بین المللی، می تواند محرمانه بودن اطلاعات مربوط به قربانیان، شاهدان و مقامات دادگاه را که از اتباع این کشورها ( ۷۹ کشور ) هستند، به مخاطره اندازد.

دیوان کیفری بین‌المللی در ماه نوامبر ۲۰۲۴ حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر و «یوآو گالانت»، وزیر جنگ سابق اسرائیل را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در نوار غزه صادر کرده بود.

حمایت آفریقای جنوبی از مردم غزه

به نقل از ایرنا، سیریل رامافوسا رئیس جمهور آفریقای جنوبی در اظهاراتی تاکید کرد که کشور ما همچنان به حمایت و همبستگی با مردم فلسطین ادامه می‌دهد. رامافوسا همچنین گفته بود: مردم فلسطین دهه‌ها تحت اشغال غیرقانونی رنجی غیرقابل توصیف را تحمل کرده‌اند.

وی افزود: آفریقای جنوبی بر اساس تعهدات خود طبق کنوانسیون منع نسل‌کشی، شکایتی را علیه (رژیم) اسرائیل در دیوان بین‌المللی دادگستری مطرح کرده است.

واکنش آفریقای جنوبی به دستور ترامپ 

به گزارش اکوایران، بعد از اعلام تصمیم ترامپ برای قطع کمک به آفریقای جنوبی، گوده مانتاشه دوشنبه در سی‌ویکمین کنفرانس سرمایه‌گذاری در معادن آفریقا که در شهر کیپ‌تاون برگزار شد، از اقدام کشورهای غربی در به حاشیه راندن نیازهای اقتصادی غرب انتقاد کرده بود.

وی با تاکید بر اینکه کشورهای آفریقایی نباید در برابر تهدیدهای آمریکا عقب‌نشینی کنند، گفت: اگر آنها به ما پول ندهند، بیایید به آنها مواد معدنی ندهیم. ما گدا نیستیم. بیایید از این موهبت به نفع خودمان استفاده کنیم. اگر قاره ما از ترس فلج شود، دچار فروپاشی خواهیم شد. 

مانتاشه افزود: ما نمی‌توانیم بر اساس شروط تحمیلی برخی کشورهای توسعه‌یافته به بحث در مورد مواد معدنی ادامه دهیم. ترامپ یکشنبه در رسانه اجتماعی خود موسوم به تروث سوشیال نوشت: آفریقای جنوبی زمین‌ها را مصادره می‌کند و با طبقات خاصی از مردم بسیار بد رفتار می‌کند. من تمام کمک‌های مالی آینده به آفریقای جنوبی را تا زمانی که بررسی کامل این وضعیت تکمیل شود، قطع خواهم کرد!

دیوان کیفری بین‌المللی در ماه نوامبر ۲۰۲۴ حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر و «یوآو گالانت»، وزیر جنگ سابق اسرائیل را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در نوار غزه صادر کرده بود.