احمد احمدی صدر ؛دبیر قرارگاه اجتماعی شهر تهران مبه مصوبه هیات وزیران مبنی بر اینکه علیرضا زاکانی شهردار تهران نماینده ویژه رئیس جمهور در آسیب‌های اجتماعی شهر تهران شده است،اشاره کرد و گفت: ما منتظر ابلاغ کتبی دولت هستیم تا بعد از آن اقدامات خود را در حوزه پیشگیری و حل آسیب‌های اجتماعی انجام دهیم.

وی افزود: آسیب‌های اجتماعی تهران به بحران تبدیل شده بود و در چنین مواقعی باید شخص رئیس جمهور که بر همه نهادها، سازمان‌ها و دستگاه‌ها نظارت دارند پای کار بیایند و با مدیریتشان مشکلات و چالش‌ها را حل کنند و هنر شهرداری تهران این بود که محکم و با استدلال حساسیت آسیب‌های اجتماعی را به گونه‌ای بیان کرد که رئیس جمهور  بالای سر مسئله آمدند و با استفاده از اصل ۱۲۷ اختیاراتشان را در حوزه شهر تهران به نماینده تام الاختیارش که شهردار  تهران است، تفویض کردند.

احمدی صدر با بیان اینکه برای اولین بار است که این اتفاق در کشور می‌افتد، گفت: شهرداری به دنبال ریاست و رئیس بودن نیست و حالا که شخص رئیس جمهور پای کار آمده، امیدواریم بتوانیم هم افزایی بیشتری در حل مشکلات داشته باشیم.

وی با بیان اینکه در شهرداری تهران قرارگاه اجتماعی تشکیل شد که تا کنون بیش از ۳۴ جلسه برگزار شده، گفت: مصوبات و اتفاقات خوبی در این قرارگاه رخ داده است، به گونه‌ای که تنها شهرداری ۵۰۰۰ ظرفیت پذیرش معتادان ایجاد کرد و برای معتادان منع پذیرشی اتفاقات خوبی نیز رخ داد.

احمدی صدر با بیان اینکه قبلا قرارگاه خواهشی و تمنایی بود، ادامه داد: ما از دستگاه‌های دیگر خواهش می‌کردیم که اقداماتی را در زمینه بهبود آسیب‌های اجتماعی انجام دهند و از آنجایی که ما نهاد بالادستی آنها نبودیم و آنها هم تنها باید قانونا به نهاد بالادستی خود پاسخ می‌دادند ممکن بود با آن حساسیتی که مد نظر ما است کارها پیش نرود و پیگیری و هماهنگی کند بود. همچنین ممکن بود به آن خوبی که ما می‌خواهیم این هماهنگی‌ها انجام نشود؛ اما حالا که بالاترین مقام مسئول کشور پای کار آمده، هماهنگی در این حوزه در نهایت خود است و همه دستگاه‌ها موظف هستند که به رئیس جمهور که رئیس شورای اجتماعی کشور نیز هستند، گزارش دهند.

وی با تاکید بر اینکه ما در شهرداری ذیل شورای اجتماعی کشور فعالیت خواهیم کرد و گزارشمان را در حوزه حل آسیب‌های اجتماعی به رئیس شورا که رئیس  جمهور هستند، ارائه می‌کنیم، افزود: در گذشته شهرداری تهران ممکن بود بعضا چندین بار برای یک موضوع مکاتبه کند و از دستگاهی بخواهد که یک کاری را انجام دهد، اما از آنجایی که از نظر سلسله مراتب این نهادها و دستگاه‌ها از شهرداری دستور نمی‌گرفتند، گاهی به حساب رفاقت و مودت کار را انجام می‌دادند؛ اما حالا با حکم رئیس جمهور و پای کار آمدن شخص رئیس جمهوری، دستگاه‌ها موظف هستند که به نماینده ویژه رئیس جمهور پاسخ دهند.

احمدی صدر با بیان اینکه معتقدم که در این دو سال اخیر اتفاقاتی در حوزه ساماندهی آسیب‌های اجتماعی رخ داده است که در ۲۰ سال گذشته حداقل در شهر تهران بی‌نظیر بوده، گفت: مثلا در شهرداری تهران حتی یک ظرفیت پذیرش معتادان وجود نداشت، اما حالا ۵۰۰۰ ظرفیت جذب معتاد داریم و یا در مورد معتادان منع پذیرشی هیچ نهادی آنها را پذیرش نمی‌کرد و حالا اتفاقات خوبی در زمینه پذیرش آنها رخ داده است و امیدواریم با پای کار آمدن دولت این اتفاقات خوب سرعت گیرد.

وی تأکید کرد: یادمان باشد که باید در کنار ساماندهی آسیب‌های اجتماعی و جمع‌آوری معتادان متجاهر، برخورد با خرده و عمده فروشان مواد مخدر را در دستور کار قرار دهیم. چرا که ما معتادان متجاهر را از سطح شهر جمع‌آوری می‌کنیم، اما موادفروشان همچنان به کار خود مشغول هستند.

مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی با بیان اینکه ما برای اولین بار در موضوع ساماندهی آسیب‌های اجتماعی به بحث خانواده‌های این افراد نیز توجه کردیم، گفت: یادمان باشد که معتادان متجاهر نیز فرزندان ما هستند و باید برای آنها کاری انجام دهیم.

وی با اشاره به حکم رئیس جمهور برای شهردار تهران به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور در حل آسیب‌های اجتماعی، تأکید کرد: یکبار مسئله را در سطح کلان کشور مطرح کردیم و حساسیت به جایی رسید که رئیس جمهوری با اتکاء به اصل ۱۲۷ اختیارات خود را در ساماندهی آسیب‌های اجتماعی واگذار کرد.

محمدامین توکلی زاده معاون فرهنگی و اجتماعی شهردار هم  در این رابطه گفت: در خصوص آنچه که در کلانشهر تهران واقع می شود، پیش از این مقام معظم رهبری جلسات مفصلی را برای رفع آسیب های اجتماعی برگزار کردند.  رئیس‌جمهور وقت نیز در آن شرکت می کرد. به نوعی می توان گفت که در این جلسات مسئولان در بالاترین سطح حضور داشتند.

معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران با بیان اینکه در شش جلسه آسیب‌های اجتماعی بررسی شد و شخص رهبر انقلاب وارد شدند و رئیس جمهور وقت را ملزم کردند که موضوع را پیگیری کند، یادآور شد: به دنبال این تأکیدات و مسیر تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری، شورای اجتماعی در وزارت کشور شکل گرفت و رئیس جمهور جلسات را تشکیل داد. زمانی که آیت الله رئیسی به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد شخصاً پیگیری تأکیدات مقام معظم رهبری را در دستور کار خود قرار داد.

وی ادامه داد: رئیس جمهور از همان ابتدا به طور شفاهی به شهردار تهران اعلام کرده بود که امور را در تهران پیگیری کند و از طریق استانداری دنبال شد که قرارگاه اجتماعی توسط شهرداری شکل بگیرد. در دو سال اخیر سی جلسه قرارگاه با ریاست شهردار تهران و سیصد و هشتاد مصوبه برگزار شد.

توکلی زاده با اشاره به برگزاری این جلسات با هماهنگی دستگاه های مربوطه، خاطرنشان کرد: یکی از مواردی که در قرارگاه برای آن تصمیم گیری شد، بحث معتادان متجاهر بود؛ ساماندهی بیش از بیست هزار معتاد متجاهر نیاز به زیرساخت داشت و ما یازده هزار تخت ماده ۱۶ داشتیم و ۱۰ هزار کمبود تخت در تهران وجود داشت. تأمین این ۱۰ هزار تخت بین دستگاه ها توزیع و پنج هزار تخت به شهرداری سپرده شد که در همین راستا افراد دارای منع پذیرش نیز در دستور کار قرار گرفت.

وی افزود: سازمان خدمات اجتماعی موضوع را پیگیری کرد. معتادان به ویژه افراد دارای منع پذیرش، معلولان، بیماران زخم باز و افراد دارای کبر و صغر سنی که مسئولیت بیشتری نسبت به آنها داشتیم و سال‌های قبل تدبیری برای آنها اندیشیده نشده بود، ساماندهی شدند.

معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران با بیان اینکه بعد از این سی جلسه چهارده دستگاه به صورت مستقیم باید در کنار هم قرار می گرفتند تا با هم‌افزایی مصوبات قرارگاه را به نتیجه برسانند، تصریح کرد: کمیته کودکان کار، خانواده معتادان و چند کمیته تخصصی شکل گرفت تا پیگیر مصوبات قرارگاه باشد. در این مذاکرات و تلاش ها به نظر رسید با این سطح از اختیارات و در این جایگاه، شاید نتوان بیش از این خدمات فراگیرتری را به شهروندان تهرانی ارائه داد؛ به نوعی هماهنگ کردن دستگاه های متعدد بسیار دشوار بود.

وی تأکید کرد: با توجه به این شرایط، موضوع به رئیس جمهور اعلام و مقرر شد بر اساس قانون اساسی اختیارات به صورت مشخص در قرارگاه اجتماعی به آقای زاکانی تا زمانی که شهردار تهران است، سپرده شود. در نهایت رئیس جمهور اختیارات خود را در بخش آسیب‌های اجتماعی به شهردار تهران تفویض کرد تا با ایجاد هماهنگی بین دستگاه ها امور را جلو ببرد و بر اقدامات صورت گرفته، نظارت داشته و گزارشات را به صورت دوره ای به ریاست جمهوری ارائه دهد.

توکلی زاده با بیان اینکه بر اساس اصل ۱۲۷ هیات وزیران و رئیس جمهور می توانند بخشی از مسئولیت های خود را بر عهده نمایندگان ویژه بگذارند و از گذشته نیز سابقه داشته اما بسیار محدود بوده، گفت: با اعتمادی که رئیس جمهور به شهردار تهران دارد، این مسئولیت بر عهده شهردار گذاشته شد. روش شهرداری تهران به شکل قرارگاهی به ثمر رسید و مورد اعتماد رئیس جمهور قرار گرفت تا مسئولیت ها واگذار شود و شهردار تهران با دست بازتر و سهولت بیشتر مسئولیت ها را انجام دهد.

وی با تأکید بر اینکه این موضوع به معنای مداخله در وظایف سایر دستگاه ها نیست، یادآور شد: نهادها بر اساس شرح وظایف خود موظفند به موارد محوله عمل کنند و با واگذاری این اختیار، دست شهرداری بازتر خواهد بود تا بتوانیم موضوعات را راحت تر حل کند. هر زمانی نیاز باشد که تغییراتی در آیین نامه هایی که ممکن است دست و پاگیر باشند، لحاظ شود با پیگیری از کمیسیون های مربوطه پیگیری کنیم تا امور تسهیل شود.

معاون شهردار تهران همچنین تصریح کرد: در شرح وظایف معاونت اجتماعی طبق مصوبه شورا، این موارد جزء تکالیف ماست. شورای شهر با دغدغه ای که در راستای کاهش آسیب های اجتماعی دارد برنامه مفصلی تصویب و بودجه خوبی را مشخص کرده تا شهرداری به تکالیف خود عمل کند؛ با اختصاص این بودجه در کنار محول شدن اختیارات ریاست جمهوری به شهردار تهران می توان گفت که قرارگاه اجتماعی با انرژی و استحکام بیشتری فعالیت خود را انجام خواهد داد و شاهد یک تحول در حوزه آسیب های اجتماعی خواهیم بود و در مسیر از بین بردن آسیب ها پیش خواهیم رفت.

وی با اعلام اینکه نماینده ویژه ریاست جمهوری شغل محسوب نمی شود، گفت: بعضاً از لفظ «دستیار» نیز برای شهردار تهران استفاده شده اما آقای زاکانی «نماینده» ویژه رئیس جمهور است؛ همین حالا هم استانداران از رئیس جمهور اختیار دریافت می کنند تا برخی مسائل را پیگیری کنند و موانع برطرف شود. با انتخاب شهردار تهران به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور، مسیر بروکراتیک و نامه‌نگاری‌های طولانی از مسیر قرارگاه برطرف شده و ما یک تجربه جدید در حوزه مدیریت یکپارچه شهری خواهیم داشت.

 هیات وزیران به استناد اصل یکصد و بیست و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به منظور تقویت هماهنگی میان دستگاه‌های اجرایی ذیل قوه مجریه و همکاری نهادهای مردمی و سایر نهادهای مرتبط با مدیریت آسیب‌های اجتماعی (حاشیه نشینی مفاسد اخلاقی معتادان به ویژه معتادان متجاهر کودکان کار و خیابان متکدیان و خانواده های آنها) در شهر تهران علیرضا زاکانی را طی زمان تصدی شهرداری تهران به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور در امور مدیریت آسیب های اجتماعی در شهر تهران منصوب کرد.