وزیر دارایی ژاپن، ساتسوکی کاتایاما، اعلام کرد دولت این کشور در واکنش به نوسانات بازار ارز، مطابق با چارچوب بیانیه مشترک آمریکا و ژاپن عمل می‌کند؛ اظهاراتی که هم‌زمان با افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال حمایت هماهنگ دو کشور از ین مطرح شده است.

به گزارش اکو ایران و به نقل از بلومبرگ، کاتایاما روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «میان ژاپن و آمریکا یک یادداشت تفاهم وجود دارد که سال گذشته مورد توافق قرار گرفت و ما بر اساس همان چارچوب عمل می‌کنیم.» او با اشاره به توافق ارزی امضاشده در ماه سپتامبر میان توکیو و واشنگتن افزود: «تحولات بازار را با دقت بالا و با حس فوریت دنبال می‌کنیم.»

به گزارش بلومبرگ، این اظهارات در شرایطی بیان می‌شود که بازارها نسبت به انجام «بررسی نرخ‌ها» از سوی مقامات ژاپنی و آمریکایی حساس شده‌اند؛ اقدامی که معمولاً به‌عنوان گام اولیه برای مداخله مستقیم در بازار ارز تلقی می‌شود. بررسی نرخ‌ها اغلب با هدف ارسال هشدار به سفته‌بازان و مهار نوسانات شدید انجام می‌شود، بدون آنکه الزاماً به ورود مستقیم دولت‌ها به بازار منجر شود.

بر اساس گفته معامله‌گران، در جریان معاملات روز جمعه در آمریکا، فدرال رزرو نیویورک با برخی مؤسسات مالی تماس گرفته و درباره سطح نرخ برابری ین پرس‌وجو کرده است. در همان روز، نرخ دلار/ین نوسانی بیش از سه و نیم ین را تجربه کرد. همچنین برخی تحلیلگران احتمال داده‌اند که بانک مرکزی ژاپن نیز در ساعات ابتدایی همان روز با فعالان بازار درباره قیمت دلار/ین تماس گرفته باشد.

احتمال اقدام هماهنگ میان آمریکا و ژاپن، به گفته تحلیلگران، می‌تواند به معنای به‌کارگیری قدرت بیشتری برای حمایت از ین باشد و ریسک زیان سنگین برای موقعیت‌های سفته‌بازانه را افزایش دهد. با این حال، وزیر دارایی ژاپن از اظهار نظر درباره احتمال اقدام مشترک با آمریکا خودداری کرد.

Picture1

در آغاز هفته جاری، همین فضای احتیاطی باعث تقویت ین شد. این ارز روز دوشنبه بیش از ۱ درصد رشد کرد و تا حوالی ساعت ۱:۲۰ بعدازظهر به وقت توکیو، در محدوده ۱۵۳٫۹۷ در برابر دلار معامله شد؛ حرکتی که نشان‌دهنده افزایش حساسیت بازار نسبت به ریسک مداخله دولت ژاپن است.

بلومبرگ یادآوری می‌کند که در بیانیه مشترک ماه سپتامبر، مقامات مالی آمریکا و ژاپن بر تعهد خود به تعیین نرخ ارز توسط سازوکار بازار تأکید کرده‌اند، اما در عین حال اعلام داشته‌اند که مداخله در شرایط خاص، از جمله در مواجهه با نوسانات شدید یا حرکات بی‌نظم بازار ارز، همچنان امکان‌پذیر است.

روز جمعه نیز ین پس از نوسانات شدید و در پی نشست خبری کازوئو اوئدا، رئیس بانک مرکزی ژاپن، در معاملات نیویورک تقویت شد. بانک مرکزی ژاپن در آن روز نرخ بهره را بدون تغییر نگه داشت و نبود سیگنال شفاف درباره زمان‌بندی افزایش نرخ بهره، در ابتدا فشار بیشتری بر ین وارد کرده بود.

بر اساس گزارش بلومبرگ، مقامات ژاپنی در سال ۲۰۲۴ طی چهار نوبت و در زمانی که نرخ دلار/ین از سطح ۱۶۰ عبور کرده بود، در مجموع حدود ۱۰۰ میلیارد دلار برای مداخله و خرید ین هزینه کردند. این سطح اکنون به‌عنوان یک خط قرمز نانوشته در ذهن فعالان بازار تثبیت شده و بسیاری معتقدند در صورت نزدیک شدن دوباره نرخ به این محدوده، وزارت دارایی ژاپن ممکن است بار دیگر وارد عمل شود.