افت دلار و قیمت طلا و سکه در سایه ابهام مذاکرات ایران و آمریکا، در حالی رقم خورد که حباب منفی طلای آب‌شده و حباب مثبت سکه امامی از تفاوت رفتار این دو بازار حکایت دارد.

بازار طلا و ارز امروز تحت تأثیر اخبار و تحولات سیاسی مرتبط با ایران و آمریکا قرار گرفت. تحولاتی که ابهام درباره آینده مذاکرات و وضعیت تنش‌های منطقه‌ای را افزایش داده و می‌تواند بر انتظارات معامله‌گران اثر بگذارد. در این میان، اخبار ضدونقیض درباره روند گفت‌وگوها و چشم‌انداز کاهش تنش‌ها در کنار نگرانی‌ها درباره تحولات منطقه از مهم‌ترین عواملی هستند که فضای بازار ارز و طلا را تا حدی تحت تأثیر قرار دادند.

قیمت دلار آزاد امروز به ۲۶۱ هزار و ۴۰۰ تومان رسید و نسبت به روز گذشته 1400 تومان کاهش را ثبت کرد. این در حالی است که نرخ دلار در مرکز مبادله صعودی شد یعنی با افزایش ۵۴۵ تومانی به ۱۸۲ هزار و ۱۸۶ تومان رسید. در نتیجه، شکاف میان نرخ آزاد و نرخ رسمی کاهش یافت.

26

تتر نیز با کاهش ۹۵۰ تومانی نسبت به روز گذشته به ۲۶۱ هزار و ۱۵۰ تومان رسید.

یورو با افت ۳ هزار تومانی به ۲۹۲ هزار تومان کاهش یافت.

درهم نیز با افت 1400 تومانی نسبت به روز گذشته به ۷۱ هزار تومان رسید.

در سوی دیگر، قطر از نگهداری ۶ میلیارد دلار از منابع مالی ایران به‌عنوان یکی از اهرم‌های مذاکرات خبر داد. بازار طلا و ارز همچنان میان نگرانی از تشدید تنش‌ها و امید به پیشرفت مذاکرات در نوسان است؛ دو عاملی که می‌توانند انتظارات معامله‌گران را در جهت‌های متفاوتی تغییر دهند. در چنین شرایطی، رفتار دلار، طلا و سکه به ارزیابی معامله‌گران از احتمال تشدید درگیری‌ها یا بازگشت مذاکرات به مسیر توافق وابسته خواهد بود.

کاهش نرخ دلار، قیمت طلای ۱۸ عیار را به کانال ۲۵ میلیون تومان عقب راند. هر گرم طلای ۱۸ عیار با افت ۳۳۷ هزار تومانی به ۲۵ میلیون و ۸۵۷ هزار تومان کاهش یافت. هر مثقال طلای آب‌شده با کاهش ۱ میلیون و ۴۶۰ هزار تومانی به ۱۱۲ میلیون و ۱۰ هزار تومان رسید. حباب طلای آب‌شده منفی است و قیمت آن حدود 1 میلیون و ۷۰۰ هزار تومان پایین‌تر از ارزش ذاتی قرار دارد.

260

 با این حال، رفتار سکه امامی متفاوت بود و تداوم حباب مثبت آن نشان داد که قیمت سکه همچنان بالاتر از ارزش ذاتی خود معامله می‌شود؛ موضوعی که می‌تواند از باقی ماندن بخشی از تقاضای احتیاطی و سفته‌بازانه در این بازار حکایت داشته باشد.

قیمت سکه امامی با کاهش ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی به ۲۶۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید. سکه امامی با حباب مثبت ۲.۹ درصدی معامله می‌شود به این معنا که قیمت بازاری آن حدود ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بالاتر از ارزش ذاتی سکه است.

 نیم‌سکه نیز با افت ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی به ۱۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید.

ربع‌سکه با کاهش ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی به ۷۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید.

سکه گرمی نیز با افت 1 میلیون تومانی به ۳۷ میلیون تومان کاهش یافت.

حباب مثبت سکه در برابر حباب منفی آب‌شده/ دوگانگی بازار طلا

بررسی روند حباب سکه امامی و طلای آب‌شده در مهر ۱۴۰۵ نشان می‌دهد که در مقاطعی از ماه، هم‌زمان با رشد نرخ دلار، حباب سکه نیز افزایش یافته است. برای مثال در ۶ مهر با رشد ۳.۶ درصدی دلار، حباب سکه امامی به حدود ۲.۹ درصد رسید. این روند در ۱۱ مهر نیز تکرار شد؛ روزی که دلار ۵.۴ درصد رشد کرد و حباب سکه به حدود ۳ درصد رسید. در همین بازه، حباب طلای آب‌شده همچنان منفی بود و نشان می‌داد قیمت این دارایی پایین‌تر از ارزش ذاتی آن معامله می‌شود.

1

با این حال، رابطه میان رشد دلار و افزایش حباب سکه در تمام روزها یکسان نبود. در ۱۲ مهر، با وجود توقف رشد دلار، حباب سکه به ۳.۷ درصد رسید و در ۱۵ مهر نیز با وجود افت ۱.۷ درصدی دلار، حباب سکه به حدود ۵ درصد افزایش یافت؛ بالاترین سطح ثبت‌شده در این دوره.

 در ۲۲ مهر نیز رشد ۲.۷ درصدی دلار با بازگشت حباب سکه به محدوده ۵ درصد همراه شد.در این دو مقطع، حباب طلای آب‌شده به صفر نزدیک شد. اتفاقی که می‌تواند از تغییر شرایط قیمت‌گذاری و تقاضا در بازار طلا حکایت داشته باشد.

در روزهای پایانی دوره بررسی، با وجود کاهش دلار، حباب سکه همچنان مثبت باقی ماند. هرچند از اوج ۵ درصدی در ۲۲ مهر به حدود ۲.۹ درصد در ۲۶ مهر رسید. در مقابل، حباب طلای آب‌شده دوباره منفی شد و در پایان دوره به منفی ۱.۵ درصد رسید. بنابراین رشد دلار در برخی مقاطع با افزایش حباب سکه همراه بوده اما این رابطه خطی و همیشگی نیست. تداوم حباب مثبت سکه در روزهای افت دلار نیز نشان می‌دهد که برای توضیح قیمت سکه، علاوه بر نرخ ارز، باید عواملی مانند انتظارات معامله‌گران، قیمت اونس جهانی طلا و تفاوت عرضه و تقاضا در بازار سکه را هم در نظر گرفت.