تنزل شاخص محیط کسب و کار در بهار 1401
اکوایران: بررسی نتایج پایش ملی محیط کسبوکار در فصل بهار امسال نشان میدهد که این شاخص نسبت به فصل زمستان 0.24 واحد افت کرد و با این شرایط وضعیت این شاخص بهمراتب نامساعدتر شده است.
به گزارش اکوایران؛ ارزیابی ها نشان دهنده آن است که رقم شاخص ملی در این فصل 6.07 (نمره بدترین ارزیابی ۱۰ است) محاسبه شده که بهمراتب وضعیت این شاخص در ارزیابی فصل قبل از آن (زمستان ۱۴۰۰ با میانگین 5.83) نامساعدتر بوده است.
براساس گزارش فعالان اقتصادی مشارکت کننده در این پایش به ترتیب سه مؤلفه «غیرقابل پیشبینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «بیثباتی سیاستها، قوانین و مقررات و رویههای اجرایی ناظر بر کسبوکار» و «دشواری تأمین مالی از بانکها» نامناسبترین مؤلفههای محیط کسبوکار کشور نسبت به سایر مؤلفهها بوده اند.
فعالان اقتصادی بهطور متوسط، میزان تأثیر کرونا بر شاخص کسبوکار را در این مدت 5.11 ارزیابی کردهاند. همچنین شاخص کل کشور، شاخص استانی و سایر شاخصها نیز در این فصل با در نظر گرفتن این عامل محاسبه و گزارش شده است. بر اساس یافتههای این طرح، میانگین ظرفیت تولیدی (واقعی) بنگاههای اقتصادی شرکتکننده در فصل بهار ۱۴۰۱ معادل 39.51 درصد بوده است.
براساس ارزیابی های صورت گرفته از سال 98 و با شیوع ویروس کرونا این عامل یکی از معیارهای محاسبه کسب و کار در نظر گرفته شده است. در این شرایط بررسیهای مرکز پژوهشهای اتاق ایران نشان میدهد در بین رشته فعالیتهای اقتصادی برحسب طبقهبندی استاندارد ISIC.rev4 در فصل بهار ۱۴۰۱، فعالیتهای «املاک و مستغلات (۸,۲۴)»، «سایر فعالیتهای خدماتی (۸.۰۲)» و «اداری و خدمات پشتیبانی (۷.۲۲)» بیشترین آسیب را از شیوع ویروس کرونا متحمل شده و در مقابل رشته فعالیتهای «مالی و بیمه (۳.۵۱)»، «استخراج معدن (۳.۶۲)» و «آبرسانی، مدیریت پسماند، فاضلاب و فعالیتهای تصفیه (۴.۳۲)» کمترین آسیب را از شیوع ویروس کرونا نسبت به سایر فعالیتها متحمل شدهاند.
همچنین در فصل بهار ۱۴۰۱، میزان آسیب وارده بر کسبوکارها از شیوع ویروس کرونا در استانهای اردبیل (۷,۵۸)، خراسان شمالی (۷)، بوشهر (۶.۵۹)، بیشترین مقدار و در استانهای اصفهان (۲.۰۶)، آذربایجان غربی (۲.۱۳) و سمنان (۳.۳۴) کمترین مقدار نسبت به سایر استانها توسط فعالان اقتصادی ارزیابی شدهاند.
شاخص کسبوکار در استانها
اما وضعیت استان ها در شاخص محیط کسب و کار در مدت زمان مورد بررسی چگونه بوده است؟ ارزیابی ها نشان دهنده آن است که در بهار سال جاری استانهای «قم»، «کرمان» و «بوشهر» به ترتیب دارای بدترین وضعیت محیط کسبوکار و استانهای «آذربایجان غربی»، «مرکزی» و «آذربایجان شرقی» به ترتیب دارای بهترین وضعیت محیط کسبوکار نسبت به سایر استانها ارزیابی شدهاند.
محیط کسبوکار در بخشهای سهگانه اقتصاد
نتایج ارزیابی محیط کسب و کار در فصل بهار نشان دهنده آن است که در بخش های سه گانه اقتصاد، وضعیت محیط کسبوکار در بخش خدمات (6.12) در مقایسه با بخشهای کشاورزی (5.94) و صنعت (5.91) نامناسبتر ارزیابی شده است.
از سوی دیگر در بین رشته فعالیتهای اقتصادی برحسب طبقهبندی استاندارد ISIC.rev4 رشته فعالیتهای «سایر فعالیتهای خدماتی»، «املاک و مستغلات» و «آبرسانی، مدیریت پسماند، فاضلاب و فعالیتهای تصفیه» دارای بدترین وضعیت محیط کسبوکار و رشته فعالیتهای «مالی و بیمه»، «اطلاعات و ارتباطات» و «سلامت انسان و مددکاری اجتماعی» بهترین وضعیت محیط کسبوکار را در مقایسه با سایر رشته فعالیتهای اقتصادی در کشور داشتهاند.
وضعیت بنگاهها از منظر شاخص کسبوکار
ارزیابی های صورت گرفته در خصوص وضعیت بنگاهها از منظر شاخص کسب و کار نشان دهنده آن است که وضعیت محیط کسبوکار کشور برحسب تعداد کارکنان شاغل در بنگاهها بر اساس نتایج به دست آمده بهصورت بنگاههای کمتر از ۵ نفر کارکن (۶,۱۸) دارای بدترین وضعیت و بنگاههای بیشتر از ۲۰۰ نفر کارکن (۵.۸۶) دارای بهترین وضعیت محیط کسبوکار نسبت به سایر بنگاهها ارزیابی شده است.
اما براساس ارزیابی ها وضعیت کارگاههای اقتصادی نیز نشان می دهد که وضعیت محیط کسبوکار کشور برحسب سال تأسیس بنگاه اقتصادی نشان میدهد کارگاههای ۱۱ تا ۱۵ سال با شاخص ۶,۱۳ بدترین وضعیت و کارگاههای کمتر از ۲ سال، با شاخص ۵.۳۷ دارای بهترین وضعیت بودهاند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق