به گزارش اکوایران،قرارداد ساخت خطوط ۸ و ۹ مترو تهران در تاریخ ۲ اسفندماه ۱۴۰۳ با شرکت‌های چینی به امضا رسید ،در این طرح، پیمانکاران چینی با همکاری شرکت‌های داخلی فعالیت خواهند کرد و تجهیز کارگاه‌های مربوطه نیز شروع شده است. یکی از ویژگی‌های این قرارداد، رویکرد جدید در تأمین مالی پروژه است. بر اساس مفاد توافق، در صورتی که فرآیند فاینانس به نتیجه نرسد، پیمانکار موظف است ۵ درصد از مبلغ کل قرارداد را سرمایه‌گذاری کند. این روش تأمین مالی به شکل مرحله‌ای ادامه خواهد داشت تا منابع لازم به پروژه تزریق شود.

اجرای این قرارداد به عنوان یک تجربه جدید در تأمین منابع مالی پروژه‌های زیرساختی مطرح شده و پیمانکاران نیز این مدل را پذیرفته‌اند. همچنین، روند اجرایی پروژه‌ها به‌صورت فازبندی انجام خواهد شد و پس از تکمیل هر مرحله، فاز بعدی آغاز می‌شود.

 بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده، احداث خط ۸ مترو در مدت ۶ سال و خط ۹ در بازه‌ای ۷ ساله پیش‌بینی شده است. در صورت تأمین به‌موقع منابع مالی، این پروژه‌ها طبق جدول زمان‌بندی اجرا خواهند شد؛ اما در غیر این صورت، امکان تأخیر در بهره‌برداری وجود دارد. ارزش کلی قراردادهای ساخت و تجهیز این دو خط ۴.۶ میلیارد یورو برآورد شده است. با بهره‌برداری از این خطوط، شبکه متروی تهران به شکلی یکپارچه‌تر توسعه خواهد یافت.

 خط ۸ مترو به‌عنوان یک مسیر ارتباطی داخلی، به طول ۴۰ کیلومتر و با ۳۵ ایستگاه از جنوب شرق تهران (منطقه ۱۵) آغاز شده و به‌صورت نعل اسبی تا شمال شرق پایتخت (منطقه ۴) امتداد می‌یابد. این خط ۱۳ منطقه شهری را پوشش داده و شامل ۹ ایستگاه تبادلی با سایر خطوط مترو است.

خط ۹ مترو با طول ۵۲ کیلومتر و ۳۸ ایستگاه، از محدوده دولت‌آباد (منطقه ۲۰) در جنوب شرق تهران شروع شده و با عبور از مسیرهای شمالی، غربی و جنوبی، به ایستگاه مترو چیتگر (منطقه ۲۲) می‌رسد. این خط دارای ۱۱ ایستگاه تبادلی و پوشش‌دهی ۱۰ منطقه شهری است. بهره‌برداری از این دو خط می‌تواند سالانه ۳۴۰ میلیون لیتر در مصرف سوخت صرفه‌جویی کند.