به گزارش خبرنگار اکوایران؛ توثیق سهام یکی از درخواست هایی بود که نظام مالی و بانک و همچنین مسئولان اقتصادی از سازمان بورس و اوراق بهادار داشتند و از این عملیات اجرایی این طرح از ماه ها پیش در دولت سیزدهم آغاز شد و امروز در مراسمی با حضور مسئولان مختلف از وزارت اقتصاد و بانک مرکزی و قوه قضاییه و سازمان بورس رونمایی شد.

عملکرد این سیستم به این شکل است که اگر سهامداری (حقیقی یا حقوقی) قصد وثیقه‌گذاری نزد شخص دیگری را داشته باشد، می‌تواند طی مراحلی و تحت نظارت شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، سهام خود را به عنوان وجه الضمان نزد شخص دیگری (حقیقی یا حقوقی) توثیق کند.

سامانه توثیق الکترونیک هوشمند ستاره

مجید عشقی، رئیس سازمان بورس در این مراسم اظهار کرد: گاهی اوقات اشخاص حقیقی و حقوقی برای جبران کسری مالی، ناچار به فروش سهام خود می‌شدند، اما امروز با رونمایی از سامانه ستاره می‌توانند با وثیقه‌‎توثیق سهام‌شان ضمن جبران کسری بودجه، از سود سالیانه سهام خود همچنان بهره ببرند.

وی ادامه داد: امکان دسترسی به سامانه وثیقه‌گذاری هوشمند برای قوه قضاییه نیز فراهم شده تا افراد در مواقع ضروری به دنبال تهیه سند ملکی نباشند. با فراهم شدن این امکان، اقداماتی که معمولا زمان زیادی را به خود اختصاص می‌دهد، در کسری از ثانیه انجام خواهد شد.

بر همین اساس؛ در گام‌های بعدی پذیرش سایر دارائی‌ها نظیر سکه، اندوخته بیمه‌عمر، گواهی کسر از حقوق و ... برای انجام اموری که نیاز به وثیقه‌گذاری وجود دارد، به این سامانه اضافه خواهد شد.

استقبال دستگاه قضا از سامانه ستاره

به گزارش خبرنگار اکوایران؛ محمدجعفر منتظری با حضور در مراسم رونمایی از سامانه ستاره افزود: گاهی وثیقه گذاری چند روز زمان می‌برد، اما امروز با افتتاح سامانه ستاره در کسری از ثانیه وثیقه‌گذاری صورت می‌گیرد و این آغاز خوب باعث می شود افراد کمتری به دلیل مشکلات کسری بودجه و مسائل پیرامون آن مورد پیگرد قضایی قرار بگیرند.

سامانه توثیق الکترونیک هوشمند ستاره

وی ادامه داد: درخواستی که از سازمان بورس و اوراق بهادار داریم این است که این سامانه را به قوه قضاییه متصل کند تا رصد و دسترسی به اطلاعات متقاضیان توثیق سرمایه و سهام فراهم شود. ضمن اینکه قوه قضاییه در راستای توسعه این سامانه از هیچ همکاری ای کوتاهی نخواهد کرد.

بر همین اساس؛ اگر سهامداری چه حقیقی و چه حقوقی قصد وثیقه‌گذاری نزد شخص دیگری را داشته باشد، می‌تواند طی مراحلی و تحت نظارت شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، سهام خود را به‌عنوان وجه‌الضمان نزد شخص دیگری که می تواند حقیقی یا حقوقی باید، توثیق کند.

این موضوع درباره دریافت وام از بانک های عامل (ملی، رسالت، مهر ایران) هم امکان‌پذیر است و سهامداران با توجه به مراحل تعریف شده در این بانک ها هم می توانند با توثیق از دریافت تسهیلات بهره ببرند.

براساس اعلام عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در مراسم رونمایی از فاز اول سامانه توثیق الکترونیک هوشمند ستاره از امروز به صورت رسمی امکان استفاده از اوراق سهام به عنوان وثیقه وام در بستر سیستم بانکی فراهم خواهد شد.

علاوه بر دادستان کل کشور؛ در مراسم رونمایی از سامانه وثیقه‌گذاری الکترونیک وزیر امور اقتصادی و دارایی، معاون راهبردی قوه قضائیه و رؤسای بانک‌های عامل و جمعی از فعالان بازار سرمایه نیز حضور داشتند.

 

افزایش توثیق به کل شبکه بانکی در ماه های آینده
به گزارش خبرنگار اکوایران، احسان خاندوزی در این مراسم ضمن تقدیر از عملکرد و پیگیری سازمان بورس و اوراق بهادار در رونمایی از سامانه ستاره و برداشتن نخستین گام برای راه اندازی سیستم توثیق سهام اظهار کرد: هر چند که در حال حاضر تنها سه بانک توانایی ارائه تسهیلات از طریق توثیق سهام را دارند، اما در ماه های آینده کل شبکه بانکی کشور از طریق این سامانه می توانند خدمات پرداخت تسهیلات را به مردم ارائه دهند.

سامانه توثیق الکترونیک هوشمند ستاره احسان خاندوزی

وی ادامه داد: سیم کارت، طلا، خودرو و دیگر دارایی ها در آینده نزدیک می توانند با اضافه شدن به این سامانه اعتبار شخص را برای وثیقه گذاری و همچنین اعتبار سنجی بالا ببرند تا به شکل واقعی از کار مردم گره کشایی صورت بگیرد.

ملی، رسالت و مهر ایران؛ بانک هایی هستند که در سامانه توثیق سهام حضور دارند و متقاضیان حقیقی و حقوقی می توانند برای دریافت تسهیلات از این طریق اقدام کنند.

براین اساس، تنها شرط این است که فرد در سامانه سجام ثبت نام و احراز هویت شده باشد. در واقع فرایندی که شرکت سپرده‌گذاری مرکزی درنظر گرفته این است که سهامدار به اپلیکیشن‌های بانکی یا شعب بانکی مراجعه و درخواست توثیق سهام خود را ارائه ‌دهد. پس از این فرد از طریق سامانه سجام احراز هویت می شود.

متقاضیان پس از طی این فرایند، شرکت سپرده‌گذاری مرکزی دارایی قابل وثیقه متقاضی را به بانک اعلام می‌کند و بانک هم در اپلیکیشن به سهامدار نشان می‌دهد. پس از آن سهامدار می‌تواند نمادهایی که قصد توثیق آن‌ها را دارد انتخاب و تایید کند.

در واقع شرکت سپرده‌گذاری درخواستی که از سمت بانک آمده را به سهامدار نمایش می‌دهد و پس از احراز هویت دوباره درخواست متقاضی ثبت شده و فرایند توثیق بعد از اعمال معاملات صورت می‌گیرد. اگر این فرایند موفقیت آمیز باشد؛ بانک تسهیلات را پرداخت خواهد کرد.

در مراسم رونمایی از سامانه ستاره علاوه بر وزیر اقتصاد و دارایی، دادستان کل کشور، معاون راهبردی قوه قضائیه و رؤسای بانک‌های عامل و جمعی از فعالان بازار سرمایه نیز حضور داشتند.