به گزارش اکوایران، به نظر می‌رسد اسرائیل پیروزی چشمگیر دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا را به عنوان باز کردن دست خود برای ادامه جنگ و دیگر جاه‌طلبی‌های خود در منطقه می‌داند.

چک سفید

به نوشته بلومبرگ، ترامپ ماه گذشته در پیرامون این مسئله که چگونه رویارویی با ایران و نیروهای متحد منطقه‌ای‌اش را مدیریت کند، خطاب به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفت: «شما کاری را که باید انجام دهید، انجام دهید». این چک سفید در تضاد با درخواست‌های ظاهری جو بایدن، رهبر فعلی آمریکا از نتانیاهو برای نشان دادن خویشتن‌داری و اطمینان از ارسال کمک‌های بیشتر به غیرنظامیان فلسطینی در نوار غزه است، حتی در شرایطی که او حمایت نظامی خود از اسرائیل را افزایش داده است.

ناداو اشتراوشلر، مشاور سابق نتانیاهو به بلومبرگ گفت: «احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران افزایش یافته است. بی‌بی فرزند یک تاریخ‌دان و خود تاریخ‌دان است و می‌داند چگونه رویدادهای بزرگ را برای فرصت مناسب دنبال کند».

تشویق برای شدت عمل سریع؟

ترامپ که قرار است در 20 ژانویه مراسم تحلیف خود را برگزار کند، بارها بیزاری خود را از جنگ‌های طولانی و پرهزینه ابراز کرده است. او قبلاً خواستار پایان سریع درگیری در خاورمیانه به دلیل آن‌که به زعم او به وجهه اسرائیل آسیب وارد می کند، شده است. نتانیاهو ممکن است این اظهارات را به عنوان تشویقی برای دنبال کردن مسیری برای یک پیروزی سریع تفسیر کند - یا حداقل تسلیم نشدن در برابر پیشنهادهای آتش‌بس که او آن را نامطلوب می‌داند.

جنگ غزه

دفتر نتانیاهو اعلام کرد که او چهارشنبه شب با ترامپ تماس گرفت و گفت‌وگوی «گرم و صمیمانه» داشتند و در جریان آن درباره ایران گفت‌وگو و توافق کردند که روی امنیت اسرائیل با یکدیگر همکاری کنند.

دوره پرمخاطره انتقال قدرت

یک مقام اسرائیلی که با تفکرات داخل کابینه امنیت کشور آشناست، به بلومبرگ گفته که دوره انتقال در ایالات متحده می‌تواند دریچه‌ای برای اسرائیل برای حمله به برنامه هسته ای ایران، که نتانیاهو آن را یک خطر وجودی می داند، فراهم کند.

حوادث دو ماه گذشته خوش‌ خیالی نتانیاهو را در این رابطه تقویت کرده است. او در سخنرانی 26 اکتبر گفت که اسرائیل اکنون «آزادی عمل بیشتری نسبت به قبل» در برابر دشمن سرسخت خود دارد.

بنیامین نتانیاهو دونالد ترامپ

اگر چه برخی تحلیل‌گران تندروتر معتقدند اسرائیل را دارای توانایی حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران است، اما صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در موسسه چتم هاوس در لندن، تردید دارد که چنین حمله اسرائیل بدون حمایت مستقیم بایدن اتفاق بیفتد. او انتظار دارد که اسرائیل در صورتی که تحت فشار دولت جدید ایالات متحده برای کاهش تنش قرار گیرد، کمپین‌های نظامی خود را افزایش دهد.

وکیل با اشاره به شبکه همپیمانان ایران گفت: «فکر می‌کنم اسرائیل 76 روز آینده را به عنوان مجوزی برای تضعیف محور مقاومت در حد توان خود در نظر بگیرد. اسرائیل می‌خواهد در 21 ژانویه در قوی‌ترین موقعیت ممکن قرار گیرد، در صورتی که ترامپ زمان را برای این جنگ متاستازی اعلام کند. نتانیاهو برای این نتیجه آماده می شود.»

جی دی ونس، معاون احتمالی ترامپ، ضمن اذعان به اینکه اسرائیل ممکن است ایده‌های دیگری داشته باشد، گفته است که منافع ایالات متحده «در جنگ نکردن با ایران است».

کرنومتر واشنگتن یا تل‌آویو؟

ایران بارها تاکید کرده که به دنبال دستیابی به تسلیحات هسته‌ای نیست، اما افزایش مداوم غنی‌سازی اورانیوم موجب نگرانی غرب شده است.

ایران اسراییل بیت المقدس

ایالات متحده استقرار نظامی خود در خاورمیانه از جمله ارسال بمب افکن های استراتژیک B-52 به منطقه را افزایش داده است. با این حال، یک مقام کهنه کار آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، هرگونه احتمالی را که بایدن در هماهنگی با اسرائیل دستور حمله به تاسیسات هسته ای ایران را صادر کرده باشد را رد کرد.

دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، گفته که انتظار دارد تغییر در دولت آمریکا کار او را آسان‌تر کند، اما نسبت به انتظارات مبنی بر پایان جنگ تا زمان روی کار آمدن ترامپ هشدار داد. دانون به شبکه 12 تلویزیون اسرائیل گفت: «وقتی وارد چنین شغل مهمی می‌شوید، همه چیز آنطور که می‌خواهید اتفاق نمی‌افتد. ما مطابق با کرونومتر ایالات متحده کار نمی کنیم. ما مطابق با اهداف و نیازهایمان کار می کنیم.»

اشتراوشلر گفت نتانیاهو احتمالا گزینه های خود را باز نگه می دارد. او گفت: «در مورد حمله یا عدم حمله به ایران، او تلاش می‌کند خودداری کند و سپس در آخرین لحظه تصمیم بگیرد.»