نتیجه بیست و سومین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در 20 آبان امسال منتشر شد و اعداد و ارقام خبر از کاهش خرید این اوراق در حدود 20 درصد نسبت به حراج گذشته می‌دهد.

دل‌افروز صادقی - به گزارش بانک مرکزی در بیست و سومین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی برگزار شده حدود 30.2 هزار میلیارد تومان اوراق منتشر شده است که تنها 35 درصد از اوراق عرضه شده (10.6 هزار میلیارد تومان) مورد تقاضا و به فروش رفتند.

 نماد‌های عرضه شده شامل اراد 243، اراد 244، اراد 245، اراد 246 و اراد 247 بودند که در میان آن‌ها مبلغ عرضه اراد 246 با 10هزار میلیارد تومان بیشترین و اراد 243 با اختلاف کمترین و برابر 1.6 هزار میلیارد تومان بوده است. در میان خریداران تنها یک بانک حضور داشته است؛ این بانک تنها سفارش خود را برای اراد 243 و در حدود 1.4 هزار میلیارد تومان ثبت کرده که تمام آن توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی پذیرفته شده است. نرخ بازده تا سررسید نیز برای سه مورد از اوراق ذکر شده 28.71 درصد و برای اراد 245 و اراد 246 با تفاوت یک دهم درصدی برابر با 28.70 درصد اعلام شد.

 نگاه به آمار نشان می‌دهد که استقبالی از اوراق اراد 244 و 247 در حراج امسال صورت نگرفته و ارزش کل فروش این اوراق صفر گزارش شده است. در مقابل، شرکت‌های بورسی و نهادهای مالی توجه قابل توجه‌ای به اراد 246 نشان دادند و تنها خریداران این اوراق به ارزش 7.41 هزار میلیارد تومان بودند.

040825

حراج اوراق مالی اسلامی چیست؟

به گزارش اکوایران، حراج اوراق مالی اسلامی سازوکاری است که برای تأمین مالی دولت و فروش اوراق بدهی دولتی به بانک‌ها و سایر نهادهای مالی طراحی شده است. در این سازوکار، وزارت امور اقتصادی و دارایی ناشر اوراق است و بانک مرکزی تنها نقش عامل فروش و برگزارکننده حراج را ایفا می‌کند. هدف از برگزاری حراج، جایگزینی تأمین مالی غیرتورمی از مسیر فروش اوراق، به‌جای استقراض مستقیم دولت از بانک مرکزی یا شبکه بانکی است. از آنجا که خریداران عمده این اوراق بانک‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و نهادهای مالی‌اند، حراج به‌عنوان یک فرآیند رقابتی اجازه می‌دهد نرخ بازده اوراق بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود و دولت بتواند با حداقل هزینه، منابع مالی خود را در بازار بدهی جذب کند.

در این فرآیند، بانک‌ها و نهادهای مالی سفارش‌های خود را شامل مقدار خرید و نرخ بازده پیشنهادی برای انواع اوراق اعلام می‌کنند. وزارت اقتصاد به عنوان ناشر پس از بررسی تقاضاها، تصمیم می‌گیرد چه مقدار اوراق را در چه نرخ‌هایی بپذیرد. بانک مرکزی صرفاً فهرست سفارش‌ها را تجمیع و نتیجه را اعلام می‌کند، اما تصمیم نهایی درباره پذیرش یا عدم پذیرش نرخ‌ها با وزارت اقتصاد است. این حراج‌ها کمک می‌کنند که نرخ بدهی دولت به‌صورت شفاف و رقابتی کشف شود و منابع مالی دولت از مسیر اوراق تأمین گردد.