اختلال‌ در تنگه هرمز، نه تنها صادرات نفت و گاز جهان را تحت تاثیر قرار داده، بلکه تهدیدی جدی برای عرضه کودهای شیمیایی و امنیت غذایی جهانی ایجاد کرده است. کارشناسان هشدار می‌دهند که ادامه این بحران می‌تواند قیمت گندم، ذرت، نان و دیگر کالاهای اساسی را بالا ببرد و فشار تورمی به بازارهای جهانی منتقل کند.

به گزارش اکوایران، درحالی که تمرکز جهان بر پیامدهای اختلال صادرات نفت از تنگه هرمز است، این آبراه حیاتی می‌تواند عرضه مواد غذایی و کالاهای حیاتی را نیز در بلندمدت تهدید کند. از آغاز درگیری‌ها در خلیج فارس، دست‌کم ۱۰ کشتی هدف حمله قرار گرفته‌اند و صدها کشتی در دو سوی تنگه متوقف شده‌اند.

با وجود پیشنهاد ایالات متحده برای اسکورت نفتکش‌ها و ارائه یک برنامه بیمه‌ای ۲۰ میلیارد دلاری، هزینه‌های بالا و حق بیمه سنگین باعث توقف فعالیت بسیاری از شرکت‌های کشتیرانی شده است. 

تنگه هرمز علاوه بر انتقال نزدیک به ۳۰ درصد صادرات نفت جهان و حدود ۲۰ درصد عرضه گاز طبیعی، مسیر عبور حداکثر ۳۰ درصد صادرات جهانی کودهای شیمیایی نیز هست؛ مسیری که تنها راه دسترسی کشورهای حوزه خلیج فارس به آب‌های آزاد محسوب می‌شود و نقش مهمی در تولید مواد غذایی جهان دارد.

این اختلالات به شکل مستقیم بر تولید و صادرات کودهای شیمیایی نیتروژنی اثرگذار است. کشورهای حوزه خلیج فارس، از جمله قطر، عربستان سعودی، بحرین و عمان، هر سال حدود ۱۵ میلیون تن اوره، دی‌آمونیوم فسفات و آمونیاک تولید می‌کنند که برای تولید محصولات کشاورزی در هند، آمریکا، برزیل و استرالیا حیاتی است. نزدیک به ۷۰ درصد هزینه تولید این کودها به گاز طبیعی وابسته است؛ بنابراین افزایش قیمت نفت و انرژی، به طور مستقیم قیمت کودها را بالا می‌برد.برای مثال، قیمت اوره، یکی از کودهای شیمیایی مهم، از ۴۵۰ دلار در هفته گذشته به بیش از ۶۰۰ دلار برای هر تن رسیده است.

از سوی دیگر ذخایر و انبارهای کود محدود است و بیشتر خریدها برای تحویل فوری و بر اساس تقاضای فصلی انجام می‌شود، بنابراین هر اختلال در مسیرهای صادراتی، مانند تنگه هرمز، می‌تواند بازار جهانی مواد غذایی را تحت تاثیر قرار دهد.

در صورت ادامه اختلال در این مسیر راهبردی، قیمت کالاهای اساسی مانند گندم، ذرت، نان، ماکارونی و سیب‌زمینی ممکن است افزایش یابد و محصولات فاسدشدنی مثل لبنیات و غذاهای دریایی نیز متاثر شوند. همچنین افزایش قیمت روغن سویا و خوراک دام می‌تواند کشاورزان را مجبور به تغییر برنامه‌های تولید کند.

کارشناسان تاکید می‌کنند که قیمت نفت و انرژی عامل کلیدی است و هر افزایش هزینه حمل‌ونقل و فرآوری محصولات غذایی، تورم را به سطح خرده‌فروشی منتقل می‌کند. هر چند در کوتاه‌مدت نگرانی جدی وجود ندارد، اما اگر تنگه هرمز برای مدت طولانی مسدود بماند، فشار بر امنیت غذایی جهانی افزایش خواهد یافت.