به گزارش اکو ایران،ماجرای خروج ۳۰ اثر هنری از گنجینه موزه امام علی (ع) به تابستان امسال بازمی‌گردد. این آثار شامل آثار هنرمندانی مانند آیدین آغداشلو، نعمت لاله‌ای، صادق تبریزی و هانیبال الخاص بود که برای نمایش و فروش در نمایشگاه دائمی «Word Art Dubai» به امارات متحده عربی ارسال شدند. این اقدام واکنش‌هایی را در پی داشت، از تذکر در صحن شورای شهر تهران تا ورود نهادهای نظارتی و قضایی.

 به تازگی نرگس معدنی‌پور، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای  شهر تهران،اعلام کرده دو اثر از هانیبال الخاص در این نمایشگاه به فروش رفته و ۲۸ اثر دیگر به کشور بازگردانده شده است. وی تأکید کرد که خروج این آثار با مجوز هیئت امنای سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران و بر اساس اختیارات قانونی صورت گرفته است.

واکنش‌ها و ورود نهادهای نظارتی

این موضوع با حساسیت زیادی از سوی شورای شهر و افکار عمومی دنبال شد. ناصر امانی، عضو شورای شهر، در این رابطه اظهار کرد که ماجرای ارسال این تابلوها از طریق گزارش به شورا اطلاع داده شد و با ورود نهادهای نظارتی، حساسیت لازم در این خصوص ایجاد شد. وی با اشاره به تشکیل پرونده قضایی، گفت: «افرادی که در تحویل و خروج این تابلوها دست داشتند، احضار شده‌اند و تحقیقاتی انجام شده است. ما منتظر اعلام نتیجه از سوی مقام قضایی هستیم.»

امانی همچنین با بیان اینکه شهرداری آمار دقیقی از آثار هنری فاخر خود ندارد، به کمبود نظارت کافی اشاره کرد و گفت: «تلاش برای بازگشت تابلوهای به فروش رفته ممکن نیست، چرا که این آثار در ازای دلار به فروش رسیده‌اند.»

بازگشت آثار و تأیید اصالت

نرگس معدنی‌پور در بازدید از موزه امام علی (ع) صحت و سلامت آثار بازگشتی را تأیید کرد. وی گفت: «تمام ۲۸ اثر بازگردانده‌شده طبق لیستی که در اختیار داشتیم بررسی شد و هیچ‌گونه خللی در اصالت آن‌ها وجود ندارد. ما از سازمان فرهنگی و هنری خواسته‌ایم که این آثار به نمایش گذاشته شوند تا اعضای شورا و اصحاب رسانه بتوانند از آن‌ها بازدید کنند.»

اقدامات پیشگیرانه برای آینده

مهدی اقراریان، عضو کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران،هم به منظور جلوگیری از تکرار چنین وقایعی، طرحی را آماده کرده است که بر اساس آن شهرداری موظف خواهد شد پیش از هرگونه امانت، فروش یا هبه آثار فرهنگی، مصوبه شورا را اخذ کند. این طرح پس از بررسی‌های تخصصی در کمیسیون مربوطه، به زودی در صحن شورا مطرح خواهد شد.

چالش‌های پیش‌رو

مسئله ثبت و نگهداری آثار هنری نیز یکی از موضوعات مورد توجه شورا است. به گفته معدنی‌پور، از ۵۶۹۰ اثر موجود در موزه امام علی (ع)، تاکنون ۳۰۰ اثر در سامانه ملی جام ثبت شده‌اند و روند ثبت سایر آثار ادامه دارد. وی تأکید کرد که این آثار باید به عنوان سرمایه‌های ملی حفظ شوند و برای ترمیم و به‌روزرسانی آن‌ها بودجه لازم تخصیص یابد.

بازگشت ۲۸ اثر از ۳۰ اثر خارج‌شده از موزه امام علی (ع) و تأیید اصالت آن‌ها، پس از پیگیری ها و حساسیت های شورای شهر و ورود قوه قضاییه اتفاق خوبی است . با این حال، فروش دو اثر هنری بدون امکان بازگشت و عدم نظارت کافی بر اموال فرهنگی شهرداری، نشان‌دهنده خلأهایی است که نیازمند توجه جدی و اجرای طرح‌های پیشگیرانه است.به نظر می رسد  به سرانجام رسیدن طرح الزام اخذ مصوبه شورا برای جابه‌جایی آثار فرهنگی، می‌تواند  تکرار این گونه موارد را کاهش دهد.