چرا پیروزی ترامپ خبر خوبی برای سیاست چین در خاورمیانه است؟
اکوایران: رقیب استراتژیک آمریکا در چهار سال آینده فضایی باز برای گسترش نفوذ خود در خاورمیانه دارد.
به گزارش اکوایران، بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید پس از پیروزی قاطع انتخاباتی در برابر کامالا هریس، معاون رئیس جمهور، میتواند خبر نگران کنندهای برای چین باشد. آنها نگران تعرفهها، جنگ تجاری و اختلال در تجارت هستند.
اما پکن این پیروزی را پیش بینی میکرد و از همین حالا جهتگیری خود را با آن تنظیم کرده است. در خاورمیانه، چین در مورد اولویتهای ترامپ نگرانی زیادی ندارد، که احتمالاً شامل درگیریهای شدید از اسرائیل تا یمن و روابط خصمانه با ایران است. این عوامل به چین یک گشایش در زمینه دیپلماسی بینالمللی و گسترش روابط خود در خاورمیانه میدهد.
به نوشته المانیتور، پیروزی دونالد ترامپ در روز چهارشنبه ممکن است بسیاری را در سراسر جهان شوکه کرده باشد، اما چین را نه. مقامات چینی که از نزدیک انتخابات 2024 را دنبال میکردند، حتی قبل از مناظره با جو بایدن در ژوئن، پیشروی او در نظرسنجیها را مشاهده میکردند.
یک روزنامه نگار در پکن به شرط ناشناس ماندن گفت که چین پیروزی ترامپ را پیش بینی میکرد و تا قبل از مناظره هریس با رئیس جمهور سابق در سپتامبر، توجه زیادی به کامالا نداشت. هریس در آن مناظره برنده شد و پکن را بر آن داشت تا کمی به کمپین هریس نزدیک شود.
این دیدگاه به چین کمک کرد تا برای دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ آماده شود.
بر این اساس، سیانان گزارش داد که شی جین پینگ، رئیس جمهور آمریکا همان روز چهارشنبه با دونالد ترامپ تماس گرفت و به او تبریک گفت. ترامپ در گذشته شی را «باهوش» توصیف کرده بود و اینکه مرد قدرتمند چین چگونه «با مشت آهنین 1.4 میلیارد نفر را کنترل میکند» را تحسین کرده بود.
در عین حال، ترامپ وعده اعمال تعرفههای شدید و محدودیتهای تجاری بر پکن را داده است که هر دوی این موارد میتواند اقتصاد متزلزل چین را بیشتر به خطر بیندازد.
چین علناً اصرار دارد که «سیاست این کشور در قبال ایالات متحده پایدار است». و در حالی که بازگشت ترامپ به کاخ سفید میتواند از نظر اقتصادی آسیبزا باشد، چین از نظر سیاسی فرصتهای بزرگی برای افزایش نفوذ خود میبیند.
«رقیب استراتژیک» آمریکا، همانطور که ترامپ زمانی آن را توصیف کرد، در چهار سال آینده فضایی باز برای گسترش نفوذ در خاورمیانه دارد. دلایل این امر در ادامه آمده است:
درگیر با درگیریهای منطقهای
ترامپ بیشتر به درگیریهای منطقهای مشغول است. اولین دوره او (2017-2021) بیشتر به مبارزه با دولت اسلامی در عراق و سوریه، به چالش کشیدن ایران پس از خروج از توافق هستهای، و صرف سرمایه عظیم سیاسی و نظامی آمریکا در تقویت روابط با اسرائیل با انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس، به رسمیت شناختن الحاق بلندیهای جولان و استقرار تجهیزات نظامی آمریکا در منطقه سپری شد.
تشدید خصومت با ایران
در همین حال خصومت ایران و ترامپ در شرف بدتر شدن است. ماه گذشته، مقامات اطلاعاتی آمریکا به کمپین ترامپ درباره تهدیدات ادعایی ترور از سوی ایران اطلاع دادند و کمپین اعلام کرد که این تهدید «در ماههای اخیر تشدید شده است».
ترامپ در پاسخ به این طرح ادعایی گفت: «اگر من رئیسجمهور بودم، به کشور تهدیدکننده، اطلاع میدادم که اگر شما به این شخص آسیبی برسانید، ما بزرگترین شهرها و خود کشورتان را تکهتکه خواهیم کرد.»
شادی اسرائیل پس از پیروزی ترامپ فقط بر اساس پیشینهای که بین این دو وجود دارد نیست. مقامات اسرائیلی به المانیتور گفتهاند که ریاست جمهوری ترامپ فرصتی را برای نتانیاهو برای حمله به سایتهای هستهای ایران فراهم میکند، رویدادی که واشنگتن را به شکل عمیقتر به منطقه میکشاند و امکان به چالش کشیدن چین را در جاهای دیگر کمتر میکند. ترامپ ماه گذشته اسرائیل را تشویق به انجام چنین اقدامی کرد.
خاورمیانهای متفاوت
ترامپ با خاورمیانهای متفاوت روبروست. او قبلاً در اولین دوره ریاستجمهوری خود غافلگیر شده بود، زمانی که آژانسهای جاسوسی آمریکا متوجه شدند که چین در حال ساخت یک پایگاه نظامی مخفی در امارات متحده عربی است. به گزارش واشنگتن پست، این طرح پس از روی کار آمدن جو بایدن در سال 2021 متوقف شد، اما از آن زمان دوباره شروع شده است. روابط رو به رشد خلیج فارس و چین ریشه در منافع اقتصادی، دفاعی و ژئوپلیتیکی دارد. بعید است این امر در دوران ترامپ تغییر کند.
گسترش ائتلاف جنوب جهانی
بیایید یک قدم فراتر برویم. زمانی که پای دیپلماسی بینالمللی، تجارت و گسترش ائتلاف جنوب جهانی به میان میآید، هجوم چین به منطقه میتواند شاهد رونق باشد. روابط این کشور با ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر کمک کرده است که اکثر به ائتلاف بریکس بپیوندند. با مطرح شدن تهدید تعرفهها، این امر میتواند به تجارت چین و کشورهای حاشیه خلیج فارس رونق بدهد.
هوش مصنوعی
برخلاف دولت بایدن، ترامپ در دوره قبل و حین مبارزات انتخاباتی سال 2024 علاقه چندانی به هوش مصنوعی نشان نداد. اگر این روند ادامه یابد، انتظار داشته باشید که چین دستاوردهای خود را در این حوزه گسترش دهد.
در مجموع، ترامپ 2.0 یک نتیجه مورد انتظار برای چین بوده است، و علیرغم اینکه به دلیل غیرقابل پیشبینی بودنش نامطلوب است، دولت چین در موقعیت خوبی برای استفاده از برخی از تعهدات به نفع خود قرار دارد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
نقشه راه ضدایرانی در شورای حکام/ چرا مذاکرات گروسی در تهران بیثمر شد؟
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
بغداد آماده حمله تلآویو میشود؟
-
تصویب قطعنامه حقوق بشری علیه ایران
-
بازار مسکن ایران در دور دوم ترامپ چطور رفتار خواهد کرد؟