حسن محمد حسن زاده در گفت گو با اکوایران از همکاری دادسرا و سازمان ثبت اسنادبرای سند زدن یک میلیون و 400 هزار متر مربع از معابربخشی از تهران خبر داد .

وی ادامه داد : مشکلاتی برای ثبت سند این معابر وجود دارد که در تلاشیم آنها را برطرف کنیم و در صورت تحقق برای اولین بار است که معابر یک شهرک در کشور اسنادش به نام شهرداری صادر می شود .

حسن زاده جزییات بیشتری در این خصوص اعلام نکرد و گفت : شهروندان از وعده دادن و خروجی نداشتن ،خسته شده اند و زمانی که سند را گرفتیم نام شهرک و جزییات را اعلام می کنیم .

 وی ادامه داد:‌مثلث خوبی میان شهرداری ، دادسرا و سازمان ثبت اسناد برای سند دارد کردن معابر و بزرگراه های شهر تهران شکل گرفته است و همچنان موضوع سند دارد شدن معابر ، بزرگراه ها و فضاهای عمومی شهر را دنبال می کنیم .

به گزارش اکو ایران ،بهمن سال 99  سند مالکیت بخشی از بزرگراه شهید همت به عنوان نخستین سند صادر شده برای معابر به مساحت حدود ۷۰ هزار متر مربع به نام شهرداری تهران صادر شد و پس از آن هم  بخشی از میدان آزادی به نام شهرداری تهران سند خورد.سال ها بخش زیادی از دارایی های عمومی شهرداری تهران مانند خیابان ها ، معابر ،بوستان ها بدون سند بودند . مدیران دوره گذشته بارها از خسارت های زیادی که بی سند بودن زمین هایی که متعلق به دولت و شهرداری بوده  واز سوی اشخاص سندهایی گرفته شده سخن گفته بودند .

و به همین دلیل تفاهم نامه ای میان شهرداری تهران و سازمان ثبت اسناد امضا می شود که براساس آن  اموال و املاک عمومی و اختصاصی شهرداری مستندسازی می‌شود.

نگرانی هم برای فروش زمین های سند دار شده شهرداری وجود ندارد زیرا ،قوانین و مقررات بالادستی اجازه خرید و فروش اموال عمومی را نداده و شهرداری تنها وظیفه صیانت، ساماندهی و نگهداری این اموال را برعهده دارد.

مدتی پیش محمدنادر محمدزاده، مدیرعامل سابق  سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران از سند خوردن بخشی از میدان آزادی و اتوبان همت در پلاک ثبتی ۲۳۹۵ معروف به طرشت خبرداد و درخصوص آن هم  توضیح داد: سنددار شدن بخشی از بزرگراه همت و یا میدان آزادی که بخشی از پلاک طرشت هستند،  در جهت حفاظت و جلوگیری از خسارت های آتی است که اهمیت پیدا می کند.

به گفته او این پلاک بزرگترین پلاک شهر تهران با حدود چهار هزار هکتار مساحت است که سال‌های گذشته این اراضی تشخیص نوعیت شده و بیش از نیمی از آن، اراضی موات تشخیص داده شده است. بر اساس قوانین، زمینی موات است که  سابقه هیچ اقدام عمرانی و کشت و زرع در آن وجود نداشته باشد درواقع این زمین مرده است. اراضی موات هم انفال است و به عنوان یک حق عامه به دولت و یا شهرداری متعلق است.

محمد زاده به خسارت های زیادی که شهرداری و دولت به دلیلی بی سند بودن این زمین ها پرداخت کرده اشاره کرده و گفته بود: متاسفانه از گذشته‌های دور در جهت مستندسازی این اراضی به اندازه کافی اقدام نشده و مورد توجه سودجویان قرار گرفت. به طوری که در این اراضی خسارت‌های زیادی به بیت‌المال، دولت و شهرداری وارد شده و اتفاقا برخی افراد با ادعای مالکیت خسارت‌هایی هم از دولت و شهرداری دریافت کرده‌اند. مثلا سند فرودگاه مهرآباد که چیزی در حدود ۶۰۰ هکتار مساحت دارد به نام دولت صادر نشده بود در حالی این زمین‌ها از ابتدا موات بودند، اما تا پیش از سند دار شدن، مجموعه‌های فرودگاهی مجبور به پرداخت خسارت می‌شدند. میدان آزادی هم به دلیل آنکه سندش به نام دولت و یا شهرداری نبود، خسارتهای زیادی متحمل می‌شد،   برای همان زمینی که متعلق به دولت و شهرداری بوده از سوی اشخاص سندهایی گرفته و خسارت از دستگاه‌های مختلف گرفته شده بود. اما با تشکیل شورای حفظ حقوق بیت المال یکی از پیچیده‌ترین پلاک‌های شهر تهران به نام شهرداری تهران سند خورد.

  این مقام مسئول شهرداری تهران اعلام کرد که  در کل تهران قرار است این کار انجام شود و بزرگراه ها و خیابان و میادین در اولویت هستند؛ اما پلاک طرشت به دلیل ویژگی‌ها و آسیب‌ها اولویت پیدا کرده و اسناد این بخش‌ها جاهایی که مربوط به دولت است از سوی وزارت راه و شهرسازی و آن جاهایی که در بخش خیابان و معابر توسط شهرداری است مستندسازی می‌شود.  همه معابر و پارکها به نام شهرداری سند زده نمی‌شود، مثلا پارک پردیسان بخشی از پلاک طرشت است که به نام دولت است؛ اما فضاهای سبز بر اساس قوانین و با حفظ مالکیت دولت  به صورت رایگان در اختیار شهرداری قرار میگیرند.

  سال گذشته نیز بخش دیگری از میدان آزادی به نام شهرداری سند خورد . حسن محمد حسن زاده مدیرعامل سازمان املاک و  مستغلات شهرداری تهران در این خصوص توضیح داده است : با صدور این سند تا کنون  سند ۲۷۰۰ متر از میدان آزادی به نام شهرداری تهران صادر و مابقی در حال بررسی و تثبیت است.

به گفته حسن زاده با هماهنگی های انجام شده برای حفظ و صیانت‌ از اموال شهرداری تهران و حفظ حقوق بیت المال کارگروهی با حضور حوزه های ذی ربط به ریاست بازپرس ویژه شورای حفظ حقوق بیت المال تشکیل شده که از دست آورد های این کارگروه صدور اسنادی چون بخشی از اتوبان شهید همت ، بخشی از میدان آزادی ، حاشیه اتوبان حکیم و .... است. همچنین  سند مالکیت قسمتی از اتوبان شیخ فضل الله به مساحت بیش از ۳۶۰۰ متر ، سند کاداستر اولین پارک در منطقه طرشت به مساحت ۱۲۵۰۰ متر و سند مالکیت قسمتی از تره بار صادقیه در محدوده طرشت را به نام شهرداری تهران دریافت کنیم. تثبیت قسمتی از اتوبان حکیم به مساحت بیش از ۳۱ هزار متر مربع هم اکنون در حال انجام و در مراحل پایانی صدور سند است و اخذ سند مالکیت ما بقی اتوبان همت ، شیخ فضل الله ، حکیم ، شوارع شهرک ژاندارمری ، خیابان واقع شده در شنکوب ،  تره بار آزادی و همچنین قسمت شمالی تره بار صادقیه در دستور کار این سازمان قرار دارد.