ردپای دلارهای آزاد شده کجاست؟
آزادسازی ۳.۵ میلیارد از منابع ارزی ایران خبری بود که در روزهای گذشته مورد توجه بیشتر رسانهها قرار گرفته است. حال روزنامه کیهان به نقل از منابع دولتی، خبر از آزادسازی تدریجی دلارهای بیشتر در آینده نزدیک داده است. اما این منابع روی شاخصهای اقتصادی چه ردپایی از خود به جا میگذارند؟
به گزارش اکوایران، روزنامه کیهان در گزارش امروز خود به موضوع آزادسازی ۳.۵ میلیارد دلار از داراییهای ایران در کمتر از صدوچند روز از شروع به کار دولت سیزدهم پرداخته و تداوم تدریجی گشایشهای ارزی، آنهم در شرایطی که هنوز مذاکرات برجام آغاز نشده و فناوری هستهای در حال توسعه و گسترش است را حاکی از افق روشنی می داند که اقتصاد ایران انتظار آن را میکشد.
چند روز پیش بود که علی نادری، مدیرعامل خبرگزاری ایرنا در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «کمتر از ۱۰۰ روز پس از آغاز دولت سیزدهم، اخیراً بیش از ۳/۵ میلیارد دلار از منابع مسدود ایران در یکی از کشورها در دسترس قرار گرفته و بخش قابلتوجهی از این منابع در حال ورود به چرخه تجاری کشور است و .»
بعد از آن مصطفی قمری وفا، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی نیز روز شنبه ۲۲ آبان اعلام کرد، بانک مرکزی حدود یک میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی اختصاص داده است. وی افزود: «روند تأمین ارز تجاری بهصورت روان در جریان است و بخشی از این یک میلیارد دلار تخصیص یافته به واردات کالاهای اساسی، از محل منابعی است که بهتازگی در دسترس بانک مرکزی قرار گرفته است.» روز گذشته هم سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه در خصوص آزادسازی منابع خارجی ایران گفت: «ما منابع متعددی در خارج از کشور داشتیم و در حال آزادسازی تدریجی آنها هستیم، همینکه کالاهای اساسی به کشور وارد میشود یعنی اینکه این منابع آزاد میشوند، من بیش از این نمیتوانم جزئیاتی را بگویم و در شرایط تحریمی اطلاعات ریز به کسی نمیدهیم، بانک مرکزی اگر صلاح بداند خودش میگوید.» حال یک منبع آگاه دولتی به کیهان گفت که از منابع مختلف گشایشهای دیگری در راه است که بهتدریج حاصل میشود.
اثر دلارهای آزاد شده بر بازار ارز
اما پرسش اصلی درباره این منابع این است که ایا این ۳.۵ میلیارد دلار با ۲ میلیارد دلاری که عبدالناصر همتی رییس سابق بانک مرکزی چندوقت پیش درباره تبدیل آن به ریال گفته بود، اشتراکی دارد؟! اگر پاسخ مثبت است و با توجه به اینکه منابع قبلی صرف واردات واکسن شده، و در منابع جدید هم یک میلیارد دلار صرف واردات کالاهای اساسی شده، عملا تمامی این منابع خرج شده است. اگر پاسخ منفی است ۲ اثر را باید از محل دلارهای آزاد شده بر شاخص های اقتصادی دید؛ نخست اینکه این مقدار منابع می تواند باعث انقباض جدی پایه پولی شود؛ چرا که بخش مهمی از آنها در مالکیت بانک مرکزی است و این بانک با فروش آنها می تواند ریال جمع کند. اثر دوم هم بر بازار ارز است؛ اگر ۲.۵ میلیارد دلار باقی مانده به قیمتی جز ۴۲۰۰ تومان به فروش رود، اثر قابل توجهی بر روند بازار ارز در پاییز خواهد گذاشت. در نتیجه حتی اگر سکوت مسوولان ادامه یابد، شاخص های اقتصادی تا یک ماه آینده مشخص خواهند کرد که دلارهای آزاد شده، منابع جدید بوده اند یا غالب آن برای واردات واکسن قبلا خرج شده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فرزین: در آینده ۶ نوع بانک داریم/ اساسنامه بانکها تغییرات اساسی میکند
-
هدیه لاکچری قطر برای ترامپ
-
غافلگیری در تلآویو، تشویش در تهران؛ سفر به جایی که حال ترامپ را خوب میکند
-
اولین واکنش ترامپ به دور چهارم مذاکرات با ایران
-
توضیحات بقائی از روند دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا
-
چشم تهران به مذاکرات ریاض؛ نقشه راهی که خلیج فارس به ترامپ دیکته میکند
-
کشورهای عربی خواهان نزدیکی ایران و آمریکا نیستند
-
اسامی 2 فرد ایرانی و شرکتی که توسط آمریکا تحریم شدند
-
راهنمای ساده درباره دعوای هند و پاکستان بر سر کشمیر