هشدار دبیر ستاد ملی جمعیت: سالمندی ۳۳ درصدی تا سال ۱۴۳۰/ آخرین آمارها از موالید کشور
دبیر ستاد ملی جمعیت کشور با هشدار درباره روند سریع سالمندی جمعیت کشور، خواستار اقدامات جدی برای حل بحران جمعیتی و حمایت از متخصصین زنان و زایمان شد. در این گزارش نگاهی به آمارها و اظهارنظرات در این خصوص داریم.
به گزارش اکوایران، مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت کشور، امروز -12 دی- در دومین کنگره کشوری چالشهای بالینی زایمان بر اهمیت سلامت مادران و نوزادان تاکید کرد و نقش کلیدی متخصصین زنان و زایمان را در کاهش مرگومیر مادران و نوزادان مورد ستایش قرار داد. او از مسئولان خواست حمایت بیشتری از این گروه پزشکی به عمل آورند.
چالشهای جمعیتی و روند سریع سالمندی
دستجردی نسبت به کاهش رشد جمعیت و سالمندی سریع هشدار داد و بیان کرد: در حال حاضر ۱۰ درصد از جمعیت کشور سالمند هستند، اما این رقم تا سال ۱۴۳۰ به ۳۳ درصد خواهد رسید. ادامه این روند میتواند جایگاه ایران را بهعنوان یک کشور بزرگ تحت تأثیر قرار دهد.
او همچنین اشاره کرد که متوسط سن جامعه از ۲۲ سال به ۳۲ سال افزایش یافته است، که این موضوع سرعت بالای روند سالمندی را نشان میدهد.
ضرورت حمایت از متخصصین زنان و زایمان
دبیر ستاد ملی جمعیت از مسئولان خواست به مشکلات متخصصین زنان و زایمان رسیدگی کرده و موانع پیش روی این گروه را کاهش دهند. او تأکید کرد که رفع مسائل مالی و اداری پزشکان جوان میتواند از مهاجرت این نیروهای متخصص جلوگیری کرده و نقش مهمی در حفظ جمعیت بالقوه کشور ایفا کند.
لزوم تغییر سیاستهای جمعیتی
وحید دستجردی با اشاره به پیچیدگی موضوع کاهش رشد جمعیت گفت: این مسأله نیازمند توجه جدی به عوامل فرهنگی و اجتماعی است. باید تلاش کنیم که موضوع سلامت مادران و بحران جمعیتی به یک گفتمان عمومی تبدیل شود و همه نهادها برای حل این معضل همکاری کنند.
او در پایان تاکید کرد که ستاد ملی جمعیت آمادگی دارد هرگونه اقدام لازم برای حمایت از جمعیت کشور و جلوگیری از بحرانهای جمعیتی را اجرایی کند.
این درحالی است که دوازدهم مهر، شکیبا محبیتبار، دبیر سابق ستاد ملی جمعیت در همایش نجات که با موضوع جوانی جمعیت در اصفهان برگزار شد، مدعی شد: تولد فرزندان سوم، چهارم و پنجم در خانوادههای ایرانی بطور معناداری افزایش یافته است.
او با بیان اینکه در شاخصهای بینالمللی در سطح مطلوبی قرار داریم، افزود: از سال ۲۰۱۰ تاکنون شاخص توسعه انسانی ایران (شامل سلامت، آموزش و تولید ناخالص ملی) با افزایش همراه بوده است.
محبیتبار معتقد بود که اقدامات انجام شده قانون جوانی جمعیت شیب کاهش موالید در کشور کندتر شده است.
وزارت بهداشت دولت سیزدهم، همراستا با دبیر ستاد ملی جمعیتاش
حسین فرشیدی، معاون وزارت بهداشت در دولت سیزدهم نیز معتقد بود قانون جوانی جمعیت توانسته تندی شیب کاهش موالید را کاهش دهد؛ او در 23 اردیبهشتماه اظهار کرد: «اگر این قانون نبود و اقداماتی که اکنون برای افزایش جمعیت و زاد و ولد انجام میشود رخ نمیداد، شاهد کاهش موالید با شیب بسیار تند بودیم به طوری که در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل آن ۴۰ هزار تولد کمتر داشتیم و اگر کاری صورت نمیگرفت، این عدد در سال ۱۴۰۲ به ۷۰ هزار تولد کمتر هم میرسید. اکنون آمار احتمال کاهش ۴۰ هزار تولد به کاهش ۱۷ هزارتایی رسید و شیب تند کاهش موالیدی که در آن قرار داشتیم با حمایتهای دولت گرفته شد.»
قانونی که وضع شد و بودجهای که نرسید
رییس فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده مجلس یازدهم اما نظری متفاوت با وزرات بهداشت داشت. فاطمه محمدبیگی، 14 فروردین سال جاری، در این خصوص گفته بود: «برخی بخشها با قانون جوانی جمعیت به خوبی همراهی نکردند. مشکل عدم اجرای قانون، چالشهای بودجهای است و متاسفانه به دلیل عدم تامین بودجه، ۵۰ درصد این قانون اجرایی نشده است.»
او همچنین در خصوص وعده وزارت صمت در خصوص اهدای ماشین به مادرها گفت: «وزارت صمت خودروی مادران را نمیدهد. تا کنون ۲۷۰ هزار مادر خودرو گرفتهاند و نزدیک به دو برابر این تعداد در صف انتظار هستند. قرار بود ۵۰ درصد خودروهای داخلی در اختیار مادران قرار گیرد و مادران بدون نوبت و قرعهکشی خودرو دریافت کنند، اما تاکنون کمتر از ۲۰ درصد ظرفیت خودرو در اختیار مادران قرار گرفته است.»
اکوایران: سیاستگذاری جمعیتی کشور از دهه گذشته و در راستای جوانی جمعیت تغییر کرده و وزارت بهداشت مدعی اثرگذاری آن بوده است. اما برخلاف صحبتهای مسئولین در خصوص موفق بودن قانون جوانی جمعیت، آمارهای جمعیتی حاکی از آن است که حال جمعیت کشور خوب نیست.
روند نزولی تعداد متولدین در کشور
حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزیر بهداشت دولت سیزدهم، در 22 اردیبهشت مدعی شد که این وزارتخانه تا ۹۵ درصد در اجرای قانون جوانی جمعیت موفق بوده و توانسته است جلوی شیب تند کاهش موالید را بگیرد.
با این حال نگاهی به آمار سازمان ثبت احوال در خصوص تعداد متولدین کشور در 9 ماهه سالهای 1392 تا 1402 نشان می دهد روند نزولی تعداد متولدین در کشور جدی بوده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
سامانه دوم آبرسانی اصفهان در تابستان ۱۴۰۴ افتتاح میشود
-
توقف مراودات تجاری ایران و ترکیه در سایه تحولات سوریه
-
ترکیب خطرناک ترامپ برای منطقه/ کار را تمام کن؛ فصلی هولناک در تاریخ جهان آغاز میشود؟
-
پای ایران به بازار افغانستان دوباره باز شد
-
حجاب را به مناظره بگذارید
-
عراقچی: آمادهایم وارد مذاکرات سازنده و بدون تاخیر در خصوص برنامه هستهای شویم
-
هزینه دلاری ایمن سازی ساختمان های پایتخت
-
رقابت ایران و اتحادیه اروپا برای اهرم فشار/ تاثیر واقعی تحریمهای کشتیرانی اروپا بر تورم در ایران
-
کمپین قتلهای مخفیانه؛ چگونه دو همسایه سایهوار دشمنان را حذف میکنند؟