به گزارش اکوایران، ریسک‌های سیستماتیک ریسک‌هایی هستند که قابل کنترل و حذف نیستند و تمام بازار را تحت تاثیر قرار می‌دهند. جنگ، تحریم، مشاجره لفظی میان سیاستمداران و تورم از ریسک‌های سیستماتیک هستند که در این مدت بازار ارز ایران را تحت تاثیر قرار داده‌اند.

بررسی خبرها و روند قیمت ارز در یک ماه گذشته نشان‌دهنده افزایش سطح ریسک سیستماتیک در جامعه است. تحریم‌ها و فشارهای سیاسی بر ایران هم در این مدت بالا بودن سطح ریسک‌ها را تایید می‌کند. متاسفانه آنچه وضعیت بازار ارز را ملتهب کرده سطح بالای همین ریسک‌های سیستماتیک است که باعث معاملات هیجانی در بازار ارز شده است. با افزایش و تکرار ریسک‌های سیاست خارجی در بازار ارز در مدت اخیر، بازار با حساسیت بیشتری اخبار سیاسی را دنبال می‌کند و به آن واکنش شدیدتری نشان می‌دهد که نشان‌دهنده سطح هیجانات در بازار ارز است.

روز پنجشنبه آمریکا یک‌ قطعنامه علیه جمهوری اسلامی به تصویب رساند که در افزایش قیمت در روز پنجشنبه بی‌تاثیر نبود ولی دود تیراندازی در سفارت باکو در روز جمعه هم در چشم بازار ارز رفت و رشد قیمت‌های پشت‌خطی در روز تعطیل، نگذاشت که بازار ارز در پایان هفته استراحت کند. واکنش تند جمهوری آذربایجان و ربط انتقام‌جویی شخصی - که مقامات جمهوری اسلامی به عنوان انگیزه فرد مهاجم اعلام کردند - به سطح دولتی، مسأله‌ای است که نگرانی‌ها را از افزایش اختلافات میان ایران و آذربایجان بالا برده است. با وجود اینکه مسئولان کشور دیروز به دنبال آگاهی‌بخشی به همسایه شمالی درباره حواشی و زوایای حادثه برای کاهش تنش‌ها بودند، ولی اظهارنظرها و ملاقات کسانی مانند سفیر اسرائیل با دستیار رئیس‌جمهور آذربایجان، نگرانی‌ها از اختلاف‌افکنی‌ها را بیشتر افزایش می‌دهد.

به طور کلی افزایش التهابات و هیجانات خرید در بازار ارز باعث شده تا هیجان، تعیین‌کننده روند قیمتی باشد. وقتی تغییر رئیس بانک مرکزی و اقدامات بازارساز برای کنترل بازار ارز نتوانسته دلار را در پایین مقاومت ۴۳ هزار تومانی ‌تثبیت کند، یعنی آنچه نبض بازار را در دست گرفته افزایش هیجانات ناشی از ریسک‌های سیستماتیک است.‌ حال اگر در چنین شرایطی از حجم اخبار منفی سیاسی کاسته و خبری منتشر شود که نشان دهد سطح ریسک‌های سیاسی علیه ایران در حال کاهش و تعدیل است و امیدهای کاهش ریسک‌ها را به بازار مخابره کند، بازار ارز می‌تواند یک عقبگرد چشمگیر را تجربه کند. به همین دلیل هیجانات بالا در بازار ارز در مقطع کنونی شمشیر دولبه‌ای است که ریسک را برای خریداران و فروشندگان بالا می‌برد.

بررسی گزارشات ده‌ماهه تجارت ایران نشان می‌دهد که تراز تجاری کشور در بازه منفی ۲.۳ میلیارد دلاری قرار گرفته است؛ هرچند این رقم، مقدار زیادی نیست ولی با توجه به سطح ریسک‌های سیاسی و اقداماتی که در بازه یک‌ماهه علیه ایران برای محدود کردن تجارت و ورود ارز به کشور انجام شده، کاهش واردات مانند آنچه که روسیه اتخاذ کرد، انتظارات افزایش بازار ارز را تعدیل می‌کند، زیرا نگرانی بازار از فشار بر منابع ارزی را کاهش می‌دهد و واکنش‌های هیجانی به اقدامات سیاسی کم می‌شود.

ربع سکه خلاف جهت حرکت کرد

اونس طلا از سقف ۱۹۴۵ دلاری به محدوده ۱۹۲۰ دلار برگشته است، زیرا رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۲ بهتر از انتظارات بود و مطالبات بیکاری در بازه 9 ماهه به حداقل رسیده است. همین مسأله باعث شده تا بازار برای فدرال رزرو دست بازتری را برای جلسه ماه فوریه و سیاست‌گذاری در این ماه پیش‌بینی کند و قیمت اونس کاهش یابد.

با وجود اینکه اونس طلا در کانال ۱۹۰۰ دلاری تثبیت شده و در شرایطی که تمام‌سکه، دلار و طلای آب‌شده به مقاومت‌ها حمله می‌کنند ربع سکه در پایان هفته قبل به سمت حمایت‌ها حرکت ‌کرد که ناشی از عرضه گواهی ربع سکه در بورس و حباب بالای آن است.

هشدار خروج پول از بازار سرمایه برای بازار ارز

بازار سرمایه ذاتا ریسک‌گریز است. در هفته گذشته نامه رئیس شورای رقابت درباره توقف عرضه خودرو در بورس موجب سقوط بازار سرمایه شد و به گفته رئیس بانک مرکزی ضرر 100 هزار میلیارد تومانی را به سهامداران زد.

حال تیراندازی روز قبل سفارت باکو می‌تواند احتیاط در میان معامله‌گران را افزایش دهد و مانع از ورود قابل توجه سرمایه به بازار شود که باید دید بازار چه واکنشی نشان خواهد داد. در صورتی که خروج پولی که در هفته گذشته شروع شده، روند جدی به خودش بگیرد، می‌تواند برای بازار ارز و طلا نگران‌کننده باشد، زیرا بازدهی مثبت این بازارها می‌تواند پول‌های خارج‌شده از بورس را جذب کند و به افزایش هیجانات در این بازار دامن بزند.

 


دومین قسمت سری‌مستندهای «اکوایران» از مجموعه دختران ایران با عنوان «تفنگم در دست و سرود بر لب» را درباره هانیه رستمیان مشاهده کنید: