به گزارش اکوایران؛ با توجه به اهمیت تاثیر افزایش بهای برق و گاز روی صنایع معاونت کسب و کار اتاق تهران در گزارش به اهم مشکلات بنگاههای تولیدی ناشی از افزایش نرخ بهای برق و گاز پرداخته است.  در این گزارش که 500 فعال اقتصادی در حوزه تولید شرکت داشته اند براین نکته تاکید شده که از مجموع 500 بنگاهی که در این طرح شرکت کرده اند. 

براساس این گزارش که از بنگاههای مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی به دست آمده مشخص شده که 45 درصد از بنگاه‌های مورد بررسی در این تحقیق، روش جایگزین برای تامین برق در اختیار ندارند.

همچنین، بخش عمده‌ای از پرسش‌شوندگان اعلام کرده‌اند که در صورت قطعی یا سهمیه‌بندی برق، به محصولات تولیدی و مواد اولیه آنان آسیب وارد آمده و دستگاه‌ها و تجهیزات این واحدها دچار خسارت خواهد شد. بر این اساس، بیشتر صاحبان واحدهای تولیدی در این پژوهش، دریافت تسهیلات مالی و معافیت‌های تشویقی برای تامین روش جایگزین تولید برق در واحد خود را راهکار اصلی در شرایط قطعی یا سهمیه‌بندی برق اعلام کرده‌اند.

مشکلات اصلی بنگاههای تولیدی

براساس این گزارش تعداد 226 بنگاه عمده مشکل ایجاد شده ناشی از افزایش نرخ بهای برق و گاز را افزایش هزینه تمام شده تولیدات اعلام کرده اند. از سوی دیگر 132 بنگاه نیز کاهش نقدینگی و مشکل تامین مالی را به عنوان چالش بنگاه تولیدی یاد کردند. اما سومین چالش از سوی بنگاههای تولیدی به کاهش توان رقابت با محصولات وارداتی به علت افزایش قیمت مربوط می شد که 95 بنگاه به این مشکل اشاره کرده اند. از سوی دیگر 47 بنگاه تولیدی نیز نداشتن ماشین آلات و تجهیزات جدید و بهینه از نظر مصرف برق و گاز را به عنوان چالش یاد کرده اند.

از سوی دیگر بر اساس این ارزیابی مشکل افزایش هزینه تمام شده تولیدات در میان تولیدکنندگانی که صرفا فروش داخلی دارند (برنامه صادراتی مشخصی نداشته اند) نمود بیشتری داشته است.

اما میزان تأثیر افزایش قیمت بهای برق و گاز در از دست رفتن بازارهای بین المللی چه میزان است؟ با توجه به داده های دریافتی از 500 بنگاهی که در این طرح شرکت کرده اند، بطور کلی میزان تأثیر افزایش قیمت بهای برق و گاز در درخصوص از دست رفتن بازارهای بین المللی کم ارزیابی شده است.

22

میزان تأثیر قیمت برق و گاز در قیمت تمام شده تولیدات

مطابق داده های دریافتی میزان تاثیر قیمت برق و گاز مصرفی در قیمت تمام شده تولیدات، بین 5 تا 10 درصد است. براساس این گزارش 172 بنگاه اعلام کرده اند که قیمت برق و گاز در قیمت تمام شده تولیدات آنها کمتر از 5 درصد است. از سوی دیگر 135 بنگاه نیز اعلام کرده اند که بین 5 تا 10 درصد از این افزایش تاثیر می گیرد. اما این اثرگذاری برای 87 بنگاه تولیدی بین 10 تا 20 درصد بوده است. همچنین 106 بنگاه نیز اعلام کرده اند که بیش از 20 درصد از این افزایش تاثیر خواهند گرفت.

33

پیشنهادات

اما چه کنیم تا از میزان خسارت بنگاههای تولیدی با تغییر قیمت برق و گاز کاهش یابد. در این خصوص 3 پیشنهاد مطرح شده که شامل موارد زیر می شود:

1- بررسی طرح تعیین نرخ افزایش/کاهش بهای برق و گاز بر مبنای نوع صنعت و میزان مصرف بنگاه های تولیدی

2- امکان سنجی احداث نیروگاه برق در نزدیکی شهرک های تولیدی و صنعتی به منظور تأمین برق بنگاه های تولیدی

3- بررسی امکان ارائه تسهیلات، به منظور بروز کردن تجهیزات تولید در جهت کاهش مصرف برق