به گزارش اکوایران، در سال‌های اخیر بیش از گذشته درباره خطر خودکشی در رسانه‌ها محتوا تولید شده است، اما همین رسانه‌ها که می‌توانند نقش پیشگیرانه در خودکشی داشته باشند، تا چه اندازه می‌توانند در افزایش آن نقش آفرینی کنند؟

حمید یعقوبی، دانشیار روانشناسی بالینی و رییس انجمن پیشگیری از خودکشی در ایران، در همایش سلامت روان و رسانه، درباره همین موضوع توضیحاتی داد. او در ابتدا درباره وضعیت خودکشی در ایران گفت: «خودکشی یکی از مشکلات عمده سلامت جهانی است در جهان سالانه ۷۲۰ هزار نفر بر اثر خودکشی کشته می‌شوند و در ایران بیش از ۷۶۰۰ مورد خودکشی براثر آخرین آمار بوده است.»

یعقوبی می‌گوید که روند خودکشی در ایران رو به رشد است: «از نظر تعداد در کشورهای کم درآمد زیاد است اما از نظر نسبت در کشورهای کم درآمد زیاد نیست.»

دلایل خودکشی به گفته این متخصص چند وجهی است و تحت تاثیر عوامل اجتماعی، فرهنگی، بیولوژیک و روانی و محیطی است. او می‌گوید میزان خودکشی در گرینلند بالاتر از سایر کشورهاست.

به گفته او از سال ۹۰ تاکنون روند خودکشی در ایران روبه افزایش بوده است. یعقوبی همچنین توضیح می‌دهد که در ایران مردان بیش از زنان به دلیل خودکشی می‌میرند.

این متخصص سلامت روان توضیح می‌دهد که در دنیا روند خودکشی کاهشی است اما در ایران برخلاف دنیا، روندی افزایشی است.

بر اساس آماری که رییس انجمن پیشگیری از خودکشی توضیح می‌دهد، میزان فوت شدگان خودکشی در کشور، در استان‌های زاگرس نشین از سایرین بیشتر است. به گفته او ۳۲ درصد از خودکشی‌های کشور متعلق به جمعیت کارگران است. همچنین به نظر می‌رسد که تاهل و تجرد در میزان خودکشی تاثیرگذار نبوده است.

او در ادامه با استناد به پژوهش‌های بین‌المللی درباره نقش آفرینی رسانه‌ها در افزایش یا پیشگیری تمایلات خودکشی در افراد می‌گوید افرادی که بیش از ۵ ساعت در روز در رسانه‌های اجتماعی بروند، بیشتر احتمال دارد که افکار خودکشی داشته باشند، البته در عین حال او می‌گوید حذف کامل آن هم اثرات منفی روی سلامت روان دارد.