اکوایران: بررسی‌ها نشان می‌دهد که بیشترین فشار افزایش قیمت‌ها در فروردین امسال به فقیرترین اقشار وارد آمده است. در مقابل گروه‌های برخوردارتر فشار تورمی کمتری را متحمل شده‌اند.

مرکز آمار در جدیدترین اعلام خود، داده‌های تورم فروردین سال جاری را محاسبه کرده است. براین اساس تورم ماهانه برابر با 5 درصد، تورم نقطه به نقطه 73.5 درصد و تورم سالانه معادل 53.7 درصد برآورد شده‌اند. در این بین تورم نقطه به نقطه و سالانه به رکوردی تاریخی رسیده‌اند. رشد نقدینگی به صورت مستمر در سطوحی بالا موجب افزایش پایدار شاخص قیمت‌ها شده و جنگ 40روزه آمریکا و اسرائیل با ایران و اصلاحات ارزی دولت نیز به افزایش بیشتر تورم منتهی شده است.

تمام مردم و تمام گروه‌های جامعه تورم بالا را متحمل می‌شوند، با این‌حال برخی اقشار تورم بیشتر و برخی تورم کمتری را تجربه می‌کنند. این گزارش بررسی می‌کند که در فروردین امسال کدام دهک بالاترین و کدام دهک پایین‌ترین تورم را متحمل شده‌ است. همچنین علت امر نیز در نهایت بررسی خواهد شد.

050210

جزئیات تورم دهک‌ها در فروردین امسال

داده‌های مرکز آمار از تورم فروردین سال جاری حاکی از آن است که بالاترین تورم در این بازه زمانی به دهک سوم که یکی از فقیرترین خانوارهای جامعه محسوب می‌شود وارد آمده است. تورم ماهانه‌ای که این دهک در فروردین تجربه کرده 5.37 درصد بوده است. بعد از دهک سوم نیز دهک‌های دوم و چهارم قرار گرفته‌‌اند که به ترتیب تورمی معادل 5.32 درصد و 5.31 درصد را تجربه کرده‌اند. پایین‌ترین تورم نیز در میان دهک‌های هزینه‌ای در اولین ماه سال 1405 به دهک دهم که از برخوردارترین خانوارها تشکیل شده تعلق یافته است. تورم این دهک معادل 4.75 درصد ثبت شده است. تورم دهک‌های نهم و هشتم نیز 5.02 درصد و 5.08 درصد برآورد شده است.

اما سوال اینجاست که در فروردین امسال  چرا فقیرترین اقشار تورم بالاتری را در مقایسه با گروه‌های برخوردارتر تجربه کرده‌اند؟

050210

آنچه از اعداد و ارقام به‌نظر می‌رسد این است که در فروردین 1405 تورم خوراکی‌ها از تورم اقلام غیرخوراکی و خدمات پیشی گرفته و چون گروه‌های فقیرتر و دهک‌های پایین‌تر اهمیت بیشتری در سبد مصرفی خود به خوراکی‌ها می‌دهند تورم بالاتری را در فروردین امسال متحمل شده‌اند. به بیان دقیق‌تر در سه دهک اول که فقیرترین‌ها را شامل می‌شوند، تورم ماهانه خوراکی‌ها برای یک دهک 5.8 درصد و برای دو دهک دیگر 5.7 درصد بوده است. اما همین شاخص برای دهک دهم و نهم 5.6 درصد محاسبه شده است. تورم غیرخوراکی‌ها و خدمات نیز در فروردین‌ماه سال جاری برای تمام دهک‌ها کمتر از تورم خوراکی‌ها بوده است. بنابراین طبیعی است که در زمان افزایش تورم ناشی از رشد نقدینگی یا شوک حذف ارز 28 هزار و 500 تومانی که به افزایش نااطمینانی می‌انجامد عمده تقاضای خانوارها به سمت اقلام خوراکی و معیشتی برود. اگر به این موارد جنگ اخیر آمریکا و اسرائیل با ایران را اضافه کنیم، قاعدتا می‌توان انتظار داشت که تقاضای خانوارها بیشتر به سمت اقلام خوراکی تغییر جهت دهد.